[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Łożysko koła przedniego
marcinzam - 19-04-2011, 21:27
Mare napisał/a: | ostatecznie musieli na to położyć 62 tony hehehe.... |
zwrotnica wytrzymała
wawer82 - 19-04-2011, 22:20
Czepiacie się zauważyłem to od razu. Wysłałem zapytanie do sprzedaj±cego czy na 4 szpilki tez maja
Otrzymałem odpowiedz. Niestety nie maj± piasty do wersji europejskiej
kurak80 - 29-04-2011, 20:33
Powiedzcie mi proszę w jaki sposób można sprawdzić czy łożysko koła jest do wymiany??....oczywi¶cie jak huczy podczas jazdy to wiadomo ale jest jeszce inny sposób aby sie upewnić??....bo nie wiem czy to opony czy łożysko siada....a nie chcę wydawać kasy w ciemno....
marcinzam - 29-04-2011, 21:01
kurak80 napisał/a: | Powiedzcie mi proszę w jaki sposób można sprawdzić czy łożysko koła jest do wymiany??....oczywi¶cie jak huczy podczas jazdy to wiadomo ale jest jeszce inny sposób aby sie upewnić??....bo nie wiem czy to opony czy łożysko siada....a nie chcę wydawać kasy w ciemno.... |
podnosisz auta do góry i sprawdzasz czy jest luz góra duł czyli łapiesz za koło na godzinie 6 i 12 oraz na 7 i 3
m6riano - 30-04-2011, 02:14
Ja dzi¶ miałem niezła jazde z łożyskiem poniek±d..kupiłem koyo za 230 zł i podjechałem do warsztatu co by mi wymienili.
Powiedzieli żebym przyjechał jutro rano(znaczy już dzi¶).
Zapytałem czy mog± mi sprawdzić czy nie odleci mi koło bo chce pojechać w krótka trase na działke.
Go¶ć sprawdził - no s± luzy ale mogę jechać.
Podczas jazdy strasznie mi "klepało" koło, nawet jaki¶ motocyklista podjechał do mnie i powiedział że mi koło lata, pomy¶lałem że może sprawdze czy np. nakrętki sie nie poluzowały.
I co sie okazało-każda ze ¶rub była odkręcona tak że kluczem z grzechotk± zrobiłem z 5 obrotów.
Dokręciłem jak mogłem i podjechałem do wulkanizatora co by dokręcił mocniej.
Dokręcił tak że urwał ¶rube.
St±d moje pytanie:
Czy te szpilki można wybić i w bić drug±?
I czy te ¶ruby mogły się odkręcić od luzów na łożysku?
robertdg - 30-04-2011, 08:21
m6riano, chyba mam deja vu - pisałe¶ to samo w swoim temacie
Hugo - 30-04-2011, 10:55
kurak80 napisał/a: | Powiedzcie mi proszę w jaki sposób można sprawdzić czy łożysko koła jest do wymiany??....oczywi¶cie jak huczy podczas jazdy to wiadomo ale jest jeszce inny sposób aby sie upewnić??.... | Zdj±ć koło, zdj±ć zacisk hamulcowy, zdj±ć jarzmo, zdj±ć tarczę. łożysko musi się kręcić z delikatnym oporem, jak "leci" bez oporów to będzie hałasować. Poza tym podczas kręcenia ręk± z łożyska nie mog± dochodzić żadne dĽwięki.
m6riano - 30-04-2011, 12:43
robertdg napisał/a: | m6riano, chyba mam deja vu - pisałe¶ to samo w swoim temacie |
Tamto nie każdy czyta a chciałem sie podzielić tylko tym że od luzów na łożysku mog± odkręcić sie nakrętki.
Taka historyjka potencjalnie może bardziej zobrazować czyj¶ problem.
ps.
Je¶li jeszcze ori to miało 345tkm;-)
fj_mike - 30-04-2011, 18:00
m6riano napisał/a: | Je¶li jeszcze ori to miało 345tkm;-) |
Na pewno nie ori.
U mnie mogło by się wydawać, że też było ori. Przy wymianie mechanik pokazał mi stare ¶lady pol szlifierce. Przebieg niemal połowę tego co twój, ten sam rocznik.
m6riano - 30-04-2011, 18:02
Jak sprawdzić czy ori...były jakie¶ napisy?
fj_mike - 30-04-2011, 18:16
m6riano napisał/a: | Jak sprawdzić czy ori...były jakie¶ napisy? |
Nie miałem ori. Nie wiem jak sprawdzić, ale skoro u mnie nie siedziało ori łożysko to tym bardziej u ciebie
Hugo - 30-04-2011, 18:54
Galanty maj± bardzo słabe łożyska kół. Normalnie padaj± przy ok. 200 000 km przebiegu.
brzozowski886 - 30-04-2011, 19:05
No i wła¶nie padło i u mnie i na dodatek z lewej strony.
Powiedzcie mi koledzy bo słyszałem tak± plotkę a nie wiem czy to prawda, jak auto ma abs to łożysko musi być wci¶nięte odpowiedni± stron±?? Czy obojętnie któr± stron±??
Da rade to samemu zrobić, dodaję że nie jestem laikiem w tych sprawach.
m6riano - 30-04-2011, 19:16
Ja bez prasy bym sie nie dotykał..ale jest ponoć inna metoda...natomiast mi kiedy¶ kto¶ wtłukł młotkiem 10 kilowym i po 4 miechach sie rozpadło...tak więc wole zaufać prasie...;-)
fj_mike - 30-04-2011, 19:17
brzozowski886 napisał/a: | jak auto ma abs to łożysko musi być wci¶nięte odpowiedni± stron±?? |
W drug± stronę się nie da.
brzozowski886 napisał/a: | Da rade to samemu zrobić, dodaję że nie jestem laikiem w tych sprawach. |
Może być ciężko. Trudno powiedzieć, jak łatwo pójdzie z demontażem starego łożyska.
|
|
|