To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

Marcino - 21-05-2008, 23:09

Wiecie co... ja tam nie narzekam, a moze moje uszy sa niewyczulone. Czytam temat, i jdneo co mnie wkurza to to ze szyby nie wycieraja sie z kropel wody uszcelkami przy chowaniu, i myslalem ze jak rozwiązecie problem szumu to i ten problem... bo w carismie tak mi ładnie szybke czysciło ze fajnie przez lustrko było wiadac, a w galu muyslałem ze ma usczlki stare...
A co do szumów.. to robie jak Matejko, włączam radio.. albo słucham V6....

sampler - 22-05-2008, 00:00

Kolejna wada jest to ze zaraz za lusterkami odklada sie woda podczas deszczu i przeslania widocznosc w lusterkach. Sa tam jakies zawirowania sprzyjajace temu zjawisku.
tommyc1 - 22-05-2008, 07:49

tak, przy mokrej pogodzie po kilku minutach nie widac juz lusterek bo szyba rowno zachlapana...

ale to zwykly gal, a jak to smiesznie musi byc w takim wypasionym VR4-niby fura kosmos a lusterek nie widac, wody zebrac uszczelka nie chce i szumi jak odkurzacz:D

Wiktor - 22-05-2008, 09:10

witam,

czytam ten topik i troche sie dziwie ja u siebie w galancie tez nie slysze jakis podejrzanych szumow, jedyny dzwiek to szum opon (225/45/17) głownie przednich i to szczególnie w deszczowa pogode. Wydaje mi sie ze jest to spowodowane pusta przestrzenia miedzy oslona nadkola a botnikiem i tam "powstaje szum"

dodam że mam porownanie do innych samochodow do niedawna jezdzilem Passatem 2.3vr5 (98 r.) i napewno w nim nie bylo ciszej niz w galancie, np. w galancie gdy mam zamkniete szyby praktycznie nie slychac silnika a w passacie bylo. Passat jedynie przewyższał galanta tym ze nie bylo slychac szumu opon ale to jest "chyba" zwiazane z ich rozmiarem (195/65/15)

Moze macie sparciale uszczelki? We wczesniejszym samochodzie mialem wlasnie takie i wtedy rzeczywiscie szumialo...

JaGrab3 - 22-05-2008, 09:18

Ja tez nie słyszę takiego szumu, rzadko jezdzę szybciej niż 120. Poruszam się głównie po mieście, czasami trasa ok 100km ale przez lokalne drogi. Jedyne co słychać i powoduje podgłąśnianie radia to opony. Wczesniej 215 teraz 205, te 205 znaaacznie cichsze, dodatkowo jeszcze chyba sie odzywa łożysko z przodu, tak że być może świst uszczelek gdzieś się gubi :) .
tommyc1 - 22-05-2008, 09:20

szczesciarze
JaGrab3 - 22-05-2008, 09:47

heh no ja nie wiem czy szczesciarze, szum uszczelek chyba jest przyjazniejszy niz szum opon...
Anonymous - 22-05-2008, 10:10

Cytat:
co mnie wkurza to to ze szyby nie wycieraja sie z kropel wody uszcelkami przy chowaniu, i myslalem ze jak rozwiązecie problem szumu to i ten problem

Na to niestety nic nie poradzisz, tak to wymyślili żeby szyba nie tarła o uszczelkę i się nie rysowała. W wielu samochodach można zaobserwować delikatne pionowe kreski na bocznych szybach, a w Galu tego nie będzie.

No chyba żeby tam jakąś cieniutką gąbkę podkleić, ale nie wiem czy to dobry pomysł i jak długo by to zdawało egzamin. Można też kupić taką samoprzylepną fizelinę (mniej więcej podobna do tej oryginalnej oryginalnie) i nakleić żeby było grubiej w tym miejscu.

Cytat:
Kolejna wada jest to ze zaraz za lusterkami odklada sie woda podczas deszczu i przeslania widocznosc w lusterkach. Sa tam jakies zawirowania sprzyjajace temu zjawisku.

No faktycznie w dolnym rogu są pewne zawirowania, ale ja nie mam żadnych problemów z widocznością. W deszczową pogodę włączam podgrzewanie lusterek i po paru minutach są czyste i takie zostają. Wodę z szyb wiatr dość szybko zbiera (80 km/h). Warto może też umyć szyby jakimś płynem który powoduje że krople się ślizgają łatwiej, chociaż ja tego nie robiłem.

Cytat:
a co do tych "oslonek" to moznaby sprobowac z pcv modelarskiego zrobic-troche zabawy zeby to estetycznie wygladalo...ale jesli tasma sie sprawdzi to sprobuje cos takiego zrobic na stale... jako modelarz moze sobie z tym poradze :P

No jakby odrysować przekrój to można by taką formę wyfrezować i potem odlać z jakiejś gumy czy pcv. Z frezowaniem może bym dał radę, bo mam gościa co się tym zajmuje. Gorzej z odlaniem czy wtryśnięciem, bo na tym już się nie znam. No ale to będzie ewentualny problem, gdy się teoria sprawdzi.

