[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
arxel4 - 06-04-2018, 22:07 Temat postu: STAG_Mitsubishi_Oprogramowanie_LPG Drodzy forumowicze,
mam bardzo duży problem z instalacją LPG firmy STAG i zastanawiam się co robić dalej.
Po wizytach w kilku serwisach lpg w Warszawie okazuje się, że "podpiąć się" pod instalacje mogą tylko serwisy autoryzowane STAGa.
Powód?
Zostało przygotowane specjalne oprogramowanie do Mitsubishi i z uwagi na ..... ( chyba wysoki koszt napisania programu etc.) udostępnione jest to tylko AUTORYZOWANYM warsztatom po wcześniejszym zgłoszeniu.
Wniosek?
W całej Warszawie jest tylko 1 zakład, który to może zrobić.
Oczywiście po telefonicznej rozmowie kazali przyjechać do siebie a na miejscu okazało się, że komputer na którym mają soft zepsuł się im i nikt nie może się podpiąć.
(swoją drogą nie polecam tego serwisu).
Zatem pytanie do Was:
1) czy ktoś może ma pomysł co zrobić z taką niespodzianką / problemem.
Czy zmiana komputera wystarczy czy trzeba inne środki wykonać?
2) czy ma ktoś może z Was dostęp do powyższego softu ?
plecho1 - 06-04-2018, 22:16
Jeśli to IV generacja i jeśli nie jest jakoś powiązana ze sterownikiem silnika to prawdopodobnie wystarczy wymiana sterownika LPG na niezablokowany. Polecam jednak spytać na lpg-forum, może tam znajdzie się magik który się pod to podłączy.
arxel4 - 07-04-2018, 23:50
plecho1 napisał/a: | Jeśli to IV generacja i jeśli nie jest jakoś powiązana ze sterownikiem silnika to prawdopodobnie wystarczy wymiana sterownika LPG na niezablokowany. Polecam jednak spytać na lpg-forum, może tam znajdzie się magik który się pod to podłączy. |
Dzięki za pomysł.
Faktycznie forum tam szybko działa i zaproponowali zmianę softu.
Zobaczymy co na to AC.
Dam znać jak się sytuacja rozwinie.
plecho1 - 08-04-2018, 00:23
Jest tam wielu dobrych fachowców chętnych pomóc, też mi tam kiedyś pomogli i też wiele się tam nauczyłem.
muka997 - 15-04-2018, 19:36
co sądzicie o instalacji:
Sterownik STAG Q-Box (5 lat gwarancji na sterownik)
Reduktor KME TUR do 200 PS
Wtryskiwacze Barracuda montowane pojedynczo
Filtr gazu Ultra 360
zbiornik 67 l w miejsce koła zapasowego
plecho1 - 16-04-2018, 15:29
Części bardzo dobre jednak ważniejszy jest monter bo nawet najlepsze części przy fatalnym montażu i regulacji nie zapewnią sukcesu.
muka997 - 16-04-2018, 23:41
warsztat od którego otrzymałem taka propozycje montażu jest dość często polecany na forum LPG i dlatego się do niego zwróciłem
jeszcze wcześniej muszę w końcu ogarnąć temat z sprawdzeniem luzów zaworowych ale do tego muszę znaleźć rzetelnego i uczciwego mechanika bo po rozmowie z kobitą z ASO w Bielsku Bialej (tam mam najbliżej) odechciało mi się do nich jechać
plecho1 - 17-04-2018, 06:35
To reguluj zawory i jedź do tego gazownika, tylko mimo wszystko wspomnij mu ze znasz go z tamtego forum aby miał świadomość że w razie czego wystawisz mu tam odpowiednią opinię
jogo94 - 03-06-2018, 11:27 Temat postu: [CY3A 1.8] LPG,SZARPIE,MULI. Witam,niedawno zalożyłem instalacje lpg do mojego lancera/sedan 1.8 143km 105kw 2008r.
Po założeniu instalacji lpg nastapił problem podczas przejścia z benzyny na gaz a mianowicie przy dodaniu gazu lub jego puszczeniu samochodem szarpie i czasami przy ruszaniu potrafi go nieźle zamulić tak jakby odcieło mu moc na chwilę. Problem tylko występuje na zimnym silniku z szarpaniem,a takie zmulenie wystepuje czasami nawet gdy wszystko już jest rozgrzane.
