To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB

szuwar - 11-11-2014, 09:41

Ja mam coś takiego:

Radio bardzo dobrze odbiera, małe i to podzielone, panel i radio możemy umieścić w innych miejscach. Wszystkie akcesoria w zestawie włączając przedłużkę kabla :)

U mnie nie widać nic, montaż na stałe, do podłączenia tylko grucha :)

eremita - 12-11-2014, 09:25

Ile jest miejsca po zdemontowaniu schowka na okulary? Ja mam teraz radio President JFKII ono ma gabaryt radia 1din wejdzie tam?
Tomek - 12-11-2014, 09:43

eremita napisał/a:
Ja mam teraz radio President JFKII ono ma gabaryt radia 1din wejdzie tam?

nie bardzo widzę opcje zmieszczenia tam 1 din
chyba, że jakoś włożysz to wcześniej przed zamontowaniem konsoli
ale możesz mieć problem z dostepem do wszystkich guzików

1 din to około 180 mm x 50 mm
miałem tam włożone radyjko 115 mm x 35 mm, czyli sporo mniejsze

szuwar - 12-11-2014, 10:01

eremita, Kolega w galu w miejscu na schowek/okulary ma UNIDEN PRO 520 XL, czyli
WYMIARY:

Szerokość: 115 mm
Wysokość: 35 mm
Głębokość: 180 mm

; wycięte wewnątrz, zostawiona tylko klapka do maskowania po odpięciu mikrofonu. Musisz zdjąć konsolę i sprawdzić. jak dobrze byś przymocował jest szansa, zawsze możesz zagospodarować schowek nad okularami, albo do niego podczepić radyjko.

eremita - 12-11-2014, 15:08

Szerokość: 180 mm
Wysokość: 49 mm
Głębokość: 185 mm + kable

Musze tam zajrzeć jak to wygląda i coś wymyślić
Już myślałem by je włożyć pod radio ale chce mieć multimedialne radio a te są na 2din więc odpada,

Zawsze moge jeszcze Cb zmienić ale wolałbym tego nie robić bo to mi bardzo odpowiada jeśli chodzi o jakość odsłuchu.

kiki3003 - 26-06-2015, 20:31

Witam, mam problem z radiem president johny II + antena president ml 145. Problem jest w tym, ze moj galant 2,5 v6 wytwarza bardzo duze zaklocenia. Po pierwsze silnik, po drugie klimatyzacja. W innym samochodzie wszystko dziala w 100%, moze spotkaliscie sie z czyms takim w swoim galu i moze to jakos omineliscie? Z gory dziekuje
pappagiorgio - 29-06-2015, 10:44

Sprawdź najpierw czy zakłócenia idą od zasilania czy od anteny. Wystarczy podczas pracy silnika odpiąć antenę, jak zakłócenia znikną to idą od anteny (oczywiście bez anteny nic nie nadawaj bo spalisz końcówkę mocy). Moje radio zbiera ale przez antenę, po odpięciu cisza. Eliminacja zakłóceń to już inny temat, w samochodzie ma co zakłócać, przewody WN, szczotki alternatora itd. Jeśli byś miał zakłócenia od zasilania to można podobno jakieś filtry na zasilanie kupić ale ja tego nigdy nie testowałem, lub spróbować zasilić radio bezpośrednio z akumulatora (nie z gniazda zapalniczki). Zakłócenia z anteny to może być winna zlej jej jakości, brak masy, złe poprowadzenie przewodu itd.
eremita - 29-06-2015, 11:53

Czasami wystarczy wszystko rozpiąć i jeszcze raz porządnie podłączyć.
Ja kiedyś miałem takie zakłócenia w previ jak wycieraczki chodziły i pomogło :P

[ Dodano: 04-11-2015, 15:39 ]
Ostatnio zastanawiam się czy nie zamontować anteny na stałe, najlepiej bym wyłożył i zostawił na magnesie tą co mam ale nie wiem czy by długo wytrzymała :|
Tak patrze na te uchwyty montażowe na klapę czy to jest pewniejsze? czy jak szarpnie to nie dosyć że ukradnie antenę to jeszcze zniszczy klapę?
Antenę zmienię z Sirio ML 145 na sirio omegę tak myślę że krótsza i w czarnym kolorze będzie się mniej w oczy rzucała a do tego bez problemu wjadę na wszystkie parkingi podziemne.

inq - 06-11-2015, 12:48

Wyrwać nie wyrwie, ale wykreci. Zrób sobie na motylka i chowaj sama antenę, a uchwyt zostaje przy klapie.
eremita - 06-11-2015, 14:46

inq napisał/a:
Wyrwać nie wyrwie, ale wykreci. Zrób sobie na motylka i chowaj sama antenę, a uchwyt zostaje przy klapie.