Cytat:
Moze macie sparciale uszczelki? We wczesniejszym samochodzie mialem wlasnie takie i wtedy rzeczywiscie szumialo...

Ta teoria już została obalona, bo ktoś tu już pisał że kupił Gala, a nawet dwa Gale w salonie i szumi od nowości.

Cytat:
czytam ten topik i troche sie dziwie ja u siebie w galancie tez nie slysze jakis podejrzanych szumow, jedyny dzwiek to szum opon (225/45/17) głownie przednich i to szczególnie w deszczowa pogode. Wydaje mi sie ze jest to spowodowane pusta przestrzenia miedzy oslona nadkola a botnikiem i tam "powstaje szum"

Takie opony mogą faktycznie głośno szumieć i zagłuszyć szum wiatru, chociaż ja mam 215/50/17 i na ten szum specjalnie nie narzekam. Słychać go oczywiście ale nie jest specjalnie dokuczliwy (poza jedną oponą lub łożyskiem, które muszę wymienić). To też zależy od kształtu bieżnika. Ja mam Nexen'y N 3000 i są dość ciche.

Co do pustych przestrzeni, faktycznie też je zauważyłem. Są tam chyba nawet jakieś otwory, jakby jakiejś osłony w tym miejscu brakowało. Nie sądzę jednak, aby była to przyczyna tego szumu, o którym tu mówimy.

Cytat:
Ja tez nie słyszę takiego szumu, rzadko jezdzę szybciej niż 120.

Przy takiej prędkości to ja też tego szumu nie słyszę, a przynajmniej nie przekracza jakiejś normy. Zaczyna być dokuczliwy tak od 140 km/h.

Cytat:
szczesciarze

pod warunkiem, że szumu nie mają, a nie tylko go nie słyszą ;) . Można włożyć zatyczki do uszu i szum zniknie, ale tu nie o to chodzi. Chodzi o to że jesteśmy poj.... i chcemy zrobić z Gala auto idealne :) . Bo w sumie niewiele mu brakuje... W ogóle to dziwię się że Japońcy zaprzestali produkcji Galantów i doskonalenia tego samochodu (tej krowy co dla Amerykanów została stworzona i tam się porusza do Galantów już nie zaliczam). Chociaż wersja Evo X na rynek japoński ma nazwę Galant Fortis...

Anonymous - 23-05-2008, 09:11

Ja jeszcze jedna małą wadę zauważyłem odnośnie kształtu lusterek. Na bocznej szybie mniej więcej w miejcu przez które widać lusterka boczne zawirowania powietrza rozsmarowuje owady. O tym jak to wygląda nie musze nikomu chyba pisać.
Macie podobnie czy u mnie lusterka jakieś koślawe?

czekoladka_1981 - 23-05-2008, 09:15

Ajsi napisał/a:
Na bocznej szybie mniej więcej w miejcu przez które widać lusterka boczne zawirowania powietrza rozsmarowuje owady.
Macie podobnie czy u mnie lusterka jakieś koślawe?

U mnie coś takiego nie występuje.

tommyc1 - 23-05-2008, 12:12

odparowanie wody z lusterek g daje jak zachlapana blotkiem szyba i poprostu lusterka nie widac;)
sampler - 23-05-2008, 12:28

dokladnie tak. A zawirowania powietrza powoduja ze woda z tamtych rejonow ciezej schodzi :)
Anonymous - 23-05-2008, 18:19

Yang75 napisał/a:
a co do zmiany auta, to też myślałem o tym, tylko które niemieckie auto będzie choć w połowie tak ładne i rasowe jak galant? No ... może Porsche, ale nie robią w kombi
wg mnie super wyglada A4 w roczniku <2001 niestety koszt to Galant x 2 mnie kusilo zeby kupic 3.0 V6 220KM niestety kieszen nie pozwolila ale wcale nie zaluje mimo tego nieszczesnego szumu w Galu ...dzwiek V ki wynagradza wiele no i te :shock: :o :shock: innych kierowcow to poprostu jest piekne
tommyc1 - 24-05-2008, 19:07

no wlasnie, cena gala jest...zachecajaca, bo jak za 2003 rocznik niecale 40tys za wersje full wypas to trudno cos podobnego znalezc...mazda 6 ewentualnie, ale nie z takim silnikiem

avensis? dobrze zrobiona, duza (wieksza od gala) ale silniki tez niestety odpadaja-jak dla mnie... bmw? zarty:) nie mam czasu na przesiadywanie w warsztacie.

wiec...jest to dobre, cholernie szumiace, ale dobre auto:)

Anonymous - 26-05-2008, 19:16

Polecam godzine "jazdy" Airbusem A320, to przestaniecie marudzić ze wam szumi :D