[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa
Krzyzak - 06-07-2018, 08:55
Jest wiele możliwości - poza rurką określającą temp. w kabinie (kolega wyżej podał) może jeszcze zamarzać zawór rozprężny na parowniku - od zbyt małej ilości czynnika.
-Fenek- - 06-07-2018, 09:54
Miesiąc temu na FB ktoś miał też problem z klimą i spadła rurka. Można tam się dobrać przez schowek. Pozwoliłem sobie pożyczyć fotki jak to wyglądało przed i po:
Dunios - 06-07-2018, 13:30
dzięki za pomoc panowie posprawdzam
bialyjayz - 29-07-2018, 11:15
wracając z nad morza miałem nieciekawą sytuację, klimatyzacja a dokładnie dmuchawa przestała mi dmuchać....
przy wlocie z kratek było czuć zimno, lecz żadnego ruchu powietrza z okolic schowka jakby filtra kabinowego było słychać jakby dmuchawa napotykała jakiś opór i nie mogła tego przedmuchać, po kilku próbach on/off dałem sobie spokój, musiałem sobie radzić w trasie z otwartymi szybami przy temp.30stopni ok.200km
na drodze napotkałem nie mała ulewę; szyby zamknięte, obieg otwarty i nagle poczułem powiew powietrza, włączam klima a tu działa
co było nie tak, galant już nie raz się sam naprawiał ale tym razem byłem przekonany że to już koniec dmuchawy, tym bardziej że na najwyżsZych obrotach było słychać niepokojący dzwięk
jacek11 - 29-07-2018, 11:26
Wirnik wentylatora się zaciera? Przy długiej pracy może nabierać wysokiej temperatury,i puchnie stwarzając opór. Po ostygnięciu wraca do swoich wymiarów,i zaczyna pracować.
Ale równie dobrze może to być usterka elektryczna.
Krzyzak - 29-07-2018, 11:51
sprawdziłbym ilość czynnika w układzie - jest możliwość, że masz go zbyt mało i zamarza w takich wysokich temperaturach
raz tak miałem, w układzie połowa czynnika, zawór rozprężny na parowniku zamarzł i nie puszczał czynnika, rano klima działała normalnie
miałem łatwiej o tyle, że widziałem że sprężarka jest zielona od kontrastu i że to na niej puszcza oring
oring, który parę miesięcy wcześniej zmieniłem - ale na zamiennik
zakupiłem od Jackie, firma Grafix z Białegostoku oryginalne oringi sprężarki (w cenie kilka pln za sztukę) i do tej pory spokój
-Fenek- - 29-07-2018, 13:01
Krzyzak napisał/a: | sprawdziłbym ilość czynnika w układzie - jest możliwość, że masz go zbyt mało i zamarza w takich wysokich temperaturach |
Ja na wiosnę, przed serwisem klimy i wymianą kompresora, miałem tak, że jechałem na miasto i dopóki klima była cały czas włączona, to chłodziła normalnie. Jednak jak stałem na parkingu kilka, może kilkanaście minut z wyłączonym silnikiem i dmuchającym wentylatorem, żeby się nie ugotować, to po odpaleniu kompresor się nie włączał. Dopiero po przejechaniu ponad 20km poza zabudowanym i na autostradzie załapało.
To też mogła być wina tego? Bo kilka razy mi się tak zdarzyło, ale nie znalazłem przyczyny.
bialyjayz - 29-07-2018, 22:04
Krzyzak napisał/a: |
sprawdziłbym ilość czynnika w układzie - jest możliwość, że masz go zbyt mało i zamarza w takich wysokich temperaturach
raz tak miałem, w układzie połowa czynnika, zawór rozprężny na parowniku zamarzł i nie puszczał czynnika, rano klima działała normalnie |
tylko, że u mnie nawet nawiew nie działał...ale zobaczę co z tym czynnikiem dla spokoju
Happy29 - 26-04-2019, 14:39
-Fenek- napisał/a: | Miesiąc temu na FB ktoś miał też problem z klimą i spadła rurka. Można tam się dobrać przez schowek. Pozwoliłem sobie pożyczyć fotki jak to wyglądało przed i po:
Obrazek Obrazek |
Mógłbym prosić o jakieś linki odnośnie tego tematu - spędziłem 2h przeszukując forum i kilka razy trafiłem na info o spadającej rurce ale nigdzie jakiejś fotki czy opisu o co chodzi.
Właśnie doczytałem że druga strona tej rurki też jest gdzieś wpięta - pisał o tym Hugo w temacie "[EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica" ale niestety link z fotko gdzie to wpiąć już niedziała.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4580&postdays=0&postorder=asc&start=735
Wiem że upierdliwy jestem ale nie chiałbym rozebrać pół deski rozdzielczej - znaleść tą rurke i nie wiedzieć gdzie i jak ją poprawnie podłączyć / poprowadzić.
Bizi78 - 26-04-2019, 14:52
Zapewne chodzi o rurkę, która doprowadza powietrze do czujnika temp w panelu klimatronika.
-Fenek- - 26-04-2019, 15:02
Tak, dokładnie o tę rurkę chodziło. Niestety link już wygasł, myślałem, że będzie dłużej dostępny... Powinienem był od razu wrzucić na imgur'a.
Happy29 - 26-04-2019, 15:40
Chyba coś trafiłem:
na czerwono nagrzewnica i miejsce w które powininna ta rurka wchodzić.
Chyba w weekend mnie czeka troche zabawy.
-Fenek- - 02-05-2019, 16:22
W końcu po kilku latach męczenia się z regulacją klimy (bardzo mi się nie chciało) zajrzałem przez schowek na ten panel od klimy i faktycznie rurka spadła. Założyłem ją na jej miejsce na króćcu i zacisnąłem trytytką, żeby się lepiej trzymała. Okazało się, że poszło dużo łatwiej i szybciej, niż się obawiałem. 2-3 śrubki od schowka (a może nawet bez odkręcania by się obeszło), góra 5-10 minut i zrobione. Zrobiłem przy okazji fotki jak to wyglądało, jak jest i gdzie się kończy od strony kierowcy, na tym hostingu powinno długo wytrzymać:

Dunios - 21-05-2019, 06:22
Witam jak najprościej znajdę numer sprzęgła sprężarki? Czy może jest on przypisany do rocznika i wersji samochodu? Pacjent gal 2.0 elegance 2002
Bizi78 - 21-05-2019, 07:12
http://japancars.ru/index...alog/mitsubishi
|
|
|