To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero IV - [Pajero] pompa wtryskowa 3.2DI-D

Nesene - 16-01-2015, 23:17

Nie wnikam kto kogo lubi kto jakie z kim ma interesy ale w tym konkretnym przypadku Czortunio ma całkowita rację. Jaki sens wysyłać wymontowaną pompę do pośrednika??? Jak moja wyzionie ducha do odholuje Pajeraka do Bytowa ( mam nie daleko ) i zlecę naprawę tylko dlatego żeby nie było potem przepychanek w stylu pompa dobra to zły montaż; montaż poprawny to pompa walnięta a ja będę bez auta i kasy za pompę. I tu całkowita racja płace wiecej ale z pełna świadomością że jak coś bedzie nie tak to zgłoszę sie do Bytowa i będę oczekiwał rozwiązania. Ale jeżeli miałbym 500 km do CarMont i wymontowaną pompę to gdzie sens i logika wysyłać ja do CarMonta żeby przesłał ja dalej a jak bedzie coś nie tak to i tak bedzie dyskusja kto spieprzył i jedni bedą na drugich zwalać. Wiec nie rozumiem forsowania jedynie słusznej drogi. Pan Zbyszek chętnie na forum pomaga więc może poleci Wam swojego podwykonawcę
Hubeeert - 17-01-2015, 19:14

Nesene nikt Cię do tego ani nie zmusza przecież, Carmont nie jest jedyną firmą, która taką usługę wykonuje.
Nesene napisał/a:
Pan Zbyszek chętnie na forum pomaga więc może poleci Wam swojego podwykonawcę
Ja namiarów na elektryką z którego usług korzystam nie podam, tak samo jak firm w których się zaopatruję w części - powód jest zupełnie prosty - to moja wiedza i mój (ewentualny) zysk na ich sprzedaży. Chcesz kupić sam - poszukaj, chcesz zrobić regenerację sam - znajdź sobie firmę, która to robi.

Jedno co mogę powiedzieć Ci na pewno - za naprawę alternatora u mnie zapłacisz te same pieniądze co u elektryka, który to dla mnie robi - po prostu dla mnie ma on zupełnie inne ceny niż dla Ciebie.

zbyszekm2 - 17-01-2015, 19:24

1. ASO tez nie naprawia pomp czy inne podzespoły tylko wysyła je do firmy z która ma podpisana umowę.
My tez mamy podpisana umowę z jakąś firmą i naprawiamy ok. 3 pompy dziennie do p. 3.
Więc na pewno indywidualny klient nie będzie miał takiej ceny jak nasza firma.
2. Firma naprawiająca dla nas pompy nie ściemni nas jeśli chodzi o zepsute podzespoły.
3. Nawet gdy z naprawa pompy było by coś nie tak to nie ma możliwości, żeby ją bez ceregieli poprawili.
4. mamy trzy punkty w Polsce gdzie, gdyby coś było nie tak po założeniu pompy przez inna firmę niż nasza. Można podjechać i sprawdzić.

czortunio - 17-01-2015, 21:58

Cytat:
ASO tez nie naprawia pomp czy inne podzespoły tylko wysyła je do firmy z która ma podpisana umowę.

Dlatego, korzystamy z serwisów alternatywnych.

Dobre dobre. "Jakąś firmą" :mrgreen: Czyli nawet protokołu ze stołu probierczego klient nie dostanie? Bo by było wiadomo kto regeneruje :mrgreen: Nie ma to jak rzetelna informacja ...

Cytat:
nie ściemni nas jeśli chodzi o zepsute podzespoły.

Cóż za elokwencja ... :roll:

Cytat:
Więc na pewno indywidualny klient nie będzie miał takiej ceny jak nasza firma.

Oczywiście. Tyle, że Klient płaci za koszt regeneracji + wasza prowizja :mrgreen: a to już tanio nie jest :twisted:

Cytat:
3. Nawet gdy z naprawa pompy było by coś nie tak to nie ma możliwości, żeby ją bez ceregieli poprawili.

No to jak nie ma możliwości ... to dziękuję bardzo :mrgreen:

Cytat:
Carmont nie jest jedyną firmą, która taką usługę wykonuje.

Usługę ... yyy ... pakowania w pudełko ? Bo nie wiem jaką inną wykonuje usługę przy dostarczeniu pompy do regeneracji ?

