Nasze Miśki - Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy
tomchuck - 31-03-2023, 19:45
Nie wiem co ma stukanie po obudowie ma z tym wspólnego bo to nie ruski telewizor...
Ale wymień pompę paliwa. Te Chińskie DW nie sa tak wytrzymałe jak ori.
Kiedyś długo walczyłem z podobnym tematem w legnumie. Pod obciążeniem było niby wszystko ok na Pb, choć kalibrowanie lpg było trudniejsze niż zwykle, a na wolnych tak jak u Ciebie, za ubogo na Pb, na lpg w normie. Wymiana pompy i problem zniknął.
Bzyk_R1 - 31-03-2023, 21:43
tomchuck, moja pompa ma 120 tysięcy nalotu, i nie rozumiem co stukanie w obudowę ma do wydajności? Pompa nie jest chińska, kupiłem ją w 2016r w sklepie rekomendowanym przez tunerów którzy siedzą w Evo i tam się zaopatrują. Poza tym nie ja jeden tam kupiłem, znam przynajmniej 20 sztuk które jeżdżą na tych samych dw i jest ok.
cerutti - 31-03-2023, 22:59
Podmień pompkę na od wolnosaka. Miałem podobny problem winą okazała się pompka.
tomchuck - 01-04-2023, 08:38
Przepraszam że chciałem pomóc
Co do tunerów evo z warszawy czy krakowa to się lepiej nie będę wypowiadał...
Co do przepływki to w mitsu jest strunowa, odczytuje podając częstotliwość drgania struny, jeśli w nią stukniesz to możesz zaburzyć delikatnie odczyt.
Co do lpg, to nie steruje na podstawie MAPsensora, nie odcina w magiczny sposób przepływki. komputer lpg oszukuje tylko ori ecu żeby to myślało że nadal jedzie na Pb, a MAP służy jej do wypracowania odpowiedniego algorytmu.
Bzyk_R1 - 01-04-2023, 16:17
Dobra przepraszam Panowie, wydawało mi się że pompa to ostatnia w kolejce do sprawdzenia jeżeli auto ma odpowiedni zapas paliwa pod obciążeniem. Wiem że lpg korzysta z MAPu swojego, i dlatego też pierwsze podejrzenia padły na przepływomierz i jego podmiana nie dała efektu. Tylko właśnie zastanawiałem się czemu sonda zaczyna reagować i oscylować a korekty spadają przy waleniu w niego. Podmienię na próbę i dam znać.
Hugo - 02-04-2023, 10:03
Nigdy nie spotkałem się z uszkodzeniem oryginalnej pompy paliwa w Mitsubishi, a zamienniki padają jak najbardziej. Znam kilka przypadków, ludzie wymienili pompy na nowe zamienniki z powodu złej diagnozy i po jakimś czasie padły.
Bzyk_R1 - 02-04-2023, 11:27
Ja się spotkałem z uszkodzonymi OEM spowodowanymi rdzą zbiornika i wlewu paliwa. Kurde tylko ja jeżdżę na DW, pompie na której ganiają się EVO to nie jest jakiś epman z AliExpress. Kupiłem to na topendpower.pl jak większość użytkowników Outlandera no i nie kosztowała 50pln tylko 500 jeżeli okaże się że to ona tak świruje to się wkurzę. Oryginalna pompa już do mnie idzie, w międzyczasie możecie mi podpowiedzieć co i gdzie zamówić gdyby diagnoza była trafna. Muszę kupić coś mocnego bo Turbo ma identyczną pompę jak wolnossący i przy moim setupie nie wystarczy paliwa.
tomchuck - 04-04-2023, 08:29
z tym niewystarczaniem paliwa to ciężki temat... bo oem pompy nie wystarczają zazwyczaj dlatego że mają już swoje lata i przez to tracą wydajność. ludzie stroją auto, brakuje paliwa to kupują np właśnie DW bo oem nie dawała rady. A kupił ktoś nową oem?
Nie mam pojęcia dlaczego dochodzi do takiego zjawiska że przez pompę rozjeżdżają sie czasy wtrysków na wolnych pomimo że pod obciążeniem jest ok. Już nawet omijałem rezystor pompy i dawałem jej pełne napięcie i nic to nie zmieniało. A weszła nowa pompa i po temacie.
A w przypadku omawianego legnuma to nawet nie nowa, tylko inna oem używana.
