[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
Trik - 19-09-2010, 22:45
Luk napisał/a: | Jedyne wytłumaczenie to takie, że chciałeś koniecznie Sportbacka, a w nim nie montują 1.5 |
Teraz już montują http://www.mitsubishi.pl/...ancer-Sportback
Luk - 19-09-2010, 22:51
Trik napisał/a: | Teraz już montują |
No patrz! Nie wiedziałem Ale tylko wersja Invite za 60740 zł 3000 taniej niż 1.8 Invite, ale drożej niż 1.8 Inform...
Meyster - 19-09-2010, 22:52
Luk napisał/a: | Meyster, Jeżeli masz takie odczyty w DOKŁADNIE takich samych warunkach (trasa, godzina przejazdu, czas rozgrzewania silnika itp) co przed wakacjami, to serwis (niech sprawdzą filtry).
Jakie spalanie miałeś wcześniej? |
Przed wakacjami 11 miasto a zeby bylo 13 to juz korek musiał byc solidny. Przeglad mam za 6 tyg, takze moze dojezdze do terminu
airchick - 20-09-2010, 16:09
mnie teraz przy jakiejś usterce silnika w mieście ok 12, na trasie 7. Przy włączonej klimatyzacji.
mjsystem - 20-09-2010, 18:40
"Luk",>> rozumiem, ale tak jak wszelkie modyfikacje zwiększające moc wiążą się ze zwiększeniem spalania, tak samo zmniejszenie spalania (jeżeli się da) wiąże się ze zmniejszeniem osiągów... W związku z tym rodzi się pytanie: po co? Jedyne wytłumaczenie to takie, że chciałeś koniecznie Sportbacka, a w nim nie montują 1.5. Z istniejących rozwiązań sugeruję zagazowanie.<<
Luk ja to wszystko wiem...
1. Nie narzekam na spalanie, ale rozrzutny nie jestem:)
2. Nie chcę 1.5, a gdyby był 2.0 i palił więcej to wolałbym 2.0
3. Gaz w aucie? nie, dziękuję! W Holandii można kupić z instalacją, u nas nie:)
4. Diesel w Lancerze? Na pewno nie 2.0TDI a 1.8DID może...
Tak więc sam widzisz...
Jak wlejesz paliwo zachodnie(np niemieckie) auto pali mniej o ponad litr na setkę, spowodowane jest to jakością(czyli liczbą oktan). Dlatego pytam dalej, czy jest inna metoda na obniżenie spalania?
Pozdrawiam:)
Morfi - 20-09-2010, 21:25
mjsystem napisał/a: | spowodowane jest to jakością(czyli liczbą oktan) | jakość to nie tylko oktany.
Pogadamy na spocie o tym
Nie ma innych metod jako ekodriving.
Ja czesto omijam 3 lub 4 bieg, ciagne na niższym do odpowiedniej predkości a później staram się ja jak najdłużej utrzymać.
Hamuje biegami itd
tomekrvf - 20-09-2010, 22:53
mjsystem napisał/a: | Jak wlejesz paliwo zachodnie(np niemieckie) auto pali mniej o ponad litr na setkę, spowodowane jest to jakością(czyli liczbą oktan). |
Tak wychodzi że na zachodnim paliwie jeździmy z reguły na Zachodzie gdzie są autostrady i bardziej płynna jazda - stąd moim zdaniem niższe spalanie. Chociaż jak jechałem Lancerem CY3A do Holandii to jakoś nie zauważyłem niższego spalania niż w Polsce. Generalnie nie ma sensu jechać szybciej jak 150 (na autostradach w DE) bo więcej czasu marnuje się na częstsze tankowanie. Do takich wniosków doszedłem jak zobaczyłem średnie 14l/100km:)
racer1972 - 20-09-2010, 23:19
Ciekawa teoria morfi... ciekawa... Ale chyba silnikiem hamujesz a nie biegami...
Meyster - 21-09-2010, 02:03
racer1972 napisał/a: | Ciekawa teoria morfi... ciekawa... Ale chyba silnikiem hamujesz a nie biegami... |
To był chyba skrót myślowy
Cytat: | Do takich wniosków doszedłem jak zobaczyłem średnie 14l/100km:) |
Raczej sporo, ale predkosc robi swoje no i pewnie jakies solidne obciazenie było na pokladzie?
Luk - 21-09-2010, 09:35
Meyster napisał/a: | Raczej sporo, ale predkosc robi swoje no i pewnie jakies solidne obciazenie było na pokladzie? |
Niekoniecznie, po prostu brak 6-go biegu
piomic - 21-09-2010, 16:33
Morfi napisał/a: | Ja czesto omijam 3 lub 4 bieg | Ja wolę "i" zamiast "lub".
Omijam 3 i 4 bieg. Dwójka spokojnie wystarcza do 90.
tomekrvf - 21-09-2010, 23:11
Meyster napisał/a: | Cytat:
Do takich wniosków doszedłem jak zobaczyłem średnie 14l/100km:)
Raczej sporo, ale predkosc robi swoje no i pewnie jakies solidne obciazenie było na pokladzie? |
Tylko ja Ale az taki cięzki nie jestem.
Niestety przy wysokich prędkościach Lancer żłopie paliwo jak wściekły. Więcej jak Galant 2.5V6
airchick - 22-09-2010, 00:29
tomekrvf napisał/a: | Meyster napisał/a: | Cytat:
Do takich wniosków doszedłem jak zobaczyłem średnie 14l/100km:)
Raczej sporo, ale predkosc robi swoje no i pewnie jakies solidne obciazenie było na pokladzie? |
Tylko ja Ale az taki cięzki nie jestem.
Niestety przy wysokich prędkościach Lancer żłopie paliwo jak wściekły. Więcej jak Galant 2.5V6 |
dokładnie, przy 180-200 żarł ok 30l-40l/100km. Opłaca się nim jeździć do 130-140.
jaca71 - 22-09-2010, 12:53
Pytanie czysto techniczne - poniekąd lekko związane ze spalaniem - czy tez macie nierówne połówki zbiornika na paliwo zwane bakiem? Bo ja na pierwszej połówce przejeżdżam średnio 350km a na drugiej polówce ciężko dobić do 600km, nie zawsze się to udaje Niby pierdoła ale jak wskaźnik pokazuje połowę to wcale połową nie jest. To jest prawie tak idiotyczne jak "rezerwa" wielkości 12 litrów i darcie kompa że zaraz stanę gdy jest jeszcze 8 litrów w baku.
yalook - 22-09-2010, 13:26
ja na swoim zbiorniku prawie nigdy nie robię 600 km ;-( rezerwa zazwyczaj zapala mi się po przejechaniu około 470 km. Na stację dobijam po przejechaniu około 550 Co do odpowiedzi na pyt. dotyczące połówek zbiornika - nigdy nie zwracałem na to większej uwagi, zauważyłem jednak, że im mniej mam paliwa w zbiorniku tym ostrzej jeżdżę
|
|
|