Nasze Miśki - Nasza Niebieska Sigma
Marcino - 22-10-2019, 13:35
U mnie w galancie ciekło z chłodnicy - międzu lamelkami na pionwej rurce była mała dziurka i ciekło tylko na gorącym jak zrobiło się wieksze ciśnienie i sikało międzu łopatkami wentylatora na skrzynie. Zauwazyłem raz zatrzymując się w trasie jak zaczeło kapać bo tak to ubywało niewiele zawsze do minimum i tak zostawał płyn a wentylator pewnie reszte rozganiał.
Wojciech Bogacz - 22-10-2019, 14:11
Marcino napisał/a: | U mnie w galancie ciekło z chłodnicy |
U mnie też cieknie wyłącznie na ciepłym - inaczej jest spoko. Muszę zrobić eksperyment jak wrócę do domu.
Aha - czasami jak przejechałem tak z 10km w korkach to jak zgisiłem auto to słyszałem bulgotanie i jeszcze wylatywało coś do zbiorniczka wyrównawczego...
jacek11 - 22-10-2019, 17:11
Wojciech Bogacz napisał/a: |
jacek11 napisał/a:
Może brok przegnił.
Chyba blok ?? |
Nie. Chodzi o brok. Taki okrągły stalowy korek w bity w blok silnika.
Wojciech Bogacz - 23-10-2019, 09:04
jacek11 napisał/a: | Taki okrągły stalowy korek w bity w blok silnika. |
Gdzie to siedzi ??
Marcino - 23-10-2019, 09:52
Wojciech Bogacz napisał/a: | jacek11 napisał/a: | Taki okrągły stalowy korek w bity w blok silnika. |
Gdzie to siedzi ?? |
Pewnie z boku w bloku
jacek11 - 23-10-2019, 22:11
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRNTgXnKU1pLSoDLMT6RwlYYbgNp7O6Mow1Quhfo0i0-TxMWvSW&s
Tak to wygląda. Musisz sobie tam popatrzeć
Wojciech Bogacz - 25-11-2019, 10:07
Pozwolę sobie napisać co się z Sigmą dzieje - no więc w warsztacie zmienili obydwie piasty (całe) z łożyskami, koronkami itd, wpadły czujniki ABS z innego auta (całe działąjące) i ABS nadal się skubany świecił. Na razie problem odszedł na dalsze tory ale z racji ogromnego wycieku z układu chłodzenia wlewanie codzinnie 2L wody nie wchodziło w grę.
Zima idzie. Tak więc auto poszło do warsztatu. Z zaleceniem uszczelnienia wycieku.
Niestety problemem była pompa wody i wymagała wymiany. Skoro więc rozrząd zleciał to wleciał nowy...
Rachunek delikatnie ujmując wybił mnie z równowagi na resztę dnia ale przebolałem to jakoś.
Skoro więc wpakowałem tyle kasy a auto może mu olej zmienię wreszcie po prawie dwóch latach ?? Co wy na to ? Dać złomkowi jeszcze szansę ????
Marcino - 25-11-2019, 11:19
Wojciech Bogacz napisał/a: | Dać złomkowi jeszcze szansę ???? |
Dej mu dej szanse, koniecznie!!..... tylko na zimnym teraz nie dawaj:)
Wojciech Bogacz - 25-11-2019, 11:56
Marcino napisał/a: | Dej mu dej szanse, koniecznie!! |
Okej... to chociaż sam filtr zmienię:P Tyle oleju żre, że i tak jest zawsze świeży.
Marcino napisał/a: | tylko na zimnym teraz nie dawaj:) |
Nie daję bo wożę moją dwuletnią córcię do żlobka tym autem heh.
Tak w ogóle to mam w garażu nowe opony (200 km przebiegu) po naszej maździe mx-6, która już została sprzedana chyba ze dwa lata temu i akurat nadadzą się na felgi do Sigmy więc powiedzmy, że może jeszcze trochęto auto pojeździ
jacek11 - 25-11-2019, 16:49
Wojciech Bogacz napisał/a: | Okej... to chociaż sam filtr zmienię:P Tyle oleju żre, że i tak jest zawsze świeży. |
Nic bardziej mylnego. Przed wymianą oleju polecam zalać cylindry naftą, bo jest szansa, że po tym zabiegu dolegliwość minie. Po dwie setki na cylinder, i poczekać aż wszystko zleci.
I nie narzekać, bo auto fajne.
Krzyzak - 25-11-2019, 20:49
Wojciech Bogacz napisał/a: | ABS nadal się skubany świecił | ale pojeździli trochę czy tylko stacyjkę włączyli? - bo jak wszystko OK to lampka zgaśnie po min. 100 metrach jeśli dobrze pamiętam
masz w manualu do Sigmy dokładnie opisane jak sprawdzić wszystko na wtyczce do pompy ABS a skoro się świeci to błędy są i warto je wymrugać
Wojciech Bogacz - 26-11-2019, 14:56
Krzyzak napisał/a: | Wojciech Bogacz napisał/a: | ABS nadal się skubany świecił | ale pojeździli trochę czy tylko stacyjkę włączyli? - bo jak wszystko OK to lampka zgaśnie po min. 100 metrach jeśli dobrze pamiętam
masz w manualu do Sigmy dokładnie opisane jak sprawdzić wszystko na wtyczce do pompy ABS a skoro się świeci to błędy są i warto je wymrugać |
Gdzie by oni tam dokopali się w warsztacie do manuala Sigmy heh... Wiem jednak, że jeździli - czy 100m - pewnie tak - nieraz widzę jak na ulicy cośtestują... Ale zapytam
Moja Agatka też twierdzi, że silnik ciut lepiej pracuje po założeniu rozrządu i ustawieniu go na nowo. A może to autosugestia ?
Czy jest możliwe, żeby ten silnik pracował jakby się gdzieś tam o jeden ząbek przesunęło ? A jeżeli tak to jakie mogły by być objawy ?
Wojciech Bogacz - 17-12-2019, 11:45
Jest zapotrzebowanie na tylny prawy chlapacz ? Nie ma ktoś ? Czy z sedana będzie pasował?
Wojciech Bogacz - 13-01-2020, 11:38
Części właśnie są w trakcie kompletowania przez zaprzyjaźnionego MitsuManiaka.
W międzyczasie z racji, że nic się w Sigmie nie zepsuło (poza tym co nadal nie działa heheh ) wymieniłem olej - wprawdzie, żeby nie było to był na ostrej promocji w Auchan (Platinum 10W40).
Marcino - 13-01-2020, 14:26
Wojciech Bogacz napisał/a: | wymieniłem olej - wprawdzie, żeby nie było to był na ostrej promocji w Auchan (Platinum 10W40) |
No cóż... olej rodem teamu F1.
|
|
|