Moje pytanie brzmi następująco czy odpowiada za to układ zapołonowy czy jest to żle skaliborowana instalacja? Czy być mozę całkiewm coś innego?
Zacząłem od sprawdzenia przerw na świecach miałem ustawione 0,65mm(wtedy szarpnięcią były najbardziej odczuwalne), później zwiększyłem przerwe do 0,8mm, a nastepnie do 1mm miałem wrażenie że coś pomogło, ale to nadal nie jest to ;/. Przewody też mam wprządku nie zauważyłem na nich żadnego przebicia, zostają jeszcze cewki,ale z tego co wiem powinien wyskoczyć błąd jeżeli byłoby coś nie tak, chociaż nie wiem bo nie znam się na mechanice aż tak dobrze. Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o pomoc.
INSTALACJA STAG:
zbiornik BORMECH TW-200
WIELOZAWÓR TOMASETTO ACHILLE AT.02
GAZOSZCZELNA OBUDOWA BORMECH DT-01.09
FILTR GAZU CERTOOLS F-781
REDUKTOR/PAROWNIK AC S.A. R01
ZAWÓR ODCINAJĄCY VALTEK 01
PRZEWODY PARKER ITR TYP AUTOGAS/ECE67
FARO TYPU H2(klasy1) WRAZ ZE ZŁĄCZAMI
WLEW PALIWA TOMASETTO ACHWILLE Mod.AT08
WTRYSKIWACZ AC S.A W03
CZUJNIK CIŚNIENIA AC S.A PS-04 (klasy2)
ELEKTRONICZNA JEDNOSTKA STERUJĄCA AC S.A STAG-4 Q-BOX
TEMPERATURA PRZEJŚCIA Z BENZYNY NA GAZ 30 STOPNI.
plecho1 - 03-06-2018, 11:39
Możliwe, że źle zostały sparowane wtryski gazowe do wtryskiwaczy benzynowych przez co wtryski gazowe nie otwierają się wtedy kiedy powinny. Auto na wyższych obrotach będzie względnie normalnie pracowało ale na biegu jałowym i podczas przełączania mogą być właśnie takie problemy. Po podpięciu pod LPG dało by się to szybko zweryfikować i poprzekładać.
jogo94 - 03-06-2018, 11:53
Przy niskich obrotach właśnie jest to najbardziej odczuwalne. Gazownik u którego zakładałem gaz twierdzi, że pod kątem instalacji gazowej jet wszystko wporządku, więc nie wiem czy mnie poprostu oszukuje bo mu sie nie chce tego dobrze ustawić czy rzeczywiście jest wszystko ok? Mam gwarancje 2 letnia wiec nie wiem czy udać się do innego zakładu co robią Staga czy jechać i go przycisnąć, chociaż juz byłem u niego 2 razy i wkółko to samo piepszy.
A powiedz mi kolego czy to bez względu w którym momencie podepnie mi gazownik pod lpg to, to zweryfikuje chodzi mi o rozgrzany silnik czy tylko na tym zimnym silniku gdy się przełączy?
plecho1 - 03-06-2018, 19:18
Przełączenie powinno być niewyczuwalne. Temperatura nie ma tu znaczenia, weryfikacja polega na ręcznym przełączaniu w programie od sterownika LPG na gaz po jednym cylindrze. Podczas przełączania cylindrów dobrze sparowanych przełączania będzie przebiegało bez szarpnięć a przy pomylonych będzie szarpnięcie. Przeważnie pomyłka jest po między dwoma cylindrami i aby to naprawić wystarczy przełożyć wtyczki zasilające po między takimi wtryskami.
jogo94 - 10-06-2018, 13:54
odwiedziłem ponownie zakład , w którym zakładałem instalacje gaziarz( inny pracownik ) stwierdził ze poprzednio był nie odpowiednio dostrojony, teraz nie ma najmniejszego problemu podczas przełączania z benzyny na gaz.
kayetan - 10-06-2018, 21:42
Witam. Przejrzałem dużą część tematu, ale nie znalazłem informacji w jaki sposób sprawdzić czy Lancer ma zawory przystosowane do LPG.
tyku - 10-06-2018, 21:51
kayetan, Po numerze VIN można sprawdzić.
|
|
|