Własnie chodzi o to żeby było na stałe, teraz mam na magnesie Sirio Ml145, tylko jak jadę gdzieś dalej w trasę to zakładam a po mieście smigam bez.
Tak patrzę na antenę Sirio Omega 27 bodobno ma jakąś srubę antykradzieżową, a jej długość nie będzie przeszkadzała by wjechać na parkingi, no i jest regulowana będę mógł ją tak ustawić by przy otwieraniu bagaja nie obijać dachu :)

inq - 07-11-2015, 08:17

Jak na stałe całkiem to rób dziurę w dachu/klapie i wsadz jakąś krótka helikalna antenę. Natomiast jeśli będzie ktoś chciał ją buchnac to i tak to zrobi. Dla mnie nie ma bardziej antykradziezowego rozwiązanaia niż magnes bo schowana nie kusi, a magnes najłatwiej demontować.
eremita - 25-11-2015, 20:28

Ma ktoś w galu antene w dziurce na błotniku po fmce plus spliter?
Tomasz87 - 23-06-2016, 15:56

hej wszyscy.
Czy jest na forum, ktoś kto orientuje się w temacie odkłócania silników elektrycznych, pod cb radio?
Zakupiłem YOSAN 120 + Sirio ML145, ale antena zbiera dużo zakłóceń z silnika i osprzętu.
Antena na klapie sedana. SWR dzisiaj mierzone = 1.1 na kalnale 19. + z aku, masa jak najblizej radia.

Jakimi dławikami/kondensatorami odkłócać:
1. silnik wycieraczek
2. pompkę spryskiwaczy
3. nawiew - im szybciej się kręci tym większe zakłócenia
4. alternator lub wtryski od LPi - tutaj zagwózdka, im większa prędkość rpm silnika tym większe zakłócenia, im szybciej się wkręca na obroty, tym głośniejsze zakłócenia.

Czy to w ogóle jest skuteczne?
Dozgonna wdzięczność i flaszeczka za pomoc ;)

eremita - 24-06-2016, 20:54

Tomasz87 napisał/a:
hej wszyscy.
Czy jest na forum, ktoś kto orientuje się w temacie odkłócania silników elektrycznych, pod cb radio?
Zakupiłem YOSAN 120 + Sirio ML145, ale antena zbiera dużo zakłóceń z silnika i osprzętu.
Antena na klapie sedana. SWR dzisiaj mierzone = 1.1 na kalnale 19. + z aku, masa jak najblizej radia.

Jakimi dławikami/kondensatorami odkłócać:
1. silnik wycieraczek
2. pompkę spryskiwaczy
3. nawiew - im szybciej się kręci tym większe zakłócenia
4. alternator lub wtryski od LPi - tutaj zagwózdka, im większa prędkość rpm silnika tym większe zakłócenia, im szybciej się wkręca na obroty, tym głośniejsze zakłócenia.

Czy to w ogóle jest skuteczne?
Dozgonna wdzięczność i flaszeczka za pomoc ;)

Ja co prawda mam inne radio ale miałem ten sam problem przy antenie ML145 zmieniłem antenę na krótszą omegę 27 montowana na uchwycie i zbiera o wiele lepiej co mnie dziwi.
Też ma zakłócenia, facet montował jakieś tłumik czy coś takiego ale nie nic nie działało.
Z tym że na tej antenie są one o wiele mniejsze i nie są tak uciążliwe.

Tomasz87 - 25-06-2016, 00:51

eremita, nie pocieszyłeś mnie... jeszcze MLem się nie nacieszyłem a już wymianka...
chyba będę musiał od kogoś pożyczyć takiej antenki, i sprawdzić jakby to było...
ale odkłócić silniki elektryczne zawsze i tak warto, nie?