[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
arturj123 - 12-02-2012, 14:04
Zauważ, że przy -28 jest już dużo lepiej. Nie często jest u nas taka ekstremalna temperatura -34.
bbandi - 12-02-2012, 14:52
Ooo "dziadowski" Castrol na 3im miejscu
komarsnk - 12-02-2012, 18:23
Derpin napisał/a: | komarsnk, tak często masz -34 w krakowie ? |
W Krakowie nie ale tam skąd pochodzę czyli z głębokiej Ukrainy (Sanok) to ostatnio było -28 czasem tam bywam więc wiesz...
XAWIERD - 12-02-2012, 20:37
Witam wymieniłem olej w silniku na ELF EXELIUM LDX (NF) 5W40. Jaki był poprzednio nie wiem ale teraz jest odczuwalnie lepiej.
1) Odpala zdecydowanie lepiej.
2) Ciszej pracuje silnik zimny i ciepły.
3) Praca jest dużo bardziej kulturalna .
4) Dźwięk jest taki aksamitny nie słychać takiego odgłosu tarcia metal o metal.
Wymieniłem tez olej w skrzyni biegów na Valvoline 75w90 i tu niestety rewelacji nie ma.
Takie pytanie do was forumowicze czy przy temperaturach -15 tak ciężko wchodzą wam biegi a szczególnie 2 nawet ze zgrzytem. Generalnie biegi po wymianie wchodzą ciężko. Ciężej niż przed wymiana i oczywiście bez zgrzytu 2 biegu , Za to gdy auto się rozgrzeje biegi wchodzą jak w nowym aucie. Pozdrawiam.
m6riano - 12-02-2012, 22:34
U mnie w skrzyni jest zalany jakiś szajs za 15zł/l i też dwójka na zimnym wchodzi ze zgrzytem czasem...
ps.widzisz, jakbyś doczytał dokładniej ten temat wiedziałbyś żeby zalać:
http://allegro.pl/texaco-...2117214760.html
deejay - 12-02-2012, 22:43
XAWIERD napisał/a: | Witam wymieniłem olej w silniku na ELF EXELIUM LDX (NF) 5W40. Jaki był poprzednio nie wiem ale teraz jest odczuwalnie lepiej.
4) Dźwięk jest taki aksamitny nie słychać takiego odgłosu tarcia metal o metal. |
Xawierd dobry wybór Elf to bdb olej , sam jezdze tylko na Elfi-e i polecam go kazdemu bez wzgledu na przebieg
komarsnk - 12-02-2012, 22:43
U mnie skrzynia po przeglądzie i naprawie zalana Mobilem 75W90 i trójka zgrzyta na zimno. A robił nie byle kto... Powiedział, że tak niestety będzie i to normalne przy takich temperaturach.
brodzky - 12-02-2012, 22:54
deejay napisał/a: | XAWIERD napisał/a: | Witam wymieniłem olej w silniku na ELF EXELIUM LDX (NF) 5W40. Jaki był poprzednio nie wiem ale teraz jest odczuwalnie lepiej.
4) Dźwięk jest taki aksamitny nie słychać takiego odgłosu tarcia metal o metal. |
Xawierd dobry wybór Elf to bdb olej , sam jezdze tylko na Elfi-e i polecam go kazdemu bez wzgledu na przebieg |
No coś ty ten Elf lipa bo nie syntetyk tylko HC a to wiadomo
A na poważnie najlepszy i chaba faktycznie pierwszy raz pudełko nie kłamie i specjalny do hydraulicznych popychaczy (skrót myślowy). Jak dla mnie najlepszy i przy -20 płynie jak woda niemalże.
m6riano - 12-02-2012, 23:04
komarsnk napisał/a: | Mobilem 75W90 |
Też taki miałem wcześniej bodajże w tej "trzeciej" skrzyni...i zeszłej zimy też było ciężko wrzucać..więc ogólnie nie polecam tego oleju...natomiast będe chciał wypróbować tego texaco ale to już pewnie jak mrozów nie będzie
komarsnk - 13-02-2012, 00:08
m6riano napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Mobilem 75W90 |
Też taki miałem wcześniej bodajże w tej "trzeciej" skrzyni...i zeszłej zimy też było ciężko wrzucać..więc ogólnie nie polecam tego oleju...natomiast będe chciał wypróbować tego texaco ale to już pewnie jak mrozów nie będzie |
Miałem texaco przed remontem i chodziło o wiele gorzej
A to luźne łożysko raczej nie było powodem tak masakrycznej pracy na zimnym silniku. 2 i 3 dało się wbić tylko na bardzo małej prędkości...
No chyba, że ten luz wzdłużny na wałku sprzęgłowym dawał takie efekty - nie wiem.
Marcino - 13-02-2012, 00:58
komarsnk napisał/a: | U mnie skrzynia po przeglądzie i naprawie zalana Mobilem 75W90 i trójka zgrzyta na zimno. A robił nie byle kto... Powiedział, że tak niestety będzie i to normalne przy takich temperaturach. |
Ja mam texaco 75W80 i czegoś takiego nie zaobserwowałem..
m6riano - 13-02-2012, 02:37
A co powiecie o tym:
http://allegro.pl/motul-g...2062275472.html
Krzyzak - 13-02-2012, 06:42
m6riano napisał/a: | komarsnk napisał/a:
Mobilem 75W90
Też taki miałem wcześniej bodajże w tej "trzeciej" skrzyni...i zeszłej zimy też było ciężko wrzucać..więc ogólnie nie polecam tego oleju. |
Marcino napisał/a: | Ja mam texaco 75W80 i czegoś takiego nie zaobserwowałem.. |
zalewałem skrzynię Colta zarówno Mobilem 75W90, jak i potem tym samym olejem, co Marcino (olej był od niego) i pracuje dokładnie tak samo
rzekłbym, że nawet na Mobilu było zimą lepiej, bo przy -20, to niestety czuć, że się w galarecie miesza...
sampler - 13-02-2012, 08:21
calkiem dobry olej. Mam taki zalany i zero problemow. Ale to olej estrowy syntetyczny.
http://www.lubrispec.com/pdf/Gear_300_MSDS.pdf
komarsnk - 13-02-2012, 09:06
Krzyzak napisał/a: |
Marcino napisał/a: | Ja mam texaco 75W80 i czegoś takiego nie zaobserwowałem.. |
zalewałem skrzynię Colta zarówno Mobilem 75W90, jak i potem tym samym olejem, co Marcino (olej był od niego) i pracuje dokładnie tak samo
rzekłbym, że nawet na Mobilu było zimą lepiej, bo przy -20, to niestety czuć, że się w galarecie miesza... |
No właśnie nie wiem jak to jest - Mobil niby bardziej gęsty a jakoś chyba sobie lepiej radzi
Bo wcześniej to tak jak mówisz Krzyzak - zaraz po odpaleniu jak puściłem sprzęgło na biegu jałowym to obroty spadały chyba ze 300 bo tak się w maśle wszystko bełtało
Teraz efekt nie jest aż tak widoczny.
|
|
|