To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Łożysko koła tylnego

karino - 22-05-2014, 10:20

dekielek zostaw taki jaki jest ...grunt żeby był szczelny...co najwyżej " obsmarkaj " go wokół jakąś masą uszczelniającą...
Anonymous - 22-05-2014, 13:04

Czy ten dekielek trzeba ściągać żeby wyciągnąć piaste?
karino - 22-05-2014, 13:30

nie trzeba....piasta wychodzi z drugiej strony - z zewnętrznej...
majkii - 06-06-2014, 16:58

Witam.

Jeździ ktoś z was na piastach BTA ? Taką mi zaoferowano w sklepie lub Oyodo-ale tej to już po nazwie się boję tykać.

[ Dodano: 07-06-2014, 13:21 ]
Kupował ktos od nich towar z poniższego linku

http://allegro.pl/piasta-...4274030838.html

Czy rzeczywiście wysyłają markowe łożyska?

karino - 08-06-2014, 10:15

gdzieś ,ktoś na forum pisał że ma piastę BTA na przodzie i nie narzeka....co do sprzedawcy z linku to też już pisali i to raczej w dobrych słowach....poczytaj wszystkie tematy związane z wymianą łożyska tylnego i przedniego- tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania..........
fj_mike - 08-06-2014, 15:32

majkii, na trzy zestawy BTA, jedno z przodu padło natychmiast. Luz nie jest duży i nadal jeździ. Pozostałe dają radę.
majkii - 08-06-2014, 18:56

Karino przeglądałem ostatnimi czasy dużo różnych tematów bo sporo mam do zrobienia przy Galu w czasie pobytu w PL i już mam mętlik nie mały co do tego co warto a co omijać i w jakich wątkach to czytałem.

W każdym razie dziękuję za pomoc.

Czeka mnie wymiana łożysk skrzyni,sprzęgła,odpowietrzanie/wymiana popychaczy no i te łożysko w tylnej piaście.

No i wychodzi na to,że większość z tych prac muszę wykonać sam bo ugadany mechanik mnie wystawił do wiatru i w mojej okolicy nikt nie ma wolnego terminu w dniach kiedy Ja mogę zostawić auto do napraw/wymian podzespołów.

karino - 08-06-2014, 19:16

piastę zostaw starą a wymień same łożysko...najlepiej tak jak już wcześniej pisali - doradzali koyo.... no chyba że masz krzywą ale na tyle to mało prawdopodobne...

[ Dodano: 08-06-2014, 19:18 ]
jeśli w tym linku co przesłałeś oferują za tę cenę piastę - dużą piastę to sobie lepiej odpuść...

majkii - 10-06-2014, 10:58

Czekam na odpowiedź od nich.
Napisałem też do Japaneze całą listę części.

karino - 10-06-2014, 18:15

tak z ciekawości to daj znać za co ta cena......za małą czy dużą piastę....
Pawlacz - 10-06-2014, 19:48

karino napisał/a:
no chyba że masz krzywą ale na tyle to mało prawdopodobne...

To jest prawdopodobne :D Moja jest tak krzywa, że widać jak bije kręcąc ręką za szpilkę. Dodam, że tylko tylna lewa.
To cena za dużą piastę firmy "Japan Line". Wiem, bo kupowałem od nich.
Właściwie jest jakiś sposób na weryfikację producenta łożyska? Czy wiąże się to z jego uszkodzeniem?

majkii - 10-06-2014, 21:24

Karino tak jak napisał Pawlacz- Japanline z flanszą włącznie.

Zamówiłem KOYO od Japaneze wraz z resztą gratów.

karino - 10-06-2014, 22:14

majkii napisał/a:
Karino tak jak napisał Pawlacz- Japanline z flanszą włącznie.

Zamówiłem KOYO od Japaneze wraz z resztą gratów.

i będziesz miał spokój na wieki wieków...............

" Właściwie jest jakiś sposób na weryfikację producenta łożyska? Czy wiąże się to z jego uszkodzeniem?"

chyba tylko przy zakupie lub wymianie........

PIOTR_FOTO - 21-08-2014, 14:49

Czy komuś udało się wcisnąć łożysko na prasie? Czy konieczne jest stosowanie wspomniane wcześniej pogrzewanie i mrożenie? (Myślałem o czymś takim, żeby podgrzać obudowę łożyska palnikiem a samo łożysko wymrozić w zamrażarce).
KaWu - 21-08-2014, 17:22

PIOTR_FOTO, jeżeli chodzi o przednie - to tak, czasem się udaje bez grzania. Ale oryginał (który pewnie długo siedzi w aucie) raczej trzeba będzie "pomęczyć" ...