[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 07-04-2012, 14:24
2pac jak nie masz nic sensownego do dodania to nie wprowadzaj chociaz zametu.
Zapraszam do dalszej dyskusji gdy juz bedziesz zakladal gaz, a nie tylko o tym pisal. Wszystko w tym temacie zostalo juz napisane.
davido1990 - 07-04-2012, 19:57
najlepiej by mi pasowalo tak do 3 tys. popytam jeszcze podzwonie do warsztatów i wtedy napisze z prosba o wybór najlepszej. dzieki za odpowiedzi
Owczar - 08-04-2012, 03:09
Za 3k nie bedzie nic dobrego.
Dobre instalki do V6 to srednio 3,3k na stagu, w zalezonosci od regionu. Poza gratami trzeba zaplacic za wiedze, a o to jeszcze trudniej niz o dobra instalke. Lepiej bedzie jezdzilo na gorszej, dobrze wystrojonej instalce niz na dobrej, zle wystrojonej...
areksz121 - 09-04-2012, 20:36
Może nic nowego nie wniosę, ale temat jest obszerny... ponad rok używam Staga 300, którego później updejtowałem do 300plus... Jako "noga" w temacie gazu nabrałem się na czerwone Valteki (wtryski) i Tomasetto Artic... pojeździłem troszkę i na szczęście zagłębiłem się troszkę w Staga. Dołożyłem drugi reduktor, co dało stabilne ciśnienie, a Valteki zastąpiłem MagicJet-ami. Sam sobie ustawiam LPG (a robię to rzadko), i MJ dają radę a 2.0 V6 też potrzebuje paliwa (oj tak )
Przechodząc do sedna, Staga poleciłbym w wersji "budżet" z jakimś dobrym reduktorem, lub dwa mniejsze i wtryski MagicJet... same wtryskiwacze w granicach 350zł na 6cyl. Później za zaoszczędzone pieniążki można doinwestować i wymienić na Hana lub Keihin
Takie moje pięć groszy
2pac - 10-04-2012, 17:47
patrzę na te ceny co podajecie i albo mnie chcieli wy®u©h@ć albo na Śląsku za wiedzę sobie cenią:
2pac napisał/a: | Witam!
Proszę o podanie ceny:
- sterownik STAG 300 Plus
- reduktor KME GOLD --> +/- <lub Zavoli Zeta N/S>
- wtryski Hana (zielone) --> +/- </ Hana (czerwone)>
Proszę uwzględnić:
KME Gold ma 2 wyjścia fazy lotnej, podpięcie każdego wyjścia pod
osobną listwę, a obie listwy spiąć z kompensacją. Dodatkowo na
każdym wyjściu osobny filtr, a w butli wielozawór extra na 8mm.
Koniecznie rurka 8mm i montaż jak na zdjęciu z załącznika, bo bliżej
już chyba się nie da
Butla w miejscu koła zapasowego. |
gazownik z e-mail napisał/a: | Koszt instalacji na podzespołach proponowanych przez pana czyli Stag 300
Plus , reduktor Zawoli , wtryskiwacze Hana , wielozawór na rurkę 8 mm ,
wlew pod klapką paliwa , butla w miejsce koła zapasowego wyniesie 4000
zł. Podana cena dotyczy zestawu plus zbiornik w koło do pojemności 53l
brutto , powyżej dopłata w zależności od pojemności zbiornika. |
inny gazownik z e-mail napisał/a: | Witam nastepnego klienta,który wie najlepiej;-)A może tak zaufać
warsztatowi i montażyście?;-)
To taki żarcik.Sekwencja Stag 300 plus z reduktorem zavoli -3100 zł plus
680 zł za listwę hana.Jeśli koło zapasowe jest pod samochodem to jest
dopłata do zbiornika zewnętrznego 150 zł.A zastanawiał się Pan nad
instalacją STAG PREMIUM?
Pozdrawiam |
obrzeża Śląska z e-mail napisał/a: | Witam
Jeśli chodzi o Mitsubishi Galant to róniez proponuję Panu instalacj gaz.
STAG 300 w cenie 4550 zł ( z listwą HAHA, reduktor : zawoli, tankowanie w
klapce) |
gazownik z PW napisał/a: | taki zestaw to koszt 3800zł brutto
gwarancja 2 lata bez limitu km, przez 2 lata płaci Pan tylko za filterki (zalecane po 30tyś )
wszelkie przeglądy bezpłatne.- sprawdzenie, odczyty, regulacje..
należymy do sieci warsztatów partnerskich firmy AC.
pozdrawiam |
na PW mogę odszyfrować gazowników
Owczar - 10-04-2012, 17:51
O matko!!!
Ceny z kosmosu do tego z zavolakiem, który nie wyrobi w V6.
Ale to jest najlepsze:
2pac napisał/a: | To taki żarcik.Sekwencja Stag 300 plus z reduktorem zavoli -3100 zł plus
680 zł za listwę hana.Jeśli koło zapasowe jest pod samochodem to jest
dopłata do zbiornika zewnętrznego 150 zł.A zastanawiał się Pan nad
instalacją STAG PREMIUM? |
Po jaką cholerę w galu przedliftowym Stag premium? Jak nie obsługuje obdII. Zaufaj Pan gazownikowi
O zavolaka nie pytaj. On nie wyrobi ciśnieniowo i termicznie.
Za instalkę na kme goldzie w stolicy temen zapłacił 3300. Zobaczę dziś jak to zmoncili
[ Dodano: 10-04-2012, 17:53 ]
A temu gazownikowi od premiuma możesz napisać, że Panu to ja raczej nie zaufam, bo proponuje mi Pan staga premium do auta bez OBDII
Owczar - 11-04-2012, 01:26
Tak jak obiecałem, mapka temena na zielonych hankach:
Ciśnienie robocze ustawione na 1.16, przez co mnożnik trochę poniżej 1. Dla hanek to nie problem więc jest ok. Dla ciśnienia 1 bar byłoby zapewne ~1.
