[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
Tomek - 10-12-2012, 13:42
azbest napisał/a: |
Prędzej wezmę +12 po zapłonie z innego miesjca... tak się właśnie zastanawiam skąd najlepiej... stacyjka, radio ? Nie znasz może pewnego łatwodostępnego przewodu z +12 po zapłonie ? |
w radiu masz, i w zegarku
ale biorąc pod uwagę to co masz nakombinowane, to efekt będzie marny
wyciągnij radio i sprawdź te kable, weźmie Ci to mniej czasu niż dalsze kombinowanie
Owczar - 10-12-2012, 13:43
Możesz sobie darować, ale jak zostawisz auto na dłużej na mrozie to możesz go już nie odpalić. Zwarcie tych obwodów powoduje znaczny wzrost poboru prądu na postoju. A inna sprawa, że z innego punktu będziesz miał ten sam problem...
azbest - 10-12-2012, 13:49
A jeśli mojego radia nie da się słuchać na wyłączonym zapłonie to wciąż to może być przyczyna radia ? Puki co poprzedniej zimy nie miałem problemu z odpalaniem mimo że auto stało kilka dni na mrozie. Może jednak gdzie indziej tkwi problem ?
Owczar - 10-12-2012, 13:56
Na pewno jest jakaś rzeźba w instalacji, a z tego co piszesz to wskazuje na to, że przy podłączeniu radia. Może ktoś coś podpiął pod wyjście antenowe. Ciężko w tej chwili wróżyć z fusów. Na pewno nie jest tak jak powinno być.
azbest - 10-12-2012, 14:00
Ok, dzięki.
Zatem idę szukać... mam nadzieje, że nie będzie to igła w stogu siana
Owczar - 10-12-2012, 14:03
Poszukaj pociętych i zaizolowanych kabli przy kostkach. Odepnij radio i sprawdź czy jest ten sam problem. To da jakąś wskazówkę.
azbest - 10-12-2012, 17:00
Wróciłem i.... jest jeszcze ciekawiej !
Niestety przy radiu nie znalazłem żadnych zwartych obwodów. Znalazłem za to +12 po zapłonie który nie zapalał się po kilku sekundach od jego wyłączenia (tak jak włączało mi się UKP po wyłączeniu zapłonu). Długo nie myśląc puściłem nową wiązkę z zasilania radia do UKP, podłączyłem, przekręcam stacyjkę, działa, wyłączam zapłon, ukp się wyłączą, czekam kilka sekund, słyszę wczesniej opisany pstryk spod deski i ukp się nie włącza. Udało się ! Jak się póżniej okazało nie na długo. Po odpaleniu silnika wcześniejsze objawy czyli te same gdy +12 po zapłonie brałem z zegarka, powróciły! Postanowiłem ponownie sprawdzić kabel przy radiu. Podłączyłem zatem probówkę do masy dotykam tego kabla przy radiu z którego brałem zasilanie po zapłonie i.... UKP gaśnie w momencie kiedy dotykam przewodu próbówką... ponadto próbówką nie pokazuje napięcia w przewodzie. W momencie kiedy przestaje dotykać próbówką przewodu UKP znowu się włącza.... :/ Żeby jeszcze tego było mało przypadkiem odkryłem, że na wyłączonym zapłonie i mimowolnie działającym UKP jeśli włącze wycieraczki to UKP gaśnie. Nie miałem już dziś czasu ale następnym razem sprawdze bezpieczniki. Ma ktoś pomysł co to może być ?
[ Dodano: 11-12-2012, 20:46 ]
Rzeczywiście odpiąłem radio i UKP śmiga bez zarzutu. Wszystko tak jak powinno być. Niestety przy kostce nie mam żadnych zwartych przewodów. Może radio do wymiany ?
Owczar - 12-12-2012, 03:24
Ktoś mógł coś namieszać i poprzekładać piny w kostkach. Ciężko teraz zgadywać, ale ja bym do tego podszedł na zasadzie co jest niezbędne do tego radia i po kolei sprawdzał. Często w kościach iso są dodatkowe przewody. Np u mnie było dodatkowy kabelek do hamulca ręcznego, a od strony wiązki auto go nie było.
