To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

McCoy - 19-02-2016, 22:11

Podziwiam determinacje.Mi by sie nie chcialo az tak bardzo ale moze dlatego ze wiosną kupie F10 od znajomego niemca w stanie wrecz salonowym tym razem w kombi i w automacie z traktorkiem pod maską.Potrzebuje auta ktore do polskiej granicy bedzie bez problemu ciągnac ponad 200km/h.
Owczar - 19-02-2016, 22:24

Te tuleje aż proszą o wymianę. Po tylu latach choć będzie wyglądało dobrze to będzie starym prochnem. Nie oszukujmy się, to 15 letnie gumy. W moim angliku 3 lata temu mimo dość niskiego przebiegu było słabo. W moim z 98 roku zmieniałem 4 lata temu i było to samo. Masz wszystko jak na dłoni, wrzuć komplet poli. Inaczej cała praca nie ma sensu. A olej zmień jak najszybciej póki nie spaliles tarczy 4 biegu.
Ewcia80 - 19-02-2016, 22:35

Owczar,ja tez mam 15 letnie tylne zawieszenie i wszystko jeszcze w oryginale.Wiem,ze te tuleje sa juz pewnie nie takie jak nowe.Sama bym chciala zrobic wszystko w poli ale troche grosza to kosztuje.Bylam 3 mce temu na geometrii i tylna os ma wszystkie parametry na zielono,a podczas jazdy nic nie sciaga itp.To mimo wszystko powinnam juz to wymienic mimo ze jest wszystko ok?to po co te pomiary robic?Sama specjalnie robilam pomiary geometrii zeby sprawdzic stan zawieszenia.Bo jesli wszystko jest na zielono to chyba bys tego nie ruszal poki co prawda?
Hugo - 19-02-2016, 22:49

McCoy napisał/a:
Podziwiam determinacje
A można powiedzieć, że to dopiero początek :D
McCoy napisał/a:
Potrzebuje auta ktore do polskiej granicy bedzie bez problemu ciągnac ponad 200km/h
A Twój już tyle nie poleci? :wink:
Owczar napisał/a:
A olej zmień jak najszybciej póki nie spaliles tarczy 4 biegu
Już zamówiłem olej.
Owczar - 19-02-2016, 22:52

Ewcia80 napisał/a:
Owczar,ja tez mam 15 letnie tylne zawieszenie i wszystko jeszcze w oryginale.Wiem,ze te tuleje sa juz pewnie nie takie jak nowe.Sama bym chciala zrobic wszystko w poli ale troche grosza to kosztuje.Bylam 3 mce temu na geometrii i tylna os ma wszystkie parametry na zielono,a podczas jazdy nic nie sciaga itp.To mimo wszystko powinnam juz to wymienic mimo ze jest wszystko ok?to po co te pomiary robic?Sama specjalnie robilam pomiary geometrii zeby sprawdzic stan zawieszenia.Bo jesli wszystko jest na zielono to chyba bys tego nie ruszal poki co prawda?

Jak jest na zielono typ zostaw. Ale jak kiedyś będziesz robiła to kompleksowo. Przy takiej regeneracji grzech nie wymienić mając belkę na stole.

Hugo - 19-02-2016, 22:59

Te tuleje wytrzymają spokojnie kilka lat. Te co mam obecnie na aucie też nie wykazują zużycia mimo, że jeżdżę na 18 calowych kołach i oponach 225/40 nawet na nie wiem jakiej wyboistej i dziurawej drodze tył jedzie jak po sznurku. Zmieniam wszystko, bo na 99% nie pójdzie ruszyć obecnych śrub mimośrodowych, a zbieżność na prawym tyle mam na granicy zielonego z czerwonym.
Stare wahacze i zwrotnice sobie zostawiam, bo są prawie bez rdzy, więc jak te tulejki w czerwonych wahaczach padną, to stare wahacze pójdą do piachu i pieca i wleci komplet poliuretanów. Robota raz dwa, bez ściągania wózka zawieszenia.

