To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Olej automatycznej skrzyni biegów

swinks_UK - 21-12-2008, 07:55

roch_27 napisał/a:
olej rodem ze Szwajcarii ;)
Jako ciekawostka jest to olej rekomendowany przez Subaru i stosowany w autach od nowości - mówię o Subaru sprzedawanych właśnie tam ;)

pozdro

Właśnie o to mi chodzi Piotrek. Taki nasz Lotos/Orlen...(nie ujmując nic tym firmom). Boję się jedynie, że może być jak z moim lokalnym ATF z Halfords'a, też ma japończyków w specyfikacji, a zalanie go może oznaczać śmierć konwertera.

Anonymous - 15-01-2009, 21:32
Temat postu: Wymiana oleju w automacie
Witam ... zapewne powtarzam temat po raz n ale potrzebuje pilnie instrukcje wymiany oleju w automatycznej skrzyni (galant rok 2000 2.4 GDI) A cos nie moge znaleźć na forum ....
Anonymous - 15-01-2009, 21:45

poszukaj w manualu -> Download
Mirek Jurek - 15-01-2009, 22:23

Prosze. Zajelo mi to ok 10 sek :)
http://forum.mitsumaniaki...ht=olej+automat

Anonymous - 23-01-2009, 23:09

od pazdziernika myslalem powaznie o zakupie i wkoncu kupilem :P a na liczniku juz 230 tysi

Anonymous - 29-01-2009, 11:15

Podłączę sie do tematu bo właśnie jestem na etapie próby wymiany....

krótka historia tourne po wymiane oleju :)

1 dzień. zamówienie filtra w ASO RM Filipowicz - W IC I JC oczywiście brak

2 dzień - odbiór filtra z ASO (cena wyjściowa 180 zł, po rabacie cena ostateczna 160 zł)
- zapytanie o koszt wymiany... odp: 140 zł wymiania + 60 zł za litr (szybka kalkulacji według instrukcji wymiany z forum : 140 zł + 600 zł + 160 = 900 zł!!! - lekka przesada:)

3 dzień - poszukiwanie oleju: sklep z olejami nr1,2,3 - brak castrola i Dia Queen..., JC&IC - tylko beczki 100l. Sprawdzenie w bazie danych oleju VVoline MAXLIFE ATF (cena 33,5/l) - jest aprobata na skrzynie Invecs II z TIPTRONIKIEM do mojego modelu

4 dzien (dzisiaj) - wycieczka do "profesjonalnego zakłądu napraw skrzyni automatycznych":
Pytanie o koszty... ODP: "...Panie filtr który Pan kupił w ASO mamy od tego samego producenta za 40 zł... a olej zawsze lejemy MOBILA ATF DEXTRONA (23 zł/l i nic się nie dzieje... koszt robocizny 95 zł" - odpowiedź od sporego grona mechaników popijających kawu:)

Czy ktoś może odpisać gdzie tu jest sens a gdzie logika :P ??

Cuuube czy czasem nie masz na zbyciu połowy tej beczuni :) ?? 20 l Ci chyba się nie zmieści:) (PS: przymierzałem płytę pod silnik - zajebiście pasuje (zamówiłem kołeczki)..faktycznie zostają dziury na trójkąty... więcej w temacie wieczorem wrzucę foty)

Pozdro.

junior81 - 29-01-2009, 19:55

JA uzupełniłem olej w ASO
Na rachunku napisali
CASTROL SMX-S 75W85, CAS SMX-S OLEJ PRZEKŁADNI.
Ponieważ nie za bardzo wiedziałem jaki olej kupić, kupiłem w ASO litr oleju za 40 zł
Mam miska z Niemiec wiec nie wiem jaki olej jest wlany. Trzeba będzie chyba dla pewności wymienić cały. A jeden spec od japończyków powiedział mi jak chciałem olej wymienić, że jak sie nic ze skrzynią nie dzieje to nie ruszać. Dziwne bo po kupieniu wymieniałem u niego olej i wszystkie filtry, klimę napełniałem, a na oleju do skrzyni nie chciał zarobić.

Anonymous - 29-01-2009, 20:28

junior81, za to chce zarobic na skrzyni jak sie zdupcy bo nie dbalo sie o nia :)
swinks_UK - 29-01-2009, 21:03

junior81 napisał/a:
JA uzupełniłem olej w ASO
Na rachunku napisali
CASTROL SMX-S 75W85, CAS SMX-S OLEJ PRZEKŁADNI.
Ponieważ nie za bardzo wiedziałem jaki olej kupić, kupiłem w ASO litr oleju za 40 zł
Mam miska z Niemiec wiec nie wiem jaki olej jest wlany. Trzeba będzie chyba dla pewności wymienić cały. A jeden spec od japończyków powiedział mi jak chciałem olej wymienić, że jak sie nic ze skrzynią nie dzieje to nie ruszać. Dziwne bo po kupieniu wymieniałem u niego olej i wszystkie filtry, klimę napełniałem, a na oleju do skrzyni nie chciał zarobić.

Mam dla ciebie chyba baaaardzo złą wiadomość - ten Castrol co piszesz jest do... MANUALNEJ skrzyni biegów :!:
Jak masz automata to zlewaj to czym predzej póki konwerter jeszcze dycha i działa.

Ludzie!!! Czy naprawdę w Polsce nie można zrobić tak prostej czynności jak wymiana oleju w skrzyni???

Anonymous - 29-01-2009, 21:13

Swinks_UK --> w Krakowie jest to wyzwanie :/
roch_27 - 29-01-2009, 21:22

Qoolarz napisał/a:
w Krakowie jest to wyzwanie :/
no to zrobić samemu ;)

Instrukcja jest na forum :arrow: ;) >>KLIK<<
Trochę więcej wiary w siebie i do dzieła :)

pozdro

os12 - 30-01-2009, 11:44

Wszystkim Mitsumaniakom mogę polecic serwis ASB
BIAŁKA TATRZAŃSKA
Zakład Naprawy Automatycznych Skrzyń Biegów
Stanisław Liptak
http://www.liptakauto.pl/
gdyż sam już tam robiłem skrzynie w 2 samochodach

albo
http://forum.fordclubpols...hp?f=10&t=71113
ale tych nie znam a wiem że niektóre serwisy z Krakowa często demontują skrzynie zawozą do Białki Tatrzańskiej a klienta kasują dodając swoja prowizję :(

natomiast sam aktualnie serwisuję swoje miśki w warsztacie w Bielsku-Białej i polecam Japan Service na ul. T Jeża gostek ma autoryzacje Hondy ale sam jezdzi Galantem i jest to konkretna osoba obeznana w temacie a robota jest zawsze dobrze wykonana wiec nie boje sie zostawiac tam samochodu a moją opinie podziela kilku naszych kolegów z forum

pozdrawiam
Andrzej vel os12

Anonymous - 30-01-2009, 17:14

Roch_27 - > Z wymianą samemu nie ma problemu, co za problem.. (filtr już mam, instrukcje z forum nauczyłem się na pamięć ). sęk w tym że w krk nie mogę dostać oleju Castrola a tym bardziej tego drugiego : /

Jestem bliski zalania Valvoline Max life ATF ... jak nie uda mi się zakupić oryginalnych :/

Bartek - 30-01-2009, 17:45

Qoolarz, w intercarsie mają tego (Castrol transmax-z) tyle, że możesz wypełnić nim Gala, nie tylko skrzynię ;)
Anonymous - 30-01-2009, 18:37

Bartek Dzięki za info, ale też już tam byłem. Jak odkupisz ode mnie 90,5 l oleju to kupuje :)