Tomek - 12-12-2012, 08:56
azbest, odpiąłeś tylko radio, czy odpiąłeś całe przejściówki ISO
jeśli tylko radio, to masz winowajcę
jeśli wywaliłeś całe wiązki iso, to tak jak owczar pisze ktoś tam w kostkach namieszał
azbest - 12-12-2012, 13:27
No właśnie odpiąłem tylko radio. Przejściówki ISO nie ruszałem i w takim stanie wszystko działało poprawnie. Zresztą sam ją kupowałem więc nikt przy niej nic nie mieszał. Jak już ma gdzieś być namieszane to przy tej galantowskiej kostce. Na dniach spóbuje skołować jakieś radio na chwile by sprawdzić czy to faktycznie wina tego sprzętu.
[ Dodano: 13-12-2012, 17:45 ]
Wszystko się zgadza.
Winowajca to tylko i wyłącznie radio.
Cudze radio u mnie śmiga jak ta lala i nie zakłóca pracy UKP a moje radio z kolei u kolegi też powodowało napięcie na przewodzie +12v po zapłonie mimo wyłączonej stacyjki. Szkoda że to już miesiąc po gwarancji
Dzięki za pomoc panowie !
A tak przy okazji to polecam montować komputerek UKP za wyświetlaczem zegarka (o ile wyświetlacz montujemy w zegarku). Wszystko się ładnie mieści i nie trzeba się trudzić z przełożeniem taśmy pod deske rozdzielczą. Tam jest naprawdę bardzo mało miejsca.
milo - 16-12-2012, 18:12
sveno napisał/a: | to tylko ja i Owczar mamy wyświetlacze UKP w zegarach, |
Owczar napisał/a: | Ergonomia w zegarach nieporównywalna do wersji w zegarku |
Czy na dole kontrolki nie będą zawadzać chodzi mi o zwykłe zegary
sveno - 16-12-2012, 18:33
milo napisał/a: | Czy na dole kontrolki nie będą zawadzać chodzi mi o zwykłe zegary | musisz sam sprawdzić, my to montowaliśmy w zegarach HC
Sedinix - 23-12-2012, 23:05
Panowie nie ma innej opcji aktualizacji z 2.05 do 2.06 poza wysyłka ?
azbest - 30-12-2012, 18:36
Z tego co pamiętam to kiedyś tłumaczył tu na forum autor UKP, że nie ma takiej możliwości bo wiązało by się to z ryzykiem ukradnięcia software ;] Swoją drogą autor mógłby pomyśleć o jakimś auto-update via online
sveno - 25-01-2013, 21:20
znalazłem 2 błędy w wersji 2.0.6:
1. Nie da się wgrać własnej grafiki jako powitanie
2. W ekranie użytkownika w lewym dolnym polu mam ustawione średnie spalanie i przejechane kilometry od resetu, o ile przełączanie z przejechanego dystansu do spalania średniego odbywa się po jednokrotnym przyciśnięciu SW2 o tyle powrót do przejechanego dystansu wymaga 5-ciu przyciśnięć SW2, to tak jakbym miał do wyboru 5x to samo.
Mam też propozycję do upgrade'u: coś w stylu shift light z tym że ekran ma pokazywać optymalny bieg na którym mamy jechać plus sygnał biperem kiedy mamy zmienić bieg W wersji podstawowej nie wymagało by to zmian sprzętowych, po prostu z poziomu PC ustawilibyśmy przedziały prędkości dla danego biegu i taki byłby wyświetlany . Rozbudowana wersja mogła by brać sygnały z obrotomierza, tak żeby UKP wiedział czy przyspieszamy czy hamujemy biegami.
Dodatkowy ekran i możliwość przełączania np przez SW2 między opcją eko a maksymalnym wykorzystaniem mocy silnika.
i pytanie: czy da się ustawić inne koszty paliwa dla LPG i Pb?
|
|
|