To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA

Mitsu_Gawlo - 24-07-2016, 18:25
Temat postu: Pomiar przyspieszenia 1.6 MIVEC
Wysłałem maila do Unitronic tydzień temu. Niestety, nie odpowiedzieli do tej pory. Postaram się zadzwonić.
Mam natomiast pomiar przyspieszenia od 0-100km/h :D .
Dwa najlepsze wyniki: 10,9s (chyba idealny przejazd, na luzie, bez spiny) i 11,6s. Jestem z nich zadowolony ponieważ były przeprowadzone przy bezwietrznej pogodzie na poziomych odcinkach drogi.
Było też kilka gorszych około 12s. Obroty początkowe około 4k rpm powodowały tylko pisk opon i stratę czasu. Najlepiej startować od około 3k rpm. Doszło też trochę spinania się. To nie pomaga :D . Dokumentacja z tego najlepszego:

Pomiar za pomocą aplikacji Torque. Paliwo Shell 95VPR+. Co ciekawe aplikacja wyliczyła mi moc 133KM :D

Dzień uważam za udany. Szkoda mi tylko samochodu na takie testy.

[ Dodano: 24-07-2016, 18:43 ]
.swat. napisał/a:
Kurcze, nie pomyślałem, przecież powinienem je zdemontować, może zszedłby poniżej 8? :mrgreen:

Śmiejecie się. Bardzo ważna jest masa pojazdu. Z szacunków, które wykonałem wynika, że każde dodatkowe 100kg to 0,6s przyspieszania gorzej. Czyli, jeśli mierzymy przyspieszenie to:
1. zbędne wyposażenie samochodu, z którego się nie korzysta, to wróg,
2. jedziemy bez dodatkowego pasażera,
2. pełny bak też jest zbędny;
3. z bagażnika trzeba wszystko wywalić np. koło zapasowe i rupiecie;
4. warto schudnąć!! :D .

Ja do tego przy swoim pomiarze aż tak ekstremalnie nie podchodziłem. Rupieci w samochodzie nie miałem, ale fotelika, ani koła zapasowego nie wyjmowałem.

wiewioor - 25-07-2016, 10:39

Mitsu_Gawlo napisał/a:
Śmiejecie się. Bardzo ważna jest masa pojazdu.

Nikt się nie śmieje z faktu że masa pojazdu ma znaczenie. Jak piszesz 100 kg zrobi ogromną różnicę. Natomiast koledzy powyżej trochę się pośmiali bo w przypadku lusterek (waga + opór powietrza) wiele to nie zdziała (tym bardziej w domowych warunkach porównawczych z trzeźwym szwagrem). :P

toomi1982 - 26-07-2016, 10:55

Tak mi odpisali z UNITRONIC:

"Stage II z pomiarem na hamowni 1650PLN. Czas jeden dzień . Informacje jakie podajemy to dane od posiadaczy zmodyfikowanego pojazdu , niestety każdy ma inne czujniki w plecach i inaczej odczuwa więc tak naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć jak to będzie u pana wyglądało".

[ Dodano: 27-07-2016, 13:53 ]
.............a co myślicie o tym??

http://www.tuningobd.com/...-VIII/1.6/117KM

Fragu - 27-07-2016, 14:53

1.6 pb? 1650zł? I co oni robią z autem i ile chcą zrobić kuni w wolnossaku? :lol:

Wg mnie jest to naciąganie na pieniądze. Wszystkie boxy, chipy jedyne do czego mogą się przyczynić to do wcześniejszego zabicia silnika :!:

Lepiej dołóż trochę i zrób jakiś fajny wydech np w ELTECu, będzie Ci się wydawało, że masz szybsze auto :wink:

toomi1982 - 27-07-2016, 15:51

Odnośnie tego:

http://www.tuningobd.com/...-VIII/1.6/117KM

Otrzymałem taką odpowiedź:

Dzień dobry.

dla Mitsubishi Lancer 1.6 MIVEC 1590 cm³ 86 kW (117 PS)

Przyrost mocy:

z 86 kW (117 PS) do ~107kW (146PS) @ 6000 rpm

Wzrost momentu obrotowego:

z 154 Nm na ~191 Nm @ 4000 rpm

Pozdrawiamy,

ProRacingX Team

Fragu - 27-07-2016, 19:23

Oni to gwarantuja? W jaki sposób przeprowadzana jest modyfikacja?
Wg mnie to bzdura i naciaganie klienta. Co innego gdyby to był silnik turbo.

toomi1982 - 27-07-2016, 19:31

Nic więcej nie wiem. Korci mnie ,żeby to przetestować. Czytałem ,że u nich nie ma problemu ze zwrotem.
Co sądzicie o takiej akcji?

