To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

gzesiolek - 11-12-2010, 23:19

Apropo tego rdzewienia... ostatnio przy dolewce plynu do spryskiwaczy ( a jak wiadomo jest okres wzmozonej czestotliwosci wykonywania tejze czynnosci) poza standardowym sprawdzeniem poziomu plynow obejrzalem sobie dokladnie wszelkie sruby i inne metalowe elementy... no i poza delikatnym nalotem powierzchniowym nic mi przez te prawie 2 lata (a od daty produkcji ponad 2 lata) i ponad 32tys. km jazdy, nie zardzewialo tak zebym musial sie martwic... moze to kwestia plyty co w 1,5 pod silnikiem zakladali fabrycznie, moze wybitnego szczescia co do egzemplarza, ale nie moge narzekac... przynajmniej na razie... :D
Trik - 12-12-2010, 12:03

Wydaję mi się, że to nadwrażliwość jakaś. Zwykły rdzawy nalot postrzegany jest, przez niektóre osoby, jako rdza totalna. :) W kazdym razie ja na wiosnę atakuję łatwo dostępne elementy podwozia, lakierami poliuretanowymi.
racer1972 - 12-12-2010, 23:42

Ta... nadwrażliwość na dziadostwo... :badgrin: Śruba zżarta,że gwintu nie widać a nie żaden nalot... :doubt: Auto może japońskie ale śruby chyba chińskie... :evil:
mkm - 13-12-2010, 03:50

racer1972, zrób zdjęcie tych "zżartych śrub, że gwintu nie widać". Chętnie zobaczę, bo przyznam się, że nawet w 40 letnich autach gdzie możemy mówić o prawdziwej korozji gwint jest...
Uwex - 13-12-2010, 08:32

mkm napisał/a:
gwint jest...

no ale go ...nie widać :lol:

gringo66 - 15-12-2010, 07:41

Witam. Jak radzicie sobie z zamarznientą tylną maską w Sedanie? Po ostatnich opadach deszczu i śniegu to tak zakleiła się , że ratował pobyt w ciepłym garażu.Jest jeszcze sól a może .......jest inna metoda ? Pozdrawiam
MichalRej - 15-12-2010, 09:58

Ja jeszcze nie miałem problemu z otwarciem klapy bezpośrednio przez opady...

Według mnie problem występuje w momęcie gdy na tylniej szybie jest śnieg (nawet nie wielkie ilości) i włączy się podgrzewanie tylniej szyby, w tedy wszystko ładnie się topi i
zjeżdża na dół, po czym zatrzymuje się na dole szyby gdzie już podgrzewania nie ma,
a nieszczęśliwym trafem w bardzo bliskiej odległości zaczyna się klapa bagażnika...
I w ten oto sposób mix wody ze śniegiem przy ujemnej temperaturze tworzy lud,
który "zespaja" tylnią szybę z klapą... =)

Dla tego ja zawsze do czyściutka odśnieżam cały samochód zwłaszcza tylnią szybę i dach
(aby nic na tą szybą nie zwiało) i staram się jeździć bez podgrzewania tylniej szyby...
W tedy problemu nie ma...

Przynajmniej u mnie... =)

waldinio - 15-12-2010, 18:07

miałem taki problem ale nie z otwarciem a zamknięciem :P otworzyć otworzyłem ale zamknać już nie mogłem :P musiałem skrobac lod...
gzesiolek - 16-12-2010, 09:43

To ja chyba jednak zawsze dokladniej odsniezam bo jeszcze problemow z klapa nie mialem...
Raz mialem problem z tylnymi drzwiami, bo nie chcialem na sile ciagnac i musial chwile odtajec, ale zabezpieczylem "gumki" i do tego czasu git majonez...

Izold - 16-12-2010, 18:49

gzesiolek napisał/a:
zabezpieczylem "gumki" i do tego czasu git majonez...

A jak się je zabezpiecza?

Pawcho - 16-12-2010, 19:52

W sklepach można dostać specjalne spraye do uszczelek gumowych lub kup zwykłą wazelinę kosmetyczną i posmaruj na całej długości. To na pewno wystarczy.
Izold - 16-12-2010, 20:39

OK, dzięki
Lindinho - 16-12-2010, 21:29

Dziś odebrałem furę po naprawie - wariator wymieniony na gwarancji wraz z filtrem oleju i olejem (był Valvoline 5w30, jest Castrol 0w30), to już na mój koszt. Muszę się znowu do Miśka przyzwyczaić, bo przez dwa tygodnie trochę mi go brakowało 8)

Z innej beczki - co sądzicie o takich matach zakładanych przy mrozach na noc na zewnątrz przedniej szyby? Sprawdza się to? Jeśli tak, to może ktoś konkretną polecić?

jac - 16-12-2010, 21:50

Lindinho napisał/a:
Z innej beczki - co sądzicie o takich matach zakładanych przy mrozach na noc na zewnątrz przedniej szyby? Sprawdza się to? Jeśli tak, to może ktoś konkretną polecić?

fajna sprawa, tak samo jak postawienie na noc fury na cegly - opony sie nie niszcza i w srodku mieciutkie papetki ktore zakladamy przed wejsciem do naszego malenstwa :lol:

artisan - 16-12-2010, 21:57

No to cieszę się że sprawa już załatwiona, oby nie było więcej problemów. Ja też już jeżdżę swoim Lancerem i przyzwyczajam się do silnika 1,5. Jak na razie mam tylko takie spostrzeżenie że w stosunku do silnika 1,8 jest niestety dużo głośniejszy i jak dla mnie dźwięk jaki wydaje jest mało przyjemny. Natomiast raczej pozytywnie zaskakują mnie osiągi tego silnika (mimo tego że na razie staram się nie kręcić go powyżej 3 tyś obrotów).

a co do maty na przednią szybę, to właśnie takiej używam, wrażenia ok, nie muszę rano skrobać szyby. Kupiłem ją w hipermarkecie, więc nie jest na pewno produktem markowym. Spełnia jednak swą funkcję :)