[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Zwiększone SPALANIE
adt81 - 29-03-2012, 17:20
Chodzi o końcówkę palca w starych jest cała miedziana a w nowszych bodajże grafitowa i ona się rozpada - patrząc na mój i nowy żadnych ubytków nie widać więc tylko oczyściłem na środku z resztek starego grafitu z kopułki i wg mnie nie ma potrzeby wydawania 120zł tylko dlatego że ładniej się błyszczy. A jak zdiagnozować czy pada moduł czy cewka - trzeba jechać na komputer i zapłacić kolejne 150zł ?
Owczar - 29-03-2012, 17:28
Komputer nic nie pokaże. Tylko podmianka.
Ale wypala się zakończenie palca. Generalnie to masz trochę racji, ale jak już się coś robi to najlepiej zrobić to raz a porządnie...
adt81 - 29-03-2012, 18:50
Ja tam nic wypalonego nie widziałem ale ja się nie znam - pojeździmy zobaczymy. Jeśli trzeba będzie wymienić palec to wymienię ale na zapas dla ładnego wyglądu nie będę kupował bo to nie kosztuje 15zł. Tymczasem będę obserwował spalanie bo jak wymienię wszystko na raz to nadal nie będę wiedział co było przyczyną.
komarsnk - 29-03-2012, 19:32
adt81 napisał/a: | Ja tam nic wypalonego nie widziałem ale ja się nie znam |
To przy najbliższej okazji zrób zdjęcie i wrzuć
adt81 - 29-03-2012, 20:06
Fotka palca przed oczyszczeniem z pozostałości resztek grafitu w starej kopułce w której był całkowicie zużyty.
polaff - 29-03-2012, 20:53
może jestem w błędzie, ale porysowany papierem ściernym podczas czyszczenia palec jest bardziej podatny na wypalanie.
Tak zawsze było w WSK'ach z platynkami
adt81 - 29-03-2012, 21:12
Koniec końców pewnie i tak go wymienię ale jak już wspomniałem nie chcę wszystkiego naraz wymieniać bo nie będę wiedział co było przyczyną a chyba tak od razu się nie wypali prawda ?
polaff - 29-03-2012, 21:24
ja sam na niewymienionym i wyczyszczonym jeżdżę, ale mój pali 11,5 LPG więc nie mam co narzekać.
fredfm - 30-03-2012, 08:41
Koledzy do przedlifta niby pasuje tylko jeden palec a mianowicie blueprint za ok 80zł.. Niby....
Wysłałem aparat do yakuzy w celu regeneracji modułu zapłonowego, przy okazji wymienił mi palec którego nie wymieniałem z racji braku dostępności no i ceny jakby nie było. Odczyściłem tylko stary, spolerowałem i zostawiłem. Yakuza włożył nowy za który skasował 25zł (aparat przedliftowy).... Czyli jest jakaś alternatywa dla drogiego blueprinta. Tylko teraz jak dojść jaka:)
fj_mike - 30-03-2012, 10:18
Rozbierz i zobacz czy faktycznie jest nowy. Może samą blaszkę wymienili.
W swoim przedlifcie wymieniłem palec na ori, od Japaneze. Koszt 95 zł.
pplmr012 - 30-03-2012, 14:55
Palce robi też, albo tylko sprzedaje firma FACET EPS, a ich cena to około 30 zł
Niestety żadnych szczegółów nie znam.
Pozdrawiam,
mar111cin - 31-03-2012, 11:46
Czy ktoś potwierdzi, że po samej wymianie świec, spalanie mu spadło?
Najgorsze jest to, że żadne błędy nie wyskoczą a spalanie będzie mega, natomiast zepsute może być wszystko :
świece
tps
map
przepływka
sonda lambda
czujniki temperatury
itp. itd.
Ale przecież nikt nie będzie tego wszystkiego w ciemno wymieniał, sprawdzanie tego wszystkiego ? hmmm tak jak niektórzy sprawdzają samą lambdę zgodnie z manualem i wyniki są kosmicznie komiczne...
Mnie zastanawia jedno, korekty długoterminowe mi się ustawiają na +10 do +12 obydwie, jak sobie z tym poradzić? Bo jak to jest wina jakiegoś czujnika i przez to spalanie mam 10% większe no to z miłą chęcią bym go wymienił. Bo 10% w dół by mnie satysfakcjonowało.
Owczar - 31-03-2012, 11:50
mar111cin, według mnie Twoje sondy za katem umierają. Wklejałem jakie są wzorcowe wykresy dla sond za katem i Twoje znacznie się różnią.
U mnie były podobne, teraz mam odpięte sondy i jeżdżę w trybie awaryjnym z wyłączeniem sond za katem ze sprzężenia zwrotnego. Ale od czasu do czasu on próbuje je diagnozować :/ Optymalnie były by zmodyfikować wsad ECU..
mar111cin - 31-03-2012, 15:24
i jak odpięcie sond za katem wpłyneło na spalanie?:>
ogólnie jak tam Twoje boje z samochodem? bo z tego co pamiętam to do tych sond za katem dorabiałeś tulejki, a same katalizatory wycinałeś, tak ?
fj_mike - 31-03-2012, 18:13
mar111cin napisał/a: | Czy ktoś potwierdzi, że po samej wymianie świec, spalanie mu spadło? |
Spalanie może spaść ale nie drastycznie.
|
|
|