To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

arturj123 - 12-02-2012, 14:04

Zauważ, że przy -28 jest już dużo lepiej. Nie często jest u nas taka ekstremalna temperatura -34.
bbandi - 12-02-2012, 14:52

arturj123 napisał/a:
Panowie a co powiecie na taki rodzaj testu:

-34 5W40 http://www.youtube.com/wa...feature=related

- 28 5W40 http://www.youtube.com/wa...feature=related

Ooo "dziadowski" Castrol na 3im miejscu :mrgreen:

komarsnk - 12-02-2012, 18:23

Derpin napisał/a:
komarsnk, tak często masz -34 w krakowie ? :P

W Krakowie nie ale tam skąd pochodzę :mrgreen: czyli z głębokiej Ukrainy (Sanok) :mrgreen: to ostatnio było -28 :shock: czasem tam bywam więc wiesz... :mrgreen:

XAWIERD - 12-02-2012, 20:37

Witam wymieniłem olej w silniku na ELF EXELIUM LDX (NF) 5W40. Jaki był poprzednio nie wiem ale teraz jest odczuwalnie lepiej.
1) Odpala zdecydowanie lepiej.
2) Ciszej pracuje silnik zimny i ciepły.
3) Praca jest dużo bardziej kulturalna .
4) Dźwięk jest taki aksamitny nie słychać takiego odgłosu tarcia metal o metal.

Wymieniłem tez olej w skrzyni biegów na Valvoline 75w90 i tu niestety rewelacji nie ma.

Takie pytanie do was forumowicze czy przy temperaturach -15 tak ciężko wchodzą wam biegi a szczególnie 2 nawet ze zgrzytem. Generalnie biegi po wymianie wchodzą ciężko. Ciężej niż przed wymiana i oczywiście bez zgrzytu 2 biegu , Za to gdy auto się rozgrzeje biegi wchodzą jak w nowym aucie. Pozdrawiam.

m6riano - 12-02-2012, 22:34

U mnie w skrzyni jest zalany jakiś szajs za 15zł/l i też dwójka na zimnym wchodzi ze zgrzytem czasem...
ps.widzisz, jakbyś doczytał dokładniej ten temat wiedziałbyś żeby zalać:
http://allegro.pl/texaco-...2117214760.html

deejay - 12-02-2012, 22:43

XAWIERD napisał/a:
Witam wymieniłem olej w silniku na ELF EXELIUM LDX (NF) 5W40. Jaki był poprzednio nie wiem ale teraz jest odczuwalnie lepiej.

Xawierd dobry wybór :wink: Elf to bdb olej , sam jezdze tylko na Elfi-e i polecam go kazdemu bez wzgledu na przebieg :wink:

komarsnk - 12-02-2012, 22:43

U mnie skrzynia po przeglądzie i naprawie zalana Mobilem 75W90 i trójka zgrzyta na zimno. A robił nie byle kto... ;) Powiedział, że tak niestety będzie i to normalne przy takich temperaturach.
brodzky - 12-02-2012, 22:54

deejay napisał/a:
XAWIERD napisał/a:

Xawierd dobry wybór :wink: Elf to bdb olej , sam jezdze tylko na Elfi-e i polecam go kazdemu bez wzgledu na przebieg :wink:

No coś ty ten Elf lipa bo nie syntetyk tylko HC a to wiadomo ;-)

A na poważnie najlepszy i chaba faktycznie pierwszy raz pudełko nie kłamie i specjalny do hydraulicznych popychaczy (skrót myślowy). Jak dla mnie najlepszy i przy -20 płynie jak woda niemalże.

m6riano - 12-02-2012, 23:04

komarsnk napisał/a:
Mobilem 75W90

Też taki miałem wcześniej bodajże w tej "trzeciej" skrzyni...i zeszłej zimy też było ciężko wrzucać..więc ogólnie nie polecam tego oleju...natomiast będe chciał wypróbować tego texaco ale to już pewnie jak mrozów nie będzie

komarsnk - 13-02-2012, 00:08

m6riano napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Mobilem 75W90

Też taki miałem wcześniej bodajże w tej "trzeciej" skrzyni...i zeszłej zimy też było ciężko wrzucać..więc ogólnie nie polecam tego oleju...natomiast będe chciał wypróbować tego texaco ale to już pewnie jak mrozów nie będzie

Miałem texaco przed remontem i chodziło o wiele gorzej :doubt:
A to luźne łożysko raczej nie było powodem tak masakrycznej pracy na zimnym silniku. 2 i 3 dało się wbić tylko na bardzo małej prędkości... :doubt:
No chyba, że ten luz wzdłużny na wałku sprzęgłowym dawał takie efekty - nie wiem.

Marcino - 13-02-2012, 00:58

komarsnk napisał/a:
U mnie skrzynia po przeglądzie i naprawie zalana Mobilem 75W90 i trójka zgrzyta na zimno. A robił nie byle kto... ;) Powiedział, że tak niestety będzie i to normalne przy takich temperaturach.

Ja mam texaco 75W80 i czegoś takiego nie zaobserwowałem..

m6riano - 13-02-2012, 02:37

A co powiecie o tym:
http://allegro.pl/motul-g...2062275472.html

Krzyzak - 13-02-2012, 06:42

m6riano napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Mobilem 75W90

Też taki miałem wcześniej bodajże w tej "trzeciej" skrzyni...i zeszłej zimy też było ciężko wrzucać..więc ogólnie nie polecam tego oleju.

Marcino napisał/a:

zalewałem skrzynię Colta zarówno Mobilem 75W90, jak i potem tym samym olejem, co Marcino (olej był od niego) i pracuje dokładnie tak samo
rzekłbym, że nawet na Mobilu było zimą lepiej, bo przy -20, to niestety czuć, że się w galarecie miesza...

sampler - 13-02-2012, 08:21

m6riano napisał/a:
A co powiecie o tym:
http://allegro.pl/motul-g...2062275472.html

calkiem dobry olej. Mam taki zalany i zero problemow. Ale to olej estrowy syntetyczny.

http://www.lubrispec.com/pdf/Gear_300_MSDS.pdf

komarsnk - 13-02-2012, 09:06

Krzyzak napisał/a:

Marcino napisał/a:

zalewałem skrzynię Colta zarówno Mobilem 75W90, jak i potem tym samym olejem, co Marcino (olej był od niego) i pracuje dokładnie tak samo
rzekłbym, że nawet na Mobilu było zimą lepiej, bo przy -20, to niestety czuć, że się w galarecie miesza...

No właśnie nie wiem jak to jest - Mobil niby bardziej gęsty a jakoś chyba sobie lepiej radzi :roll:
Bo wcześniej to tak jak mówisz Krzyzak - zaraz po odpaleniu jak puściłem sprzęgło na biegu jałowym to obroty spadały chyba ze 300 bo tak się w maśle wszystko bełtało :doubt:
Teraz efekt nie jest aż tak widoczny.