Outlander II Ogólne - Dedykowane radio android do outlander II
Tomasz87 - 20-11-2021, 15:52
jak to będzie wyglądało, to wrzucę fotki gdy skończę, bo napotkałem problemy... może macie pomysły...
1. Kamera cofania - zamontowana na klapie, zasilanie z żarówki wstecznego. Sygnał do wzbudzania na wyświetlaczy +12 z żarówki - tyle że do czego go podłączyć. Opcje to kable oznaczone +12V/BRAKE/IR/ i dwa nieopisane identyczne krótkie kikuty kabelków...
Najciekawsze, ze podłączyłem do każdego i wbicie wstecznego nie wyzwoliło okna kamery...
Nie wiem o co kaman. W programach, które pokazują obraz z kamery, ta nie jest wykrywana.
2. Airbag system service required - myślicie, że to problem z modułem w chinskim radiu, czy źle sie obchodziłem i jest do skasowania? To pójdzie zwykłym skanerem OBDII?
3. PIN do ustawień zaawansowanych... napisałem do majfrenda, mam nadzieje że mi przyśle
Martwiłem się o przyciski z kierownicy... niepotrzebnie, hulają po przypisaniu bardzo sprawnie.
Muza gra zdecydowanie lepiej niż w standardowym, jest masa ustawień na equalizerze.
Podłaczanie multimediów z pamięci zewnętrznej działa dobrze.
GPS/WIFI działa szybko i sprawnie.
3Gb ramu wystarczają, wszystko działą płynnie.
Do przetestowania zostaje zestaw głosnomówiący oraz zainstalowanie SIM, żeby mieć net bez hotspotu z telefonu.
[ Dodano: 20-11-2021, 19:06 ]
Co do pkt 1, to sprawdzę jutro opcję podpięcia BRAKE DO MASY, tak jak było rozmawiane już tutaj: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=101445
Ciekawe tylko, który ma wyzwalać włączenie kamery na wyświetlaczu...
msokol - 21-11-2021, 00:22
ad 1. szczerze, to nie wiem.. U mnie podłączyłem plus do światła wstecznego, a minus idzie po chinchu do radia - hula i jest OK. Wyzwala samo radio, kiedy dostaje info, że wbity jest wsteczny. Zobacz, czy nie ma gdzieś opcji w radyjku. Dopiero po czasie zobaczyłem, że mogę to wyłączyć. Dobrze, że tego nie zrobiłem, bo miałem pretekst, żeby zabrać się za montaż kamery, kiedy po wrzuceniu wstecznego wyskakiwało info na cały ekran, że nie ma połączenia z kamerą.
ad2. nie sądzę, że radio może mieć wpływ - prędzej połączenie pod fotelem kierowcy. Podczas montażu pewnie skakałeś po fotelu, jak szympans. Chyba, że wykrywa niepodłączoną diodę o informacji pasów, ale raczej nie.
Czy skasujesz zwykłym elmem? Nie wiem, ale raczej nie. Takim trochę lepszym już może. Na pewno skasujesz klonami delfi i maxiecu. Z tym, że można błąd skasować dopiero po usunięciu usterki. Dodatkowo w Volvo (tutaj jest raczej tak samo) kiedy świeci się kontrolka, to żadna poduszka nie działa.
ad3. pin pewnie jest standardowy - 1234, albo coś w ten deseń
Tomasz87 - 21-11-2021, 12:46
Grzebałem dzisiaj znowu, ale w sumie bez powodzenia....
1. Co do kamery, pojęcia nie mam o co chodzi. Na wyjściu z radia ozaczonym +12V jest faktycznie +12V, więc to do zasialnia kamery, ale te podłączyłem pod żarówkę wstecznego.
Na wyjściu IR jest 5,36V. Na wspominianych kikutach przewodów - na jednym jest masa, na drugim nic. BRAKE zmasowałem, ale nic to nie zmieniło.
Dziwne w przypadku kamery jest to, że w zasadzie w radiu nie widzę miejsca/aplikacji w której ręcznie mógłbym zobaczyć obraz z niej... Może gdybym miał pin do zaawansowanych ustawieńm, to mógłbym tą funkcję gdzieś uruchomić(radio kupione bez kamery w zestawie)
2. Podociskałem wtyczki, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że szympansowanie miało by na to wpływ... Instalowałem rejestrator jazdy, CB ciągnęłem przez cały samochód i tak się nie stało... Myślę, że ten moduł z chińskiego radia pieprzy sprawę.
