To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... część IX REKOMBINACJA

Marcino - 12-06-2026, 11:21

Dzis nawet słońce jest.
joujoujou - 13-06-2026, 08:29

U mnie też. Tyle że schowane za grubą warstwą chmur. :P
Krzyzak - 13-06-2026, 18:07

Taka pogoda w kratkę jak to mówią. Rano popadało, potem długie okno bez deszczu i na wieczór znów pada. Ogólnie to od tygodnia robię wiatę na samochody, w poprzednią sobotę słoneczko przypiekło a w tygodniu to już bywało różnie ale dało się kantówkę pomalować, 3 warstwy nawet, dało się zalać kotwy pod słupy (dziś ostatni), dało się nawet coś dziś zmontować... I stwierdzam, że zakup lasera krzyżowego to była genialna decyzja - jedyna wada, to że na zewnątrz trzeba używać wieczorem, bo w słońcu nie widać nic (mam zielony).
pamar - 14-06-2026, 11:05

Hura! Źyje, Jacek 11 żyje :mrgreen:
:rolleyes:
Za moment na pewno się odezwie :biggrin:

joujoujou - 14-06-2026, 13:38

Słoneczko dziś nawet trochę widoczne, od czasu do czasu. 18 na plusie.

[ Dodano: 14-06-2026, 23:51 ]
I po urlopie. :P

Marcino - 15-06-2026, 09:01

leje od rana. Weekend w komplecie. Junior pisze licencjat, a ja sprawu garazowe, nowe głośniki w galancie, galantowe w kamperze, konserwacja tyłu hak w kamperze. I jezcze obstawianie lokalnych wydarzeń z OSP.. się dzieje.
Ale też mysle zeby
Krzyzak napisał/a:
Ogólnie to od tygodnia robię wiatę na samochody,
zeby wiatę popełnić, tylko musiał bym na granicy z sasiadem postawić, a ze mam nowego to muszę pogadć na poczatek.
Krzyzak - 15-06-2026, 10:14

Marcino napisał/a:
muszę pogadć na poczatek
od strony przepisów to powiem tak - zgoda sąsiada nie jest potrzebna, są tylko pewne kwestie do ogarnięcia
generalnie ja mam drogę prywatną i robię przy samej bramie wjazdowej - w przypadku innych są określone minimalne odległości
dodatkowo wystąpiłem do starostwa ze zgłoszeniem określając rozmiary, wysokość, konstrukcję, nachylenie dachu (to ważne), odprowadzenie wody, kolor dachu (to jak i nachylenie jest określone w planach gminnych) oraz sposób mocowania do podłoża
jak budowa ma być przy granicy, to wg przepisów nie wolno tam parkować aut ani trzymać opału - oczywiście też nie może być ścian

i leje... niestety mocno, szukam okienek pogodowych aby zmontować już pomalowane elementy
prognoza jest optymistyczna - ma być słoneczniej i niestety dużo cieplej, bo nawet 30° w cieniu

Marcino - 15-06-2026, 10:52

Ode
Krzyzak napisał/a:
to wg przepisów nie wolno tam parkować aut ani trzymać opału - oczywiście też nie może być ścian

Opału nie bede trzymał, ale samochó już tak bo po to sie w koncu wiate/carport robi. Odezwe się na tel skoro już masz przekopane przepisy

joujoujou - 15-06-2026, 23:54

Garaż by się przydał, najlepiej taki z warsztatowym podnośnikiem. Albo przynajmniej wiata.

Czwarty i najprawdpodobniej ostatni dzień bez deszczu.

Krzyzak - 16-06-2026, 07:08

Marcino napisał/a:
masz przekopane przepisy
to musisz sobie ściągnąć ustawy ze swojej gminy - każda ma inne zapisy dla danego terenu... u mnie było tak, że "pozostałe budowle" z 3 wymienionych typów, muszą mieć kąt nachylenia dachu 22-45° i dlatego ten element mi wrócił ze starostwa
auto można trzymać, ale pod warunkiem, że wiata nie będzie przy ogrodzeniu z sąsiadem - aczkolwiek jak z 10 lat temu budowałem obecną, to takich ograniczeń nie było
mój sąsiad też ma taką wiatę na granicy i drewno też tam trzyma...

a wczoraj, korzystając z deszczu rozłożyłem mechatronikę skrzyni dq200 od vw - ale to jest prosta konstrukcja

joujoujou - 17-06-2026, 00:03

Szklany kabelek wreszcie podłączony. I działa jak złoto:

Marcino - 18-06-2026, 14:02

Krzyzak napisał/a:
a wczoraj, korzystając z deszczu rozłożyłem mechatronikę skrzyni dq200 od vw - ale to jest prosta konstrukcja

A co posuła się skrzynia?

joujoujou - 19-06-2026, 00:02

Kawa na dobry wieczór. :)
Krzyzak - 19-06-2026, 07:09

Marcino napisał/a:
A co posuła się skrzynia?

Tak, jeszcze w maju. Wsiadam po roku do Leona i błędami skrzyni wysypał. Próbowałem coś uratować programowo, ale ostatecznie zakupiłem nową mechatronikę a starą rozkręciłem i złożyłem na nowych częściach. Nie było widać żadnej usterki, ale profilaktycznie zmieniłem wszystkie uszczelnienia oraz korpus płyty sterującej z grubszym miejscem na zasobnik ciśnienia - oryginalnie ma 2.7mm ściankę a chińczycy robią teraz najlepsze zestawy ze ścianką 4.6-5mm.

joujoujou - 19-06-2026, 10:48

Tak z ciekawości - to skrzynia robiona przez ZF?