To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FELGI

karol_alasz - 27-05-2009, 09:11

Mont napisał/a:
3.otwory na śruby są tak wąskie, że nie ma mowy o przykręceniu śrub bez porysowania wewn.ścianek tych otworów

W Outkach są szpilki więc najpierw będziesz musiał "nabić" te felgi na koła. 8)

Mont - 27-05-2009, 15:55

karol_alasz napisał/a:
Mont napisał/a:
3.otwory na śruby są tak wąskie, że nie ma mowy o przykręceniu śrub bez porysowania wewn.ścianek tych otworów

W Outkach są szpilki więc najpierw będziesz musiał "nabić" te felgi na koła. 8)

TZN?? Nakładam na śruby i przykręcam nakrętką o to Ci chodziło ??

karol_alasz - 27-05-2009, 17:45

Mont napisał/a:
Nakładam na śruby i przykręcam nakrętką o to Ci chodziło ??

A tak. I rzecz jasna nakrętki różnią się w przypadku metalusów bądź alusów.

Mont - 27-05-2009, 18:37

karol_alasz napisał/a:
rzecz jasna nakrętki różnią się w przypadku metalusów bądź alusów

w kpl.z felgami były tylko śruby więc użyłem nakętek z oryginalnym alu 18'', w tych otwory są odpowiednio większe.

karol_alasz - 27-05-2009, 20:09

No jak wziąłeś z alusów do alusów to spoko... Do "konserw" sa takie stożkowe a do aluminiaków płaskie z podkładką. Jakbyś miał w planach np na zimkę w stal się uzbroić to żebyś wiedział co i jak :wink:
OutekII - 29-05-2009, 11:26

sylb napisał/a:
Mont napisał/a:
Im dłużej jeżdżę tym bardziej zastanawiam się nad założeniem 16'' na sezon letni, miały byc do zimówek ale....
na trasie auto na 18'' spisuje się bardzo dobrze ale gdy zjeżdżam na mniej komfortowe boczne drogi na każdej dziurze serce pęka bo mam wrażenie, że mi alumy się łamią :roll:
Nie stać mnie było na typową terenówkę ale lubię się pewnie poczuć swoim Outkiem poza asfaltem. 18" są na to zbyt delikatne i tak myślę, czy by do zamówionych 16" nie dokupić letnich opon...
Kto z Was zdecydował się na jazdę na 16'' ??

No, na pewno posiadacze wersji INVITE.

INVITE masz stalówki 16" w INTENSE aluski 16'.
Mam stalówki w moim INVITE, które wrzucam na zimę. Na lato planuję aluski też 16', bo komfort jazdy lepszy no i cena niższa. Np. : w Chorwacji, mam takie miejsca plażowania, że przy mniejszym profilu 18' poniszczyłbym felgi, dodatkowo prześwit min.18,5-19 mm. Kilka autek już się tam zawiesiło :-) .
Pzdr.

[ Dodano: 29-05-2009, 11:50 ]
Mont napisał/a:
Dotarły dziś zakupione MAK Extreme, wyglądają bardzo sympatycznie, a więc tak :

Obrazek

zdecydowałem się na nie ze względu na atrakcyjną cenę bo 365zł/szt ale po bliższych oględzinach :
1. na pierwszy rzut oka widać strukturę lakierowania, dziś przez przypadek widziałem Dezent F i wyglądają jakby wytoczone ze stali (robią wrażenie solidniejszych)
2. pierścienie dystansowe są plastykowe - pytam się czy tak ma być :shock:
3.otwory na śruby są tak wąskie, że nie ma mowy o przykręceniu śrub bez porysowania wewn.ścianek tych otworów :(
4. środkowy dekielek jest plastykowy i samoprzylepny :lol:

Generalnie Włosi jak zwykle odwalili robotę jak to mają w swoim zwyczaju
byle jakoś wyglądało, myślę, że na tej zasadzie produkują Fiata :mrgreen:
najbardziej obawiam się ich wytrzymałości na warunki zimowe :|

Generalnie jeśli chodzi o firmę MAK to dowiedzałem się, że w PL są też dostępne z produkcji z Brazylii. Przynajmniej tak pisze na aukcjach sprzedawca. To jest MAK BY BRASIL :-) . Różni się to chyba dekielkiem. Pzdr.
Dla przykładu aukcja :
http://www.allegro.pl/ite..._5x100_mak.html

Anonymous - 23-07-2009, 17:45

Mont napisał/a:
Ja kupiłem te , widziałem je również w Nordauto ale nie wiem za ile.