Może odkręcić moduł ze starego radia, wetknąć w niego wtyczkę z chińskiego radia - tylko czy zniknie mi "service required" na potwierdzenie tezy, czy i tak nie zniknie aż do skasowania?
Zwykłym skanerem OBDII nie widać błędu.
3. Nie wymyśliłem pinu, tego typu standardowe nie działają...
O ile bez kamery mogę jeździć i nie jest to dla mnie najważniejsze, o tyle airbag system musi być sprawny.
Zestaw głośnomówiący spisuje się dobrze - mikrofon nieźle zbiera, funkcjonalność ok.
SIM zamówiony, w drodze
Kilka fotek:
[ Dodano: 21-11-2021, 13:58 ]
chińczyk przysłał PINcode. Wiele ustawień tam jest, ale co do kamery cofania tylko opcja ITV albo AHD. Nic, co by ja włączało jako opcję itd...
[ Dodano: 22-11-2021, 17:19 ]
a... mam nadzieję, że moderatorzy mnie nie pogonią za to...
będąc przy temacie radio android, to informuję że mam nowy, nie używany moduł MITO-02
Mogę odstąpić w drodze sprzedaży w atrakcyjnej w stosunku do rynkowej, cenie.
Szczegóły na PW.
TO nie jest ogłoszenie - chętnie się pozbędę i przy okazji pomogę komuś z forum nabyć taniej
[ Dodano: 22-11-2021, 20:13 ]
kolejna aktualizacja tematu tesla style android radio... trochę na nie, poza powyższymi nie rozwiązanymi tematami jeszcze:
4. Podświetlenie w nocy, wraz z właczeniem świateł i oświetlenia kokpitu, można ustawić na minimalne, jednak wtedy na jasnych kolorach szczególnie widać regularne tetnienie matrycy.
Może dało by się jakoś to zmienić odświeżaniem? Nie wiem...
5. Przyciski NAVI/BT, te po lewej nie odpowiadają po naciśnięciu, mimo przypisania do NWVI i BT aplikacji.
5. Pokrętła to chyba atrapy. Nic się nie dzieje gdy się nimi pokręca.
6. Przyciski po prawej - światełka od poduszki pasażera - nie są poświetlone. Nie wiem, może dlatego, że obecnie Airbag system zgłasza błąd...?
pkt. 4 i 5 to nie problemy, bo wszystko działa dotykowo, ale skoro już są to działać powinny. Za to płacimy.
Prowadzę rozmowy z majfrendem, ale jak narazie niczego kokretnego, co mogło by pomóc nie odpowiedział...
[ Dodano: 04-01-2022, 06:34 ]
Aktualizacja:
Majfrend po czasie dosłał za dodatkową dopłata moduł CAN, który niczego nie zmienił.
Radio zwrócone.
Na wiosnę poszukam czegoś działającego lepiej.
parian - 29-11-2021, 15:08
Dzisiaj zamówiłem z Amazon taki wynalazek. Dam znać co to warte jak już podłączę.
A tak przy okazji, czy ktoś z was dokładał kamery 360 stopni? Widzę, że to radio daje taką możliwość, a kamery nie są specjalnie drogie.
Potrzebuję też namiaru na przyzwoitą kamerę cofania w miejsce oryginalnej, dobrze żeby była 720p.
Może być od majfrendow, jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony model to poproszę o namiar.
msokol - 30-11-2021, 12:04
parian, ja mam taką od tego samego sprzedającego:
https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-kamera-cofania-sony-1280p-fisheye-170-9291372908?snapshot=MjAyMC0xMi0xM1QxODoxNTozMC4wMjBaO2J1eWVyOzVhZGZiODQ2MTBjMzk4MTQ1MzBmOTEwMzE0NjRmOWY1NzRhMGJlZmJlMGI0NmI2OThiZTM1MWUxNjJmZWM2YTM%3D
Ma świetną jakość obrazu. Pomimo braku doświetlenia bardzo dobrze widać w nocy.
Ma jeden minus przy montażu - żeby ustawić w najlepszej pozycji nie można użyć dołączonej do zestawu uszczelki gumowej pomiędzy kamerę, a plastik. Uszczelniłem to silikonem czarnym i jest OK.
miron - 02-12-2021, 15:27
Tomasz87 a do radia dostałeś płytkę(układ)?
