To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - "Spejson" - Renault Espace IV 2.0dCi Privelage

mackbeth - 18-07-2019, 13:33

Jak widać to pasażera, na szczęście jechałem bez pasażerów...

Dzisiaj w CLIPIE w ASO sprawdzę, czy jest wystrzał zapisany w komputerze. Jak nei, to podejzrenie wiazki przetartej sie umocni... lub wadliwy sterownik że pojawiło się przebicie 12V an przewodzie detonacjnym.

jacek11 - 18-07-2019, 15:05

Ale jaja :shock:
lobuzek - 18-07-2019, 16:44

Jak dla mnie to auto powinno się nazywać Christine...
Masakra jakaś. Bałbym się dalej czymś takim jeździć.

Krzyzak - 18-07-2019, 21:54

miałem renówkę - wyłączały mi się zegary, opuszczała tylna szyba czy kierunek włączał samoczynnie...
wentylator chłodnicy też nie zawsze się wyłączał po wyjęciu kluczyka a wycieraczka tylna przez te 2 lata zadziałała 3 razy
tam mnie nic nie zaskoczy

jacek11 - 19-07-2019, 02:33

W Peugeocie 406 coupe mojego brata jest czasem problem z żyjącą swoim życiem szybą kierowcy. Zawsze myślałem, że to wina panela....., ale widzę, że to kropla w morzu ....
Marcino - 19-07-2019, 08:59

Krzyzak napisał/a:
wentylator chłodnicy też nie zawsze się wyłączał po wyjęciu kluczyka

Jak silnik gorocy to tak ma być zeby schłodzić plyn w chłodnicy.
Ja tam na mojego byłego 307sw złego słowa nie powiem.

mackbeth - 19-07-2019, 09:09

Krzyżak, akurat w moim aucie z elektryki to miałem bład poduszki zaśniedziałą kostkę tylnej lampy, wszystko inne przez dwa lata działało .Wiem że jesteś uprzedzony, ale może kiedyś będziesz miał szczęści kupić sprawny i zadbany samochód z Francji. A Galant średnio raz w miesiącu musiał być na warsztacie, bo w koło hamulce, łożyska i wahacze wymieniałem. Więc jak do tej pory nie mogłem narzekać.

Wczoraj wizyta w ASO.. no i jest ciekawie.
Komp AIRBAG ma zapisane uderzenie w auto.. ale nie ma zapisanego żadnego sygnału z sensorów.
Generalnie to co jest zapisane w komputerze jest dziwne i niejednoznaczne. Dzisiaj Serwis bezie zgłaszało to do producenta.

Po drugie doradca wyjaśnił mi jak jest zrobiony pomiar rezystancji przez komputer - bo przecież żeby sprawdzić czy jest poduszka trzeba to zmierzyć, ale podanie prąu na poduszkęmoże powodować detonację.
Zastosowany jest na wyjściu mostek Wiena
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_(elektronika)

Dzięki temu przy bardzo bardzo małym prądzie można uzyskać wiarygodny pomiar. Jeśli by mostek nie zadziałał, to teoretycznie jest szansa podania dużego prądu.. a u mnie wystrzeliło dokładnie w momencie włączenia zapłonu...

Zobaczymy co centrala powie, pewnie będą kazali wyjąć sterownik.
Btw. czy mogę domagać się auta zastępczego? koswie co i jak?

Krzyzak - 19-07-2019, 17:34

Marcino napisał/a:
Jak silnik gorocy to tak ma być zeby schłodzić plyn w chłodnicy.
nie tutaj - przekaźnik nie rozłączał...
mackbeth napisał/a:
akurat w moim aucie z elektryki to miałem bład poduszki zaśniedziałą kostkę tylnej lampy
do tylnych lamp to prowadziłem osobno masę, żeby w ogóle działały... inaczej żarówki ledwo się żarzyły a przeciwmgłowe wcale...
robertdg - 19-07-2019, 18:05

mackbeth napisał/a:
Komp AIRBAG ma zapisane uderzenie w auto.. ale nie ma zapisanego żadnego sygnału z sensorów.
Jedno wyklucza drugie, jezeli sensor nie "widzial" zdarzenia to komp airbag co najwyzej moze miec zapisana inicjacie airbag
Hugo - 21-07-2019, 00:15

Naprawdę? Zawału bym dostał, jak może się w ogóle coś takiego wydarzyć...
mackbeth - 22-07-2019, 06:52

No właśnie u mnei tak jest jak napisałem.. Komp AIRBAG ma zapisane uderzenie w auto.. ale nie ma zapisanego żadnego sygnału z sensorów.