:axe:
Ponawiam prośbę : na jaki rozmiar zwrócić uwagę przy zakupie felg do Outka ??
Czy rozstaw śrub 5x114,3; ET40, szerokość 7x16 jest prawidłowy ??

Te...nie działa

Masz może jakiś namiar...????? W Norauto nie dobrali mi odpowiednich bo nie mieli..... :(

NeronMJ - 11-08-2009, 12:30

Witam, postanowiłem kupić 16`` stalowe do Outlandera II 2.0 DID z 2009r. oraz opony zimowe 215/70/16. Proszę o info gdzie w Krakowie lub Małopolsce można je kupić i które polecacie, po rozsądnej cenie. Dzięki za pomoc.
mitsu00 - 11-08-2009, 12:39

Ja swój zestaw zakupiłem w www.netcar.pl Zimowe Dunlopy Grandtrek 215/70/16 plus stalówki. 2 sezony już przejeździłem i oponki ledwo zdarte. Bardzo polecam ten zestaw na trudniejsze warunki śniegowe.

Pozdrawiam

Mont - 21-08-2009, 09:32

Felgi zakupione w Oponeo mają w kpl.śruby, a nie nakrętki. Oryginalne mają za szeroki kołnierz by można je wykorzystać w felgach MAK. Pierścienie dystansujące mają tak szeroki zewn.kołnierz , że felga nie dolega do piasty koła a powstała szczelina może w przyszłości być powodem bicia koła.Tak to już jest z zakupami przez internet :(
Obiecali w przyszłym tygodniu dosłać co potrzeba, zobaczymy co warte jest to Oponeo :lol:

WiValdiBB - 24-10-2009, 23:10

Kupiłem na zimę DEZENT F 7x16 po 300zł/szt, mają wszystko w komplecie (wentyle, nakrętki, pierścienie, dekielki), produkcja niemiecka, solidne wykonanie 3 lata gwarancji - polecam
Do tego zarzuciłem opony zimowe YOKOHAMA Geolander G 071 215/70R16 konstruowane pod SUVy po 400zł/szt (DOT 2808)
Rozważałem też dobrze wypadające w testach koreańskie HANKOOKi które są w porównywalnej cenie.
A jak się sprawują napisze gdy znów spadnie śnieg
pozdrawiam

Krzysiek_slask - 25-10-2009, 01:06

WiValdiBB napisał/a:
Do tego zarzuciłem opony zimowe YOKOHAMA Geolander G 071 215/70R16 konstruowane pod SUVy po 400zł/szt (DOT 2808)

He he - te same opony kupilem do mojego zamowionego juz Outka :D Nigdzie na forum nikt nic nie pisze na temat tych geolanderow G071 w Outlanderze. Mam nadzieje, ze wybralismy dobrze.

Co do felg - rozwazam ANZIO. Niedrogie i ponoc niezle

rkola - 25-10-2009, 14:22

Przejeździłem juz na nich poprzednią zimę- bardzo sobie chwalę. Zdecydowałem się na Yokohamy między innymi dlatego, że fabrycznie auto miało opony letnie tej firmy i, nie ukrywam, miały najlepszą cenę.
Pyszy - 28-10-2009, 23:53

zakupiłem nokiany wr g2 215/60 r 16 wiec standardowy rozmiar, do tego kupilem od kumpla stalowki od outlandera. mialy byc alu ale w tym roku odpuszczam. to co zauwazylem to po zmianie czuc ze wiekszy profil daje wiecej komfortu niz letnie 17. ciekawostka co do tych nokianow moze byc to ze jak sie je zalozy prawidlowo to wyglada jakby jedna strona byla na odwrot co by sugerowalo ze sa opony na lewa i prawa strone. ale tak nie jest bo obie maja napis outside i sa dobrze zalozone co potwierdzalem dzwoniac do przedstawicieli nokiana. czekam teraz na snieg:)
karol_alasz - 29-10-2009, 09:16

mitsu00 napisał/a:
Zimowe Dunlopy Grandtrek 215/70/16

SJ czy WT M2?