[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
sportowy - 22-09-2010, 15:35
Luk napisał/a: | Meyster napisał/a: | Raczej sporo, ale predkosc robi swoje no i pewnie jakies solidne obciazenie było na pokladzie? |
Niekoniecznie, po prostu brak 6-go biegu | Zgadam się w 100% jako ,że dużo trasy w moim przypadku stanowią autostrady to wyrażnie brakuje mi 6 biegu.
waldinio - 22-09-2010, 16:06
jaca71 napisał/a: | Pytanie czysto techniczne - poniekąd lekko związane ze spalaniem - czy tez macie nierówne połówki zbiornika na paliwo zwane bakiem? Bo ja na pierwszej połówce przejeżdżam średnio 350km a na drugiej polówce ciężko dobić do 600km, nie zawsze się to udaje Niby pierdoła ale jak wskaźnik pokazuje połowę to wcale połową nie jest. To jest prawie tak idiotyczne jak "rezerwa" wielkości 12 litrów i darcie kompa że zaraz stanę gdy jest jeszcze 8 litrów w baku. |
własnie też tak mam ale juz sie przyzwyczaiłem jesli chodze o rezerwę to od pojawienia się infa do zatankowania przejezdzam jeszcze 60-80km (raz zrobiłem nawet 90km) i dopiero tankuje ok 54-56l (ten jeden raz niecałe 57l), do wczoraj miałem 340km zrobione i dziś mi sie zeszła kolejna część do połowy, reasumujac powinienem zrobić 680km a bardzo rzadko przekraczam w ogole 600km
Uwex - 22-09-2010, 16:40
jaca71 napisał/a: | czy tez macie nierówne połówki zbiornika na paliwo zwane bakiem? |
wskaźnik nie pracuje liniowo i pokazuje tylko orientacyjny stan paliwa w baku .
jaca71 - 22-09-2010, 18:05
Uwex napisał/a: | wskaźnik nie pracuje liniowo i pokazuje tylko orientacyjny stan paliwa w baku . | Sorry, ale jaki jest problem zrobić liniowy, ba powiem/napiszę więcej - wyskalowany w litrach?
Edit: Może być nawet z dokładnością do 5 litrów bo wiadomo że w baku paliwo się przelewa i żeby się za mocno wskaźnik nie gibał.
Uwex - 22-09-2010, 18:15
jaca71 - wszystko można , tylko jak już niejednokrotnie było tu pisane - koszty . niby groszowe sprawy , ale...
jaca71 - 22-09-2010, 18:29
Uwex, Do tej pory miałem samochody ze wskaźnikiem wskazówkowym bez kompa. Wydawało się logicznym że potencjometr z pływakiem powieszony na wahadłowym ramieniu nie będzie miał liniowej charakterystyki - mogłem to przeżyć bo wskaźnik był połączony praktycznie jeden do jeden. Ale w Lancerze jest wskaźnik graficzny, sygnał jest przetworzony z analogowego na cyfrowy i dołożenie kompensacji to nie jest żaden problem i koszt - tym bardziej że ktoś ten wskaźnik i tak oprogramować musiał.
Wygląda że wskaźnik był liniowy i połowa jest w połowie ale jak do tej drugiej (mniejszej, dolnej) doda się rezerwę tylko sobie ktoś o tej rezerwie zapomniał
mjsystem - 22-09-2010, 21:03
jakoś bez względu na obie te połówki lancerki "chleją" nasze paliwko:) To jak z kobiecymi piersiami, zawsze jedna większa a mleka dają tyle samo:) Co do spalania, chyba nic w naszych autkach nie zmienimy a ekojazda czasem jest a czasem nie da się tak pojechać. W mieście spadek spalania byłby, gdyby prędkość przelotowa była powyżej 80 a zgodnie z przepisami jest 50 Mało tego plynna jazda oznaczałaby dodawaie gazu i hamowanie rzadko lub po prostu jazdę ciągłą bez zatrzymania. To właśnie ruszanie z miejsca pochłania takie ilości paliwa:) Tak mi sie wydaje...
Meyster - 23-09-2010, 02:11
Kilka spraw:
1) Cytat: | To jak z kobiecymi piersiami, zawsze jedna większa a mleka dają tyle samo:) |
Hehehe mistrz porównań, brawa
2) Ecodriving: Niektorzy tu piszą o takiej oto jezdzie: 1,2,5 bieg. No dobrze, tylko ze jezdzac w zabudowanym (50 km/h) cos takiego trudno sensownie zastosowac, bo jak ktos wspominał 5 zapina przy 90 przy przechodzeniu z 2. Ale odsuwajac sprawy ograniczen nawet (zakladamy, ze żona rodzi, pies sie udławił itp, lecimy jak najszybciej sytuacja wyzszej koniecznosci) to w jakich godzinach w warunkach miejskich jest nawet mozliwosc rozpedzenia sie do 90, zapiecia 5 i jazdy na niej przez chociaz pol minuty? Raczej niewiele na to szans.
