[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Przerywanie, szarpanie
arturj123 - 28-11-2013, 13:49
Wszystko okej ale stwierdzenie:
joshua napisał/a: | Były dwie ngk i dwie Denso.Dobree |
Po pierwsze jak oceniłeś, że są dobre? kolor, wielkość szczeliny?
Po drugie jeśli są dwie różne pary to trochę "nie halo"
Pewnie komuś szarpało i zaczął od wymiany świec po sztuce
joshua - 28-11-2013, 13:52
Kupiłem auto z taką konfiguracją świec;)
Wymieniłem je na nowe Denso, jak pisałem wyżej.
Stare miały przerwę ponad dwa milimetry.
Dobreee, znaczy ale jaja:)
arturj123 - 28-11-2013, 14:19
joshua napisał/a: |
Stare miały przerwę ponad dwa milimetry. |
Ponad dwa milimetry?!... masakra jakie zaniedbanie
joshua napisał/a: | Wymieniłem je na nowe Denso, jak pisałem wyżej. |
W takim razie nie mam więcej uwag
joshua - 28-11-2013, 18:19
Po całym dniu jazdy zauważyłem również ,że zniknął inny denerwujący objaw do którego się przyzwyczaiłem, dopiero znajomy dzisiaj mi na to zwrócił uwagę. Auto teraz płynnie jedzie, wcześniej nie było takiego odczucia.
atomek_dogg - 21-12-2013, 15:42
Problem szarpania rozwiązany !!! Oczywiście żeby nie było za łatwo kilka spraw się nałożyło... Po pierwsze balans źle ustawiony... nie wiedziałem, że ten silnik tak cicho potrafi chodzić ( dzięki Deejay ). Poza tym uszkodzony przewód podciśnienia idący od serwa do przepustnicy ( zawór zwrotny jest wew. tego przewodu i na jego wysokości było pęknięcie) - uszkodzenie w/w elementu wyszło po wyciąganiu wszystkich przewodów podciśnienia (oczywiście ten na końcu sprawdzałem ). Last but not least... czujnik spalania stukowego... przewód który do niego dochodził "wisiał na włosku" - po zalutowaniu w końcu koniec szarpania ).
Witek vel Mysza - 24-12-2013, 12:29
Czyli tak zwana awaria złożona... Takie są najcięższe do diagnozy przez internet
jules - 25-12-2013, 22:15
pytanie:
Wie ktos czy i ewentualnie gdzie mozna kupic wszystkie nowe wezyki podcisnien do galanta?
Czy moze trzeba "sztukowac" takie wezyki?
robertdg - 25-12-2013, 23:41
Bez problemu w sklepie motoryzacyjnym kupisz takie wezyki o żadanych wymiarach na metry
jules - 26-12-2013, 10:44
To swietnie, a srednica w galancie tych wezykow to dobrze mysle ze 4mm?
Witek vel Mysza - 26-12-2013, 18:43
W hurtowniach LPG mają silikonowy przewód podciśnienia, standardowo na króćce 3-4mm, ale nawet na 5-6mm się naciągnie.
Coś takiego http://allegro.pl/przewod...3759611303.html tylko czarne i tańsze.
Rafal123 - 31-05-2016, 05:19
Witam, mam problem z moim galantem. Otóż, od samego początku jak jestem jego posiadaczem to daje sie słyszeć cykanie/ stukanie w silniku (po przejrzeniu forum dochodzę do wniosku ze to popychacze, ale mechanikiem nie jestem) Zauwazylem tez, ze w czasie jazdy na ułamek sekundy tracił płynność. Jakby przerwa w dostarczaniu paliwa lub czymś podobnym. Nie tracił obrotów, taka jakby czkawka😀 Poza wymiana pompy wspomagania żadnych problemów. Tylko, ze od paru dni zaraz po odpaleniu dawało sie odczuć szarpanie całym autem w czasie jazdy, pare minut i było jak zawsze, stukanie i delikatna czkawka. No i w końcu zapaliła sie kontrolka check engine i po odpaleniu na zimno obroty wskoczyły na 1.5 tys po czym w miarę nagrzewania silnika opadały tak do 500-600. Auto ma przejechane ze 192 tys. Ktoś z was ma jakis pomysł na przyczynę szarpania samochodem i co mogło spowodować zapalenie sie kontrolki?
deejay - 31-05-2016, 23:50
Cykanie = Popychacze hydrauliczne do wymiany , zaleca sie kpl
Check Engine - do odczytania usterka na komputerze
Szarpanie - do diagnostyki układ zapłonowy, świece , kable , cewki na przebicie
Rafal123 - 01-06-2016, 05:24
Kontrolka mi zgasła i jest jak wcześniej, nie szarpie po odpaleniu tylko delikatnie w czasie jazdy. Te cykanie to tak raz głośno raz prawie niesłyszalne. Z ta wymiana popychaczy to tak na szybkiego czy można sie jeszcze wstrzymać, wolałbym wymienić gdzieś w Polsce niż w Holandii.
muscle_car - 03-06-2016, 19:25
Cytat: | nie szarpie po odpaleniu tylko delikatnie w czasie jazdy |
Zmieniłeś filtr paliwa? Powietrza?
[ Dodano: 03-06-2016, 19:29 ]
Rafal123 napisał/a: | Te cykanie to tak raz głośno raz prawie niesłyszalne |
Cykają wtryski jeżeli jest taki turkot który narasta przy dodaniu gazu (dosyć charakterystyczny dźwięk) to tak jak deejay, napisał regulatory. Koszt 45 zł sztuka x 12
Marcino - 04-06-2016, 06:40
Czy jak się jedzie w burzy i wjedzie w dużą kałuże, raz szybko raz wolno i później przez chwilę miałem objaw takiej czkawki albo odcinania.... to oznacza ze zamókł układ zapłonowy - nie mam osłon od dołu i bocznych.... czy to kable czy cewka....
|
|
|