To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy

Hugo - 14-02-2023, 15:47

To normalne, jak układ wydechowy jest dziurawy lub za głośny to jest wrażenie, że auto ma muła, bo żeby nie było hałasu deptasz mu mniej gaz.
Bzyk_R1 - 26-02-2023, 21:46

Pozbyłem się lewego komina, zostawiłem tylko prawy. Tak jak chciałem jest trochę ciszej a buczenie i rezonans z dwóch puszek zmienił się bardzo wyraźnie. Przerobiłem przy okazji Y pipe który bardziej przypominał T pipe i spaliny które opuszczały wydech trafiały na prostopadłą ścianę. Teraz mają lekki łuk do pokonania.

Na deser zamówiłem db killera od turbo worksa, i jak go wsunę to jest ciszej niż seria :mrgreen: będzie jeździć w schowku na wypadek "panie za wydech to zabieramy dowodzik"

Jutro nowy tydzień, dzwonimy o termin do RS motorsport.

Bzyk_R1 - 27-02-2023, 12:40

Marcino - 27-02-2023, 14:26

Bzyk_R1 napisał/a:
Pozbyłem się lewego komina,

Na sprzedaż jest ???

Bzyk_R1 - 27-02-2023, 14:58

Marcino, nie myślałem o tym ale w zasadzie to zajmuje miejsce teraz w garażu.
Adko - 22-03-2023, 22:10

Nie da się go trochę w zderzak podnieść, oczywiście trzeba troszkę wyciąć ale jak dla mnie był by bardziej wpasowany ;)
Bzyk_R1 - 25-03-2023, 23:26

Może macie jakieś pomysły lub coś podobnego Wam się przytrafiło. Auto na benzynie ma cały czas korektę na full na plus, czyli uboga mieszanka na jałowych obrotach. Sprawdziłem też AFR jest 16 więc się zgadza. Sonda lambda stoi w miejscu. Po przełączeniu na lpg sonda rusza, oscyluje, korekty zjeżdżają do blisko zera. Układ szczelny. I tu ciekawostka, na benzynie uderzam mocno w puszkę filtra co powoduje spadek korekt i auto pracuje inaczej, sonda zaczyna oscylować. Podejrzenia poszły w stronę przepływomierza ale podmieniłem na drugi sprawny i sytuacja identyczna. Coś zdecydowanie albo nie łączy nie styka nie przewodzi. Biorę się za wtyczkę i wiązkę przepływomierza. Może tu leży problem. Jak macie pomysły to piszcie. Do forumowych "gaziarzy" mam pytanie. Wydaje mi się że dobra praca na lpg bierze się z tego że instalacja steruję się MAPem w kolektorze a nie przepływomierzem i może dlatego parametry na gazie są ok. Czy dobrze rozumuje?
jacek11 - 25-03-2023, 23:48

Wyczyść wtryski benzyny. Organ nie używany zanika.
I nie bij filtra powietrza, bo nic nie zrobił :P

Bzyk_R1 - 25-03-2023, 23:53

Jacek wtryski po regeneracji w top setup w Krośnie, nowe uszczelki, wydajność 480cc w stosunku do 450cc fabrycznej.
jacek11 - 26-03-2023, 04:25

No to zostaje pompa paliwa.
Hugo - 26-03-2023, 11:05

Bzyk_R1, z ciekawości, jaki koszt regeneracji wtryskiwaczy benzynowych? Ultradźwięki?
Bzyk_R1 - 26-03-2023, 11:15

jacek11, pompa DW200 porządna co prawda ma już kilka lat ale w górnym zakresie obrotów ma wydajność i podaje jak trzeba. Poza tym co klepanie puszki filtra powietrza ma do pompy?

Hugo, top setup wziął 750pln za 5 sztuk bo jeden dodatkowy musiałem dosłać. Do tego dają zestaw wszystkich gumek i oringów nowych no i raport z maszyny testowej. Nie wiem jak to czyszczą ale na ich stronie jest cały opis technologii zaczerpniętej gdzieś że Stanów i jakieś dziwne maszyny które ponoć robią robotę a nie jak zwykłe warsztatowe myjki. Ile w tym prawdy nie wiem, większość Outlanderów tam regeneruje i działa.

Krzyzak - 26-03-2023, 12:16

Bzyk_R1 napisał/a:
Po przełączeniu na lpg sonda rusza
a może masz coś w kablach nadiablone? - rusza bo kabel został przecięty zamiast dolutowany do ori
jacek11 - 26-03-2023, 12:43

A zatkaj mu na chwilkę dolot, i wtedy sprawdź czy sonda będzie pracowała.
Bzyk_R1 - 26-03-2023, 16:57

Siedzę cały czas przy nim i są efekty, niestety nie wiem co bezpośrednio dało poprawę. Korekty spadły na 15-18 na plus a więc wysoko ale w zakresie, sonda oscyluje. Umyłem przepływomierz i jego płytkę alkoholem IPA, obstukałem wszystkie przekazniki i bezpieczniki, wyjąłem i sprawdziłem czystość filtrów pompy paliwa, ruszałem wtyczkami i wężykami i obserwowałem korekty. Gdzieś coś się czai i muszę to znaleźć.

jacek11, sonda po zatkaniu dolotu zaczynała pojedyncze odczyty wskazywać ale to nieregularne.