To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Krzyzak - 04-02-2016, 08:26

Hubert - czarny dach wygląda super, pasuje. Czarna maska jest ni z gruchy ni z pietruchy...
Hugo - 04-02-2016, 17:05

Dokładnie Darku.
dmi - 09-02-2016, 19:29

Hugo, ile zapłaciłeś za piaskowanie belki ? Ja dziś oddałem ale dopiero jutro wycenią....
Hugo - 09-02-2016, 20:45

Belka i kilka drobiazgów 100 zł. Oczywiście w tej cenie piaskowanie i lakierowanie piecowe.
Hugo - 12-02-2016, 20:43

Zrobiłem to co chciałem zrobić od dawna, a więc oddałem do flokowania uszczelki drzwi. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, nie ma mowy o żadnym dziwnym dźwięku podczas otwierania drzwi, nawet zamykają się z przyjemniejszym odgłosem. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten mod. Nie muszę chyba pisać, że w aucie zrobiło się wyraźnie ciszej podczas jazdy, bo flok ma bardzo dobre właściwości redukujące przenikanie hałasu. Zauważyłem, że poflokowane w podobny sposób uszczelki drzwi ma większość limuzyn wyższej klasy, teraz wiem dlaczego :wink:
Zdjęcie trochę dziwnie wyszło, ale w rzeczywistości wygląda to świetnie:

WreX - 12-02-2016, 23:26

Hugo napisał/a:
Zrobiłem to co chciałem zrobić od dawna, a więc oddałem do flokowania uszczelki drzwi. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, nie ma mowy o żadnym dziwnym dźwięku podczas otwierania drzwi, nawet zamykają się z przyjemniejszym odgłosem. Nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten mod. Nie muszę chyba pisać, że w aucie zrobiło się wyraźnie ciszej podczas jazdy, bo flok ma bardzo dobre właściwości redukujące przenikanie hałasu. Zauważyłem, że poflokowane w podobny sposób uszczelki drzwi ma większość limuzyn wyższej klasy, teraz wiem dlaczego :wink:
Zdjęcie trochę dziwnie wyszło, ale w rzeczywistości wygląda to świetnie:

[url=http://naforum.zapod...3d4.jpg]Obrazek[/url]

Ile takie cudo kosztowało i co to dokładnie to flokowanie uszczelek? I to się robi na starej uszczelce?

Owczar - 13-02-2016, 03:16

Hugo napisał/a:
że poflokowane w podobny sposób uszczelki drzwi ma większość limuzyn wyższej klasy, teraz wiem dlaczego

Tak, ale nie zewnetrzne. W LS wszystkie zewnetrzne sa z normalnej gumy, a drzwi zamykaja sie bezszelestnie. Flokowana uszczelka bedzie miala istotna wade. Bedzie sie zbieral w niej brud, ktory nie bedzie tak latwo zmywalny. Piach bedzie zostawal we floku, a potem dzialal jak papier scierny na karoserie.

Hugo - 14-02-2016, 11:22

WreX napisał/a:
Ile takie cudo kosztowało
pw
WreX napisał/a:
co to dokładnie to flokowanie uszczelek?
Spójrz tutaj: http://allegro.pl/uszczel...5348604572.html W normalnych samochodach (nawet w Space Starze) są poflokowane uszczelki szyb w drzwiach. Dzięki temu szyby nie przyklejają się do uszczelek i nie przymarzają zimą. Otwierają się lekko i cicho, nie to co w Galu jak kilka dni nie otwieramy, przeważnie jest przyklejona i z trzaskiem odrywa się od uszczelki. Te uszczelki szyb wyglądają dokładnie tak jak te z aukcji. W droższych samochodach są flokowane również (przeważnie częściowo) uszczelki drzwi, te które dałem do flokowania. Może jesienią lub w przyszłym roku oddam do flokowania również uszczelki szyb, ale raczej tylko z przednich drzwi.
Na czym polega flokowanie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Flokowanie
Efekt jest mega!

mati_z - 14-02-2016, 14:27

Hugo, czyli problem z szumem przy wyższych prędkościach rozwiązany? Jeśli tak to mi też napisz ile zapłaciłeś i gdzie robiłeś ;)
Hugo - 14-02-2016, 14:30

mati_z napisał/a:
Hugo, czyli problem z szumem przy wyższych prędkościach rozwiązany?
Jeszcze nie jechałem z dużą prędkością po montażu uszczelek, ale w Galu jest duuużo ciszej, aż trudno uwierzyć :shock:
Hugo - 19-02-2016, 20:07

Skompletowalłem sobie dzisiaj wózek tylnego zawieszenia. Brakuje tylko wiązki ABS-u i dwóch uchwytów kabli ABS-u od spodu wózka. Wszystkie tuleje w wahaczach oryginalne i w świetnym stanie, natomiast tulejki drążka stabilizatora poliuretanowe. Łączniki stabilizatora jak nowe, również z odzysku :wink:
Wahacze górne też są czerwone, ale czekają na drugą warstwę lakieru, więc nie ma ich na zdjęciu:

Chyba przyśpieszę wymianę oleju w skrzyni i jeszcze dziś zamówię 10l Castrola Transmax Z, bo coś skrzynia podczas wolnego rozpędzania jakoś tak raptownie wrzuca 4 bieg i czuć nieprzyjemne "kopnięcie".

tresorex - 19-02-2016, 20:59

Ładnie, ładnie :) Na kilka lat nie będzie trzeba zaglądać :)
Hugo - 19-02-2016, 21:07

tresorex napisał/a:
Na kilka lat nie będzie trzeba zaglądać
Dokladnie. Wszystkie śruby wahaczy wypiaskowane i polakierowane piecowo na czarno, dodatkowo posmarowane smarem LITOMOS z dwusiarczkiem molibdenu (a już szczególnie posmarowane śruby mimośrodowe tak, że aż smar wychodził na boki :wink: ) i nic nie ma prawa się już nigdy zapiec. Pozostałe śruby trzymające różne uchwyty itp. wkręcane na smar miedziany.
Ewcia80 - 19-02-2016, 21:23

Hugo,jaki masz przebieg na tym oleju w skrzyni?
Hugo - 19-02-2016, 21:36

Licznikowo 160 000 km, a tak naprawdę Bóg jeden wie. U mnie może też być tak, że jest go za mało, bo kilka razy wyciągałem półosie ze skrzyni, ostatnio zmieniałem chłodnicę i za każdym razem troszkę oleju wyleciało, a nic nie dolewałem. Jak kiedyś sprawdzałem poziom to na rozgrzanej skrzyni stan był na COLD, a powinien być 1 centymetr wyżej na HOT :?