Także sprawdź najpierw czy u Ciebie też faktycznie to będzie pompa... w tej chwili nie ma co gdybać co kupić, bo może się okaże że w tym przypadku problem jest inny
A co do evo to większość strojących nie zwraca uwagi na mapę na częściowych uchyleniach, a na wolnych ma po prostu nie gasnąć... tam się liczy żeby pod pełnym obciążeniem był ogień
Bzyk_R1 - 04-04-2023, 20:26
tomchuck, niestety podmiana pompy na OEM nic nie dała. Teraz pytanie czy po regeneracji wtryskiwacze wymagają korekty w mapie? Z relacji firmy z Krosna która regenerowała moje wtryskiwacze to jeden przelewał jałowe obroty. Został wywalony a w jego miejsce kupiłem inny. Teraz wszystkie działają równo i z jednakową wydajnością. Kolejny trop to fabryczny regulator paliwa na listwie.
tomchuck - 04-04-2023, 20:49
No to w takiej sytuacji chyba nie mam już pomysłu
Wtryski pisałeś że mają większą wydajność, wiec pomijając potrzebę korekty w mapie, to i tak powinny przelewać a nie powodować ze jest za ubogo.
Regulator można wymienić, tez od tego zaczynałem w legnumie.
Generalnie to trochę loteria i wymiana po omacku, ale chyba nic innego nie zostaje.
Z dziwnych przypadków z Outlanderem i paliwem to miałem jeszcze taki, że przez nieszczelność wlewu paliwa auto miało problem z odpalaniem poniżej połowy stanu Pb. raczej zasysanie z dugiej komory nawalało, ale dlaczego nie wiadomo, bo to tylko zwężka venturiego.
Z Twoim przypadkiem raczej to nie ma nic wspólnego, ale takie cuda czasem wychodzą.
Bzyk_R1 - 04-04-2023, 21:12
Przerabiałem temat ciężkiego odpalania jak było mało paliwa. Wystarczyło nalać więcej paliwa, zwykle 3/4 lub więcej i objaw znikał, tam chyba chodziło o EVAP i odpowietrzanie par. Co do wtryskiwaczy to mam to na myśli bo mój Outlander nigdy nie miał niskiej korekty na jałowych, zwykle to było 12-16 na plusie i było to akceptowalne bo było w zakresie i nie wyrzucało P0170. Ale teraz tak myślę że jak jeden lał to sumarycznie mogło być niżej z korektami a teraz jak podają dobrze bez przelewania to jest ubogo.
Mam mętlik w głowie bo RS motorsport mówi że jałowych obrotów nie ruszają, a zakładam że wystarczyłoby wydłużyć lekko czasy wtrysków czy podnieść dawki (jak w lpg) i korekty by zjechały do 0 jak na lpg.
Marcino - 05-04-2023, 09:12
A LPG nie wpływa na korekte PB.... tzn jak na LPG jest bogato na wolnych to mapa PB zrobi korektę i wtedy na wolnych jest ubogo gdy jest PB
Bzyk_R1 - 07-04-2023, 15:49
Z tego co wiem to lpg bazuje na Pb, jak benzyna nie chodzi dobrze to się z lpg nie nauczy.
Dobra kolejny trop. Odkręciłem BOV całkowicie, zrobiłem tym samym dużą dziurę w dolocie i korekty idealnie zeszły na 0, silnik pracuje wzorowo. Dla tych co zaraz pomyślą wyrzuć to dziadostwo...tak sprawdziłem na oryginalnym DV, korekty idą na 25+ efekt identyczny co na HKS.
Bzyk_R1 - 18-04-2023, 16:34
Powiew wiosny i parę dobrych wieści. Dzisiaj przegoniłem auto z sondą AFR w wydechu. Musiałem sprawdzić czy ma to paliwo czy nie ma. Przy WOT i doładowaniu 1,9 bara auto jest mocno dolane i AFR wynosi 10,5. Na biegu jałowym wtryskiwacze podają za mało AFR 16,2. Trzeba w programie go trochę podlać na biegu jałowym. Wymieniłem filtr paliwa w zbiorniku i czujnik położenia wałka rozrządu na nowe oryginalne.
Zrobiliśmy strojenie lpg i tym razem mapa po obciążeniu wygląda tak że powolne spokojne jeżdżenie umożliwia jazdę na samym gazie aż do odcinki, dynamiczne przyśpieszenie i położenie buta powoduje że pod pełnym obciążeniem LSRG idzie w 100% na benzynie. Wygląda to sensownie i w kominie również dobrze się dzieje.
Po weekendzie majowym umówiony jestem w RS motorsport. Czas wreszcie postawić go na hamowni i zmierzyć co jest.
Marcino - 19-04-2023, 08:50
Bzyk_R1 napisał/a: | Zrobiliśmy strojenie lpg i tym razem mapa po obciążeniu wygląda tak że powolne spokojne jeżdżenie umożliwia jazdę na samym gazie aż do odcinki, dynamiczne przyśpieszenie i położenie buta powoduje że pod pełnym obciążeniem LSRG idzie w 100% na benzynie. Wygląda to sensownie i w kominie również dobrze się dzieje. |
Automatycznie schodzi na PB czy jak to jest realizowane przez sterownik gazowy ustawione???
|
|
|