To oznacza że coś grubo w sofcie nawaliło raczej. Usterki tego typu to nie jest bułka z masłem. Dzisiaj dzwonię do ASO, dopytam co dalej z tym robimy:)

mackbeth - 22-07-2019, 13:42

He, Pomyłka.

Niestety ASO ma rację. Wy mieliście rację.

Mieliście rację :)

Kiedy błąd mi się zaświecił, myślałem że mam znowu problem z kostką. Nawet na CLIP'a nie pojechałem.
To był błąd.

Miałem usterki sterownika:

Odpowiedź ASO z którą niestety nie widzę szans na kłócenie się.. i wygląda sensownie:

Analiza przypadku wskazuję na usterkę wewnętrzną modułu elektronicznego. Zapalona lampka usterki nie była należycie sprawdzona. Podczas kontroli należało opracować usterki zapisane w pamięci modułu i wymienić zepsuty moduł zanim jego awaria doprowadziła do wysterowania linii jednego z zapalników (w tym przypadku poduszki pasażera). Zapamiętany defekt (załącznik) DF102 i DF118 wskazuje na prawidłową autodiagnostykę systemu. Zabrakło tylko czasu, aby wymienić zepsuty sterownik.

mackbeth - 22-07-2019, 14:05

Mam też kosztorys.. Moduł 867 netto, robocizna 748 netto.
Deska używka bo nowa w ASO to 3097 netto ! :) Poduszka 1067 netto.
Więc.. będę głupi ale poduszka i deska używka, w 3tyś zamknie sie to :(

mackbeth - 30-09-2019, 10:25

Hej,
Update.

Spejson dostał poduszkę, nowy sterownik i wymieniony kawałek deski rozdzielczej. Majstry z ASO nie ściągali deski, podobno "podważyli jakoś"... żeby wykręcić stary fragment. Dodatkowo okazało się, że do wyjęcia sterownika airbag brakuje 3mm... wiec trzeba było tunel środkowy poluzować i też podważyć... wrr...
Oczywiście to sprawiło, że moje wcześniejsze patenty na pozbycie się trzeszczenia i skrzypienia trzeba ponowić, bo teraz wsio zaczęło jak na początku hałasować.

Spejson ma 11 lat i 280 000 km na liczniku.. .wiec nie mogło być za pięknie. Przy maksymalnym skręcie kół pojawił się piękny komunikat "Sprawdź ABS Sprawdź ESP". Szybka diagnoza na CLIPie - lewy przedni czujnik przerwa w obwodzie.
Nowy czujnik, szybka wymiana:

NO i już myślałem że to na razie wszystko.... Ale kilka dni później, otwieram drzwi.... a radio nie zgasło:)
No tak, krańcówka (a w zasadzie mini krańcóweczka) powoli pada. Czasem łapało po stuknięciu w zamek:)

No i oczywiście żeby to gówienko za 7pln wymienić trochę ciepłych słów poszło:) Najgorzej wyjąć zamek, bo ciasno i jest połączony z klamką... nie da się rozpiąć w drzwiach, trzeba razem z wewnętrzną częścią klamki wyjąć. Po drugie nie przeżyła żadna spinka.. po latach jest tak krucha i sztywna że od razu pęka, a resztki z drzwi nie mogłem nawet kombinerkami wyszarpać łatwo z drzwi...

Ale nie maco, wymienione. co najlepsze, nie zauważyłem żadnej różnicy czy tapicerka trzyma się na 8 spinkach i 3 wkrętach cz ytylko na wkrętach.. tak samo dobrze przylega :)

A co najlepsze? następnego dnia o 5:00 jadę na ryby, chwytam za klamkę kierowcy.. i auto sienie otwiera. Szlag. Zapomniałem podłączyć wtyczki do diód IR ... damn. Dobrze że już spinek nie ma, wiec 10min i podłączone.

Owczar - 30-09-2019, 10:31

Spinki od galanta powinny pasować.

To samo miałem w C5, łamie się połowa spinek... W galancie zdejmowane kilka razy i wszystkie całe... Znalazłem jakieś zapasy i założyłem galantowe :D