Poza tym czy znacie jakąkolwiek firmę, która by się zajęła moim miśkiem? Mam takie ciśnienie na podwyższenie mocy,że nawet te 3-5% przyrostu by mnie usatysfakcjonowało. Dzwoniłem już chyba wszędzie i żadna firma po za UNITRONIC nie chciała ze mną specjalnie rozmawiać. Napisałem do V-TECH i czekam na odpowiedź. Dotychczas wymieniłem filtr na wyczynowy.

lurek - 27-07-2016, 20:08

Szczerze nie bardzo rozumiem po co kupować 1.6 które już na starcie jest za słabe dla 1,3t auta i jeszcze na siłę pchać się w chip tuning który zwiększy 5-6KM. Chip tuning ma sens przy turbo dieslach gdzie przyrost mocy jest ok 30KM, wtedy z takiego 1.6 możecie dociągnąć do 1.8 choć na dłuższą metę nie wieżę aby nie odbiło się to na żywotności motoru.

Przy tych cenach za tą namiastkę mocy sensowniej jest zainwestować w jakiś luksus, wyciszyć auto, zmienić audio, BT, może czujniki parkowania itd.

a tak swoją drogą nie róbcie sobie złudzeń, 143KM dla tego auta to też trochę mało ;)

Fragu - 27-07-2016, 20:33

toomi1982, lepiej odłóż tę kasę na mocniejsze auto. :wink:
Bo ktoś tu chce Cie zrobić w przysłowiowego balona.

toomi1982 - 27-07-2016, 21:41

Mowa tu o maksymalnie 1700 złotych. Jak odłożę te pieniądze, to raczej nie zwiększy mojej szansy na zakup mocniejszego samochodu:) Lancer to naprawdę wdzięczny, dobry samochód. Jak każdy ma swoje wady ale te są na tyle mało istotne,że nie ma potrzeby myśleć o wymianie. Poza tym jak go brałem z salonu - to była ostatnia sztuka i nie za bardzo miałem w czym przebierać. Zapłaciłem na wersję INVITE z wyprzedaży rocznikowej niecałe 56.000 złotych. Jakieś pytania? Dlatego myślałem , że dołożenie do interesu nawet 2.000 zł. i tak jest opłacalnym krokiem, pod warunkiem ,że przyniesie to trochę korzyści. Po prawie 3 latach użytkowanie i przejechaniu 45.000 km stwierdzam,że jest nie tyle za słaby co za mało elastyczny. Szukam czegoś co mnie odrobinę zadowoli.
piomic - 27-07-2016, 22:36

lurek napisał/a:
143KM dla tego auta to też trochę mało
No dużo nie jest ale jakoś nie mogę się przełamać żeby go sprzedać. :mrgreen:
Nowy żonie dałem a sam lancerem pomykam.

lurek - 28-07-2016, 08:25

Tomi1982 podjąłeś taką a nie inną decyzję konsumencką i ja ją szanuje, co nie znaczy że rozumiem :wink:

Lancer jest ciężki i wg mnie 1.6 to za słaby silnik, ba 1.8 to minimum. Jakbyś miał 1.8 to też z czasem zwróciłbyś uwagę, że trochę kucy za mało, elastyczność zaczyna się w przedziale 3000-4000 rph czyli jak już wszyscy inni pojechali itd. ;) Jasne do się go przycisnąć i pobawić ale to jazda na niższym biegu z ryczącym silnikiem a nie każdy tak lubi.

Naprawdę zastanów się czy warto, mocą nie podejdziesz do 1.8, lepiej doinwestować w wygodę.

PS. ja swojego też nie oddam, kocham go :biggrin: ale kolejny wóz będzie w okolicach 200KM ;)

Lucas123w - 28-07-2016, 10:15

Mnie zastanawia ten chip ponieważ z tego co przeczytałem, Koledze odpisali "fachowcy sprzedający ten wynalazek" wynika, że z 1.6 robią coś mocniejszego od standardowego 1.8
To już zakrawa na cud, samą elektroniką nie dobijemy ok 30KM z wolnossącej jednostki. Jestem ciekawy jak bym się ich spytał ile z mojego 1.8 by ten chip wyciągnął. :D Możliwe że bym podszedł pod 200KM hehehe

brylekVFR - 28-07-2016, 11:16

Lucas123w napisał/a:
Możliwe że bym podszedł pod 200KM hehehe

O takich cudach już czytałem, gościu twierdził że z 1.8 miał 200km samym chipem :badgrin:

Fragu - 28-07-2016, 11:45

Ej no co chcecie - jak się wyda 1700zł to już się wtedy wierzy w ten cud ;p