Tomasz87 - 02-12-2021, 20:10
miron, układ?
Chodzi Ci o CANBUS? Majfrend ustalił, że wszelkie niesprawności poprzez brak tego modułu, więc dosyła mi jakąs dedykowaną wiązkę z CANBUSem. Oczywiście za dodatkowe $$$
Przesyłka w drodze. Zobaczymy...
parian - 02-12-2021, 21:37
Dzięki, ale rozumiem, że nie jest to dedykowana kamera? W każdym razie wygląda interesująco.
W każdym razie moje radio przyszło, pierwsze zaskoczenie, że to po prostu składak, czyli radio z dołożona ramka i kablami do auta. Można sobie samemu taki zestaw zrobić i oszczędzić parę groszy.
Ekran nie urzeka rozdzielczością, a radio szybkością pracy. Launcher także nie zachwyca, ma małe możliwości personalizacji. Na razie podłączałem "na biurku", dam znać jak będzie działać w aucie.
msokol - 03-12-2021, 17:18
parian, to jest uniwersalna kamera.
W google play możesz kupić sobie za 10-20 zł launcher z pełną personalizacją.
To jest właśnie jeden z plusów radia z androidem.
parian - 03-12-2021, 22:19
Radio podłączone, niestety nie działa mi sterowanie z kierownicy. Z tego co widzę to kabel Key 1 z radia idzie do kabla nr 4 opisanego jako steering remote w kostce od strony samochodu, natomiast masa z sterowania z radia idzie do kabla opisanego jako steering remote shield w kostce od strony samochodu. Teoretycznie jest więc wszystko ok, ale sterowanie nie działa, menu do programowania klawiszy nie widzi ich.
Zostaje jeszcze wolny kabel oznaczony jako key 2, wychodzi on z radia z androidem i nie jest do niczego podłączony.
Radio w zestawie miało jakiś sterownik / emulator can, podłączyłem go.
Ps. Jest jakiś sposób żeby póki co podłączyć oryginalną kamerę cofania? Jeśli chodzi o sygnał to nie powinno
być problemu przejść na RCA, gorzej z zasilaniem, bo z tego co widzę oryginalne radio puszczało 6,5 v do kamery.
[ Dodano: 04-12-2021, 09:06 ]
No dobra, sterowanie działa. Jego ustawianie jest strasznie nieutuicyjne, ale udało się.
Pierwsze zaskoczenie po włączeniu radia i muzyki z Tidala - wow, jak to gra! Lepiej niż oryginalne! Drugie zaskoczenie - gra lepiej bez podłączenia do wzmacniacza, do którego był podłączony oryginał (nie mam suba, mam mały wzmacniaz na same głośniki).
Niestety radio FM daje dużo gorsza jakość dźwięku niż inne źródła, przede wszystkim chodzi o tony niskie. Co ciekawe tak samo miałem w poprzednim aucie z takim radiem. U was też tak jest?
miron - 04-12-2021, 14:43
Jakaś taka płytka
https://www.youtube.com/watch?v=D6wTj7eA_d0
Tomasz87 - 04-12-2021, 14:53
miron, nie... to już oglądałem wcześniej. Kolega ze wschodu opowiada, że mu po włączeniu podświetlenia zegarów, więc razem z przyciemnieniem radia, zaczynają wariować i mrugać diody na pokrętłach panelu klimy. Majfrendy w związku z tym przysłali mu do podmiany zmienioną płytkę, tą pod włacznik awaryjnych. Jedną diodę tam zmostkowali a druga chyba usunęli. Także to chyba nie to samo co u mnie, ale może warto przyjrzeć sie LED4 i LED5 na tej płytce...
Tutaj masz więcej o tym Jego problemie: https://www.youtube.com/watch?v=J4wNYASqfJw
oraz rozwiązanie problemu: https://www.drive2.ru/l/595770376584170618/
miron - 05-12-2021, 15:48
I moduł bluetooth odepnij. Mi rozładowywał aku.
Tomasz87 - 05-12-2021, 20:40
kilka miesięcy temu moduł wyleciał z samochodu
parian - 05-12-2021, 22:31
Ktoś wie jak usunąć oryginalny launcher z radia? Zainstalowałem sobie nowy, dużo lepszy, ale za każdym razem muszę go uruchamiać bo radio włącza się na starym.
|
|
|