A i tak najlepszy ecodriving jest wtedy gdy widzimy 'twardą rezerwę' na komputerze
3) Ostatnio dobijalem na stacji 'pod korek' paliwa .... i pod korek aż sie ulało przez wlew Normalne to? Niby pstryknelo kilka razy, ale myslalem, ze jest jakies mocniejsze anty-idiot zabezpieczenie
mjsystem - 23-09-2010, 19:26
"Meyster"
Ostatnio dobijalem na stacji 'pod korek' paliwa .... i pod korek aż sie ulało przez wlew Normalne to? Niby pstryknelo kilka razy, ale myslalem, ze jest jakies mocniejsze anty-idiot zabezpieczenie
Też się czasem natykam na takie dystrybutory. Ale one są niesprawne, bo gdy końcówka lancy dystrybutora dotknie paliwa on się wyłącza(w teorii). Jak sobie polałem paliwem tylny błotnik przez niesprawny dystrybutor, to zrobiłem konkretną z...kę na stacji
jaca71 - 23-09-2010, 19:54
Meyster napisał/a: | 2) Ecodriving: Niektorzy tu piszą o takiej oto jezdzie: 1,2,5 bieg. No dobrze, tylko ze jezdzac w zabudowanym (50 km/h) cos takiego trudno sensownie zastosowac, bo jak ktos wspominał 5 zapina przy 90 przy przechodzeniu z 2. |
Nikt nie napisał że z dwójki zmienia na piątkę przy 90km/h tylko że w Lancerze dwójka starcza do 90. Ja na piątce jeżdżę od 50km/h a czasami niżej. To powiedz mi jak podzielić ta prędkość na wszystkie pięć biegów?
Meyster, Poczytaj sobie:
http://auto.dziennik.pl/a...la-benzyne.html
Meyster - 23-09-2010, 21:15
O to pewnie super reaguje na pedał gazu przy 50 na piatce? To bedzie jakies 1,5k rpm?
gzesiolek - 23-09-2010, 21:34
Meyster, albo reakcja na gaz, albo eko jazda... od reakcji na gaz masz redukcje, od eko jazdy masz utrzymywanie predkosci przy obrotach<2k rpm ( i bron Boze nie mocne przyspieszanie przy takich niskich obrotach, bo wtedy ani reakcji na gaz, ani eko jazdy)
jaca71 - 23-09-2010, 21:38
Meyster napisał/a: | To bedzie jakies 1,5k rpm? |
Raczej okolice 1300 rpm na pozostałą część dostałeś już odpowiedź.
PS powyżej 1200 silnik nie protestuje poniżej nie jest zbyt szczęśliwy
Meyster - 23-09-2010, 21:43
mjsystem napisał/a: | Też się czasem natykam na takie dystrybutory. Ale one są niesprawne, bo gdy końcówka lancy dystrybutora dotknie paliwa on się wyłącza(w teorii). Jak sobie polałem paliwem tylny błotnik przez niesprawny dystrybutor, to zrobiłem konkretną z...kę na stacji |
To teraz bede wiedział ;]
Cytat: | Meyster, albo reakcja na gaz, albo eko jazda... od reakcji na gaz masz redukcje, od eko jazdy masz utrzymywanie predkosci przy obrotach<2k rpm ( i bron Boze nie mocne przyspieszanie przy takich niskich obrotach, bo wtedy ani reakcji na gaz, ani eko jazdy) |
A tak, że zjesc ciasto i miec ciastko juz nie bardzo. No tak, ale jednak z dwojga złego wole frajde z jazdy (mocne słowo, ale w Lancerze to chyba jest frajdą zmiana przy 3k) niz jazdę emeryt-style.
jaca71 napisał/a: | To powiedz mi jak podzielić ta prędkość na wszystkie pięć biegów? |
Wybacz, ale nie rozumiem pytania.
jaca71 - 23-09-2010, 21:58
Meyster, Jeżeli chcę jeździć z prędkością 50km/h na piątym biegu to jak mam podzielić drogę od 0km/h do 50km/h żeby przewachlować wszystkie pięć biegów? Zmieniać co 10km/h
Meyster napisał/a: | mocne słowo, ale w Lancerze to chyba jest frajdą zmiana przy 3k |
Sorrki Gregorki ale poniżej 4000 to szału ni ma. Frajda zaczyna się jak utrzymujesz cały czas obroty powyżej 5000. Tylko po co w krakowskich korkach? Zmiana przy 2500 to już jest rakieta spod świateł w porównaniu z całą resztą dookoła.
A przy 1300rpm reakcja na gaz jest wystarczająca
|
|
|