Ewcia80 - 19-02-2016, 23:22

U mnie jest tak:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/1de2942678ff4be7
Mam nadzieje,że tylna oś jeszce z rok wytrzyma.Zbiezność sie trzyma dobrze,wiec sworznie i te mimosrody chyba sa ok.PK jeszce sie trzyma,ale pewnie za rok juz tak nie bedzie wiec sie wtedy bede martwila.Ciekawe ,czy jak bylo nowe z fabryki to te PK byly na -30 i weaz z uplywem czasu sie oddala do -1,30,czy po prostu bylo zawsze tak jak jest teraz?A co bardziej odpowiada za sciananie opon?zbieznosci ,czy PK?

vrangsinn - 20-02-2016, 11:59

to jeden z moich ulubionych wątków "działania na Galancie", piękne autko to bedzie i widze jedna chyba z nielicznych osób co nie zamierza sprzedać auta....śledze z uwagą Hugo dalsze prace... :)
sampler - 20-02-2016, 12:29

McCoy napisał/a:
Podziwiam determinacje.Mi by sie nie chcialo az tak bardzo ale moze dlatego ze wiosną kupie F10 od znajomego niemca w stanie wrecz salonowym

Byle nie z silnikiem N47 2.0 bo długo te 200 km/h nie pojeździsz

Hugo - 20-02-2016, 16:50

Nie sprzedam, nie sprzedam na pewno. Za dobrze się nim jeździ, jest bezawaryjny, a najważniejsze, że wszystko mogę w nim naprawić sam. Dlatego polakieruję całego, przy okazji dokładając nakładki błotników z VR-4, oryginalny szyberdach elektryczny i jakieś inne drobiazgi. Będzie jak nowy i będzie mnie cieszył jeszcze wiele lat, a przede wszystkim nie zginie w gąszczu takich samych, bezpłciowych nowszych aut z silnikami od pralki Franii :wink:
Bardzo chciałbym go podarować synowi na 18-tkę, ale nie wiem czy aż tyle wytrzyma :mrgreen:

WreX - 20-02-2016, 17:47

Hugo, adoptuj mnie :mrgreen:
Hugo - 20-02-2016, 18:41

WreX napisał/a:
Hugo, adoptuj mnie
:mrgreen:
vrangsinn - 20-02-2016, 19:09

Hugo napisał/a:
Nie sprzedam, nie sprzedam na pewno. Za dobrze się nim jeździ, jest bezawaryjny, a najważniejsze, że wszystko mogę w nim naprawić sam. Dlatego polakieruję całego, przy okazji dokładając nakładki błotników z VR-4, oryginalny szyberdach elektryczny i jakieś inne drobiazgi. Będzie jak nowy i będzie mnie cieszył jeszcze wiele lat, a przede wszystkim nie zginie w gąszczu takich samych, bezpłciowych nowszych aut z silnikami od pralki Franii :wink:
Bardzo chciałbym go podarować synowi na 18-tkę, ale nie wiem czy aż tyle wytrzyma :mrgreen:

hahaha ja mówie żonie to samo.... :lol: :lol: potem się będe zastanawiał jak syn dorośnie...a o jakich kolorach myślałeś??? bo ja mam 2 na oku.... :lol: :lol: :lol:

Hugo - 20-02-2016, 19:51

vrangsinn napisał/a:
a o jakich kolorach myślałeś???
Tylko o srebrnym, takim jak jest obecnie lub białym. Ten srebrny jeszcze bym rozjaśnił i myślę, że wyglądałby świetnie, podoba mi się Galant Avance w A69. Co do białego to może komuś nie przeszkadzałyby nie polakierowane drzwi, klapa tylna i maska od wewnątrz, ale ja bym tego nie zniósł. Ewentualnie komora silnika mogłaby pozostać srebrna. W takim przypadku koszty lakierowania znacznie rosną, więc na 99% pozostanie srebrny, ale być może, tak jak mówię, jeszcze jaśniejszy, prawie biały :wink:

A Ty o jakich kolorach myślisz?

vrangsinn - 20-02-2016, 20:17

ja mam a69 obecnie, kolor ładny, opcja 1 tańsza to odświeżenie całego auta w tym kolorze po wstawieniu reparaturek, opcja 2 to biały z czarnym, ale biały kodu nie znam ale powiem że albo ze stajni volvo albo mazdy tu mam dylemat