To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

Tomasz87 - 16-09-2013, 19:25

koledzy?
Gdzie wpięliście się pod sygnał swiateł, by wlączyć opcję alarmu "włącz światła"?
Podciągnąłem z manetki od świateł mijania i przy przełączeniu na drogowe UKP nie widzi właczonych świateł...

marianoooo - 16-09-2013, 19:32

Ja mam chyba z podświetlania klimatrinica i śmiga.
promatti, w dzień to zależy jak mocno słońce świeci. Jak się na max jasność ustawi to można korzystać, ale mam też drugi wyświetlacz w zegarku- na ostre słońce 8)

sveno - 16-09-2013, 19:49

Tomasz87, Najlepiej z związki, która idzie do zegarka, trzeci kabel od lewej jak patrzysz na wtyczkę.
Tomasz87 - 16-09-2013, 19:51

sveno napisał/a:
Tomasz87, Najlepiej z związki, która idzie do zegarka, trzeci kabel od lewej jak patrzysz na wtyczkę.

A dokładnie, to co to za sygnał, że włącza się ze światłami?
Podświetlenie jakieś?

sveno - 16-09-2013, 19:54

Dokładnie. w sumie to możesz dowolne podświetlenie zabrać, ale pisze, że tam jest najlepiej, bo do zegarka idą 4 kable i wszystkie można podpiąć do UKP: stały plus, plus po stacyjce, plus po światłach i masa.
Tomasz87 - 16-09-2013, 19:57

Spoko, dzięki sveno.
I jeszcze jedno... temat drugi, pewnie przeoczyłem...
Czy dobrze mi się wydaje, że w stanie spoczynku UKP powinien wyświetlać tylko aktualną godzinę? Chyba włączyłem taką opcję w software UKP, ale nic takiego mi nie działa...

jAZZMAN - 16-09-2013, 22:01

sveno napisał/a:

Tam pojawia się napięcie już jak włączysz postojowe, kilka razy jechałem już na postojowych przez to ;P

Tomasz87 - 17-09-2013, 17:29

jAZZMAN napisał/a:
sveno napisał/a:

Tam pojawia się napięcie już jak włączysz postojowe, kilka razy jechałem już na postojowych przez to ;P

To nie ma w Galu miejsca, gdzie jest +12V zarówno na drogowych jak i mijania?

jAZZMAN - 17-09-2013, 17:32

jest, na żarówce w przednim reflektorze ;)

Ale na bank od włącznika idzie wiązka.

ALEX-77 - 20-09-2013, 12:20

W końcu i mnie natchnęło do podłączenia UKP , o ile chodzi o podłaczenia vss 80 pin ,czujników itd to nie ma problemu ale mam tylko jedno pytanie odnośnie podłączenia się pod wtryski ,mam wersję po drugim lifcie 2001r. jeżeli dobrze zrozumiałem to według rozpiski z supplementu 2001 nie ma znaczenia pod który pin w ecu się podłącze ? czyli 1,9,24,2,10 czy 25 . na tych pinach są wtryski tak ?
Fragu - 20-09-2013, 12:59

Pytanie do twórców..być może kretyńskie, ale tak mi przyszlo do glowy;)

Czy dało by radę dodać funkcję obsługi czujników parkowania przez UKP - załączenie po wybraniu biegu wstecznego, graficzne wyswietlanie odleglosci, a takze sygnal dzwiekowy. :wink:

Tomasz87 - 20-09-2013, 17:01

tws, masz tu prawdziwą kopalnię pomysłów...
WreX - 20-09-2013, 18:58

Ok, to może jeszcze się dopisze ponownie do "listy życzeń"

Ja bym pomyślał nad jakimś fajnym opcjonalnym ekranikiem od obrotów, tzn taką graficzną symulacją, coś takiego jak w toyocie yaris było a pod tym graficznym od obrotów liczba rpm i np prędkość, taka pierdółka... no ale skoro same obroty się wyświetlają to takie coś też by mogło być oczywiście z możliwością wyłączenia.

Cytat:
jeżeli dobrze zrozumiałem to według rozpiski z supplementu 2001 nie ma znaczenia pod który pin w ecu się podłącze ? czyli 1,9,24,2,10 czy 25 . na tych pinach są wtryski tak ?

Jak mi to Danio poradził zdejmij plastikową pokrywę z silnika i sprawdź kolory przewodów od wtryskiwaczy, powinny się znajdywać w pierwszej kostce przy ECU i szukać powinieneś tam gdzie są 2 żółte z jakimiś paskami ale najlepiej sprawdź.

ALEX-77 - 20-09-2013, 23:10

WreX napisał/a:
Jak mi to Danio poradził zdejmij plastikową pokrywę z silnika i sprawdź kolory przewodów od wtryskiwaczy, powinny się znajdywać w pierwszej kostce przy ECU i szukać powinieneś tam gdzie są 2 żółte z jakimiś paskami ale najlepiej sprawdź.

Ok, tak właśnie będę musiał zrobić ,ale najpierw najgorsze czyli wycinanko w liczniku :doubt:

artufcb - 26-09-2013, 18:38

mógłby ktoś podsumować dotychczasowe funkcje tego komputera oraz ogólnie cały temat? Bo troszkę dużo czytania, a większość to niepotrzebne informacje. Zlituj się ktoś :)
i jeszcze interesuje mnie cała instalacja tego cuda, bo boję się, że nie podołałbym