[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
milo - 10-03-2012, 16:27
Na szybkiego przebij ostrym śrubokrętem filtr tylko ostrożnie i wykręć ,nie powinno tak się robić ale czasem ostatnia deska ratunku
wicek - 10-03-2012, 17:17
milo napisał/a: | Na szybkiego przebij ostrym śrubokrętem filtr tylko ostrożnie i wykręć ,nie powinno tak się robić ale czasem ostatnia deska ratunku |
Nawet mądre nie zdarzyłem przeczytać ale kolega wpadł z 3 kluczem i pol minuty i zrobione a ja się męczyłem parę godzin. Olej zalany ale jeszcze próby nie robiłem bo tłumik dziurawy jutro dokończę spawać(muszę jutro bo od poniedziałku dyzo pracy).
komarsnk - 10-03-2012, 17:54
wicek napisał/a: | milo napisał/a: | Na szybkiego przebij ostrym śrubokrętem filtr tylko ostrożnie i wykręć ,nie powinno tak się robić ale czasem ostatnia deska ratunku |
Nawet mądre nie zdarzyłem przeczytać ale kolega wpadł z 3 kluczem i pol minuty i zrobione a ja się męczyłem parę godzin. Olej zalany ale jeszcze próby nie robiłem bo tłumik dziurawy jutro dokończę spawać(muszę jutro bo od poniedziałku dyzo pracy). |
Mam nadzieję, że uszczelka maźnięta olejem żeby uniknąć takich niespodzianek w przyszłości?
wicek - 10-03-2012, 18:05
Cytat: | Mam nadzieję, że uszczelka maźnięta olejem żeby uniknąć takich niespodzianek w przyszłości? |
Oczywiście maźnięta tak jak należy. Kupiłem płukankę firmy BG 109 używał ktoś tego prędzej?
Dodam fotke:
Krzyzak - 10-03-2012, 23:08
wicek napisał/a: | firmy BG | jeśli to tak firma z USA to szczególnie polecam - robią głównie płyny do Mitsubishi i robią je naprawdę dobre (mam w skrzynce ich olej przekładniowy - jest naprawdę wybitny)
wicek - 11-03-2012, 00:43
Tak i ponoć za dużo ich nie ma na polskim rynku... Rzadko można dostać w sklepach motoryzacyjnych prędzej w jakiś firmowych warsztatach samochodowych(tak tylko słyszałem) ale na 3 sklepy 1 hurtownie to nie miał nikt, tylko jakieś za 10zł
Jarcev - 11-03-2012, 11:18
Przeczytałem 24 strony i mam supermulti mikser w głowie. Sprawa wyglada tak : 2,5 v6 kupiony nie cykał, zalany jakis badziewny lotos - cykanie - płukanka i wymiana na valvoline i tez cykał lecz ciszej wiec wsadziłem ceramizer i cisza teraz musze wymienic olej i mysle o wypróbowaniu innego bo moze nie bedzie potrzeby wsadzania ceramizera . Wyczytałem o elfach i ewentualnie motulach co polecicie 184 tkm i wyciek prawdopodobnie na uszczelce pokrywy zaworów . od razu jak ktos wie czy jest jakas instrukcja jej wymiany na forum to mozę mi podać namiar
motke - 11-03-2012, 21:50
do pierwszej pokrywy patrząc od przodu dostaniesz się bez problemu. Do drugiej musisz zdjąć kolektor, co trochę czasu schodzi. Co do oleju, ja już 3 sezon będę zalewał elfa. Faktycznie czytając te posty można bardziej zgłupieć niż zmądrzeć. Podobną sytuację miałem ja ty. Z tym że kupiłem autko to nie cykał, zalałem castrola i się zaczęło. Była płukanka i ceramizer. Ale skończyło się na wymianie wszystkich popychaczy i jest spokój. Niektórym pomagało czyszczenie i odpowietrzenie popychacze, u mnie nie pomógł bo 10 szt było już powybijanych.
Jarcev - 11-03-2012, 22:32
bede wymieniał od razu uszczelke pokrywy to spojrze na te popychacze i przeczyszcze , jak nie pomoze to tez sie zdecyduje na wymiane . a na tym elfie CI cyka bez ceramizera?
edit. a jak masz wymienione popychacze to nie cyka - logiczne sorry
motke - 12-03-2012, 01:11
Jarcev napisał/a: | a na tym elfie CI cyka bez ceramizera?
edit. a jak masz wymienione popychacze to nie cyka - logiczne sorry |
przed wymianą miałem elfa i cykało mniej (porównując do castrola i valvoline). Po wymianie przestało całkowicie cykać.
Jarcev napisał/a: | bede wymieniał od razu uszczelke pokrywy to spojrze na te popychacze i przeczyszcze |
Kup litr ropy i znajdź sobie kilka godzin wolnego, bo z tym trochę zejdzie. Mi zeszło ok. 5-6 godzin.
Jarcev - 12-03-2012, 17:25
tak, wezme sie za to w jakąs sobote zamiast uczelni sa rzeczy wazne i wazniejsze a przed chwilą w czasie jak wulkanizator wyciagał mi srube z opony to spojrzałem na bańke po oleju i było to valvoline 10w40 synthetic blend. Myslałem wczesniej ze 5w40. A z uszczelki klawiatury i korka wlewu oleju cieknie az mokro . Czy ten valvoline to byłe pełen syntetyk tak? bo pomieniłbym teraz na Elf Excellium LDX 5W40 pełny syntetyk.
fergul11 - 12-03-2012, 17:58
Blend -to mieszanka , też kiedyś kupiłem omyłkowo
sampler - 12-03-2012, 20:11
Jarcev napisał/a: | tak, wezme sie za to w jakąs sobote zamiast uczelni sa rzeczy wazne i wazniejsze a przed chwilą w czasie jak wulkanizator wyciagał mi srube z opony to spojrzałem na bańke po oleju i było to valvoline 10w40 synthetic blend. Myslałem wczesniej ze 5w40. A z uszczelki klawiatury i korka wlewu oleju cieknie az mokro . Czy ten valvoline to byłe pełen syntetyk tak? bo pomieniłbym teraz na Elf Excellium LDX 5W40 pełny syntetyk. |
zaden z nich nie jest syntetykiem
Jarcev - 12-03-2012, 20:57
O tym elfie ze jest syntetykiem to wyczytałem w trakcie czytania pierwszych 20 stron. Ok wiemy ze to nie syntetyki ale czy jak miałem wczesniej wspomniany valvoline to czy ten elf bedzie dobry?? w sensie obydwa są półsyntetykami czy jak??
Owczar - 12-03-2012, 21:46
Jarcev, każdy ma inne zdanie na ten temat, każdy ma inne preferencje. Jeśli popychacze stukają to generalnie z olejem jest loteria. Póki nie stukają to dobry syntetyk jest według mnie najlepszy. Prawdziwy syntetyk, a nie hydrokrakowany minerał nazywany syntetykiem.
deejay leje elfa ale zmienia chyba co 7k. Ja wlałem Valvo VR1 i nigdy więcej hydrokraka. Mam zamiar teraz kupić coś z prawdziwych syntetyków typu Fuchs, Millers lub AMS. Co Ty zalejesz będzie już tylko Twoją decyzją. Pamiętaj też o dobrym filtrze.
|
|
|