Mapka trochę zubożona, mnożnik do poprawy, ale ze względu na gwarancję nic nie ruszaliśmy. Uwagi nt ustawień przekazane. Ogólnie instalka zamontowana ok. Reduktor i komputer zamontowane solidnie. Elektryka schludnie poprowadzona i zaizolowana. Jedynie można mieć zastrzeżenia do montażu wtryskiwaczy, zamontowane w górnym kolektorze. No i niepodpięta sonda, będzie oddane do podpięcia sondy i poprawy mapy, także w pętli otwartej. Kompensacja zrobiona prawidłowo.
No i najważniejsze, spadki ciśnienia wynoszące 0. W zasadzie to na maks bucie ciśnienie minimalnie się podnosi. Termika może nie wzorowa, ale jest ok. Przy rozpędzaniu od 3k do odcięcia na 3 biegu, temp gazu spadła z 48 stopni do 37 stopni, ale szybko się odbudowuje. Według mnie w galu kme gold jest w sam raz.
Jak ktoś chce to mogę podesłać oscylogram.
temen - 11-04-2012, 01:32
Czyli można powiedziec, że Owczar approved z małymi uwagami. Także po poprawieniu tych kilku kwestii pewnie będę mógł z czystym sumieniem polecić przyzwoitego cenowo gazownika w Wwie.
Owczar - 11-04-2012, 01:36
Tylko trzeba go nawrócić z montażem wtryskiwaczy i butlą. Poza tym myślę, że cenowo jest ok
Po ustawieniu pętli otwartej gaz w podłodze bez obaw o silnik i wydajność
temen - 11-04-2012, 01:43
Biorąc pod uwagę, że chciałem 2 filtry - mam, chciałem kme - mam (z małym nieporozumieniem ad KME Silver co prawda), to myśle, że jesli na początku by mu zwrócić uwagę to by zrobił tak jak się chce.
Owczar, dzięki za zarówno pomoc w wyborze składników instalki jak i za dziś, ciężko postawić piwo na spocie, ale spróbuje jakoś się odwdzięczyć
2pac - 11-04-2012, 10:22
Owczar napisał/a: | No i najważniejsze, spadki ciśnienia wynoszące 0. W zasadzie to na maks bucie ciśnienie minimalnie się podnosi. Termika może nie wzorowa, ale jest ok. Przy rozpędzaniu od 3k do odcięcia na 3 biegu, temp gazu spadła z 48 stopni do 37 stopni, ale szybko się odbudowuje. Według mnie w galu kme gold jest w sam raz. |
no ale czy nie przez fakt, że przy rozprężaniu gaz się schładza, w instalacji z fazą ciekłą uzyskuje się wzrost mocy, bo mieszanka w komorze silnika ma niższą temperaturę?
kme gold jest napewno super jak ktoś często butuje, u mnie patrząc na trasę do pracy (ok. 2x25km) to jak dziennie pójdę 2-4 razy do odcięcia to wszystko, reszta to 1.500-2.000obr/min lub przyspieszanie do 3.000obr/min i zmiana biegu - w takim wypadku membrana / tłoczek reduktora praktycznie nie będzie pracować
Owczar - 11-04-2012, 11:06
2pac napisał/a: | no ale czy nie przez fakt, że przy rozprężaniu gaz się schładza, w instalacji z fazą ciekłą uzyskuje się wzrost mocy, bo mieszanka w komorze silnika ma niższą temperaturę? |
To tak nie działa, bo przez ten fakt w komorze nie znajdzie się więcej powietrza.
Zimny gaz powoduje zniszczenia membran w reduktorze i inny przepływ przez wtryskiwacze, co zaburza cały proces.
2pac napisał/a: | kme gold jest napewno super jak ktoś często butuje, u mnie patrząc na trasę do pracy (ok. 2x25km) to jak dziennie pójdę 2-4 razy do odcięcia to wszystko, reszta to 1.500-2.000obr/min lub przyspieszanie do 3.000obr/min i zmiana biegu - w takim wypadku membrana / tłoczek reduktora praktycznie nie będzie pracować |
Dziwne rozumowanie. Sam napisałeś, że 2-4 razy dajesz do odcięcia. Gdybyś napisał, że nigdy nie przekraczasz 5k. To tak jak byś napisał, że zwykle chodzisz na palcach, tylko czasem stajesz na pięcie, więc możesz kupić buty z dziurami na pięcie...
Membrana pracuje cały czas, ale w przypadku KME gold pracuje skutecznie.
mariusz00212 - 11-04-2012, 13:23
Witam
Chciałbym uzyskać informacji odnośnie instalacji AGIS
Gazownik chce za to 2400
Czy warto ?
Owczar - 11-04-2012, 13:39
A reduktor i wtryskiwacze jakie? Agis to tylko sterownik. Ja bym dołożył do sterownika STAG, bo to bardziej powszechna instalka, którą zna każdy gazownik.
KaWu - 11-04-2012, 15:06
Owczar napisał/a: | mapka temena na zielonych hankach |
No to ladnie. Nie sa za wydajne Bo widac ze pasuje w v6.
Jezdzi na ISA?
Mapka trochę zubożona, mnożnik do poprawy, ale ze względu na gwarancję nic nie ruszaliśmy[/quote]
No, za plaski przebieg mnoznika jak na Hana.
Owczar napisał/a: | Jak ktoś chce to mogę podesłać oscylogram. |
Poprosze.
|
|
|