Raz jeszcze polecę Bosch Service. Niektóre punkty dają 2 lata gwarancji, bez limitu km na usługi regeneracji.

zbyszekm2 - 17-01-2015, 22:38

Czortunio, szkoda gadać. nie wiem kim jesteś i chyba nikt nie wie. Tylko domyślam się kim jesteś.
Po drugie Polska to wolny kraj, każdy robi jak uważa.

Nesene - 17-01-2015, 23:34

Hubeeert napisał/a:
Nesene nikt Cię do tego ani nie zmusza przecież, Carmont nie jest jedyną firmą, która taką usługę wykonuje.

Wydawało mi się że jasno napisałem dlaczego oddam auto do CarMontu ale mogę jeszcze raz Z CZYSTEJ WYGODY BO NIE CHCE MI SIE POTEM BUJAĆ I USTALAĆ KTO SPIEPRZYŁ NAPRAWĘ. Poza tym póki co nie mam powodów żeby kwestionować ich serwis. A co do zmuszania mnie zrobi to pewnie mój Pajeras :)

Hubeeert napisał/a:
Ja namiarów na elektryką z którego usług korzystam nie podam, tak samo jak firm w których się zaopatruję w części - powód jest zupełnie prosty - to moja wiedza i mój (ewentualny) zysk na ich sprzedaży. Chcesz kupić sam - poszukaj, chcesz zrobić regenerację sam - znajdź sobie firmę, która to robi.

Przynajmiej uczciwie przyznajesz że dla Ciebie forum to kolejny kanał pozyskiwania klientów. Zawsze wydawało mi się że idea takich miejsc jest zgoła inna ale skoro tu Admin wprost mowi takie rzeczy to nie mam pytań. Na szczęście są też inni "naiwni" forumowicze którzy dzielą sie doświadczeniem i pomagają a nie tylko liczą na ewentualny zysk

TangoKK - 18-01-2015, 09:40

Nesene zastanów się co piszesz. Zobacz ile razy pomógł Zbyszek i Hubeeert, a ile razy nie można było im zaznaczyć "pomogłem ", bo z problemem doczepiłem się do innego istniejącego tematu. Wiele razy korzystałem z pomocy Zbyszka dzwoniąc do Niego. Nigdy nie odmówił choć nie miał w tym żadnego interesu. Swojego czasu utopiłem misia w rzece, pogiąłem korbowody przez co robiłem kapitalkę silnika. Wiele części szukałem po całej Polsce. Nie twierdzę, że wszystkie, ale znakomitą większość kupiłem u Zbyszka bo z rabatem dla formuowicza było najtaniej. Nie bardzo rozumiem co stoi za nagonką Czortunia i Techsm może właśnie jakieś własne interesy?
PiotrKw - 18-01-2015, 10:33

TangoKK napisał/a:
Nie bardzo rozumiem co stoi za nagonką Czortunia i Techsm może właśnie jakieś własne interesy?

Jak nie wiadomo o co chodzi , to w grę wchodzą dwie rzeczy .
Pierwsza - pieniądze .
Druga- leczenie kompleksów i chęć dokopania komuś anonimowo. Bo internet na to pozwala . W realu dostałby w mordę i na tym skończyły by się jego wywody :wink: I plujący w internecie dokładnie zdaje sobie z tego sprawę.

Hubeeert - 18-01-2015, 11:56

Nesene napisał/a:
Przynajmiej uczciwie przyznajesz że dla Ciebie forum to kolejny kanał pozyskiwania klientów. Zawsze wydawało mi się że idea takich miejsc jest zgoła inna ale skoro tu Admin wprost mowi takie rzeczy to nie mam pytań. Na szczęście są też inni "naiwni" forumowicze którzy dzielą sie doświadczeniem i pomagają a nie tylko liczą na ewentualny zysk

1. Oczywiście, że naganiam sobie Klientów i zarabiam dzięki temu wór pieniędzy co dzień - wystarczy poczytać moje posty w działach technicznych, żeby o tym się przekonać.
2. Z takim założeniem zakładałem to Forum 10 lat temu
3. Oczywiście nigdy nikomu nie udzielam żadnych informacji technicznych a z Klientów zdzieram bez litości.
4. Jeżeli nie zauważyłeś to powyższe trzy punkty to czysta ironia.

Jesteś na tym Forum od grudnia 2014, mało czytałeś, jeszcze mniej wiesz, ale już się tak wypowiadasz. W skrócie to mnie obrażasz i dopuszczasz się manipulacji pomijając to co napisałem dalej, ale to ładnie pokazuje jak silne są Twoje argumenty.
Bez odbioru.

czortunio masz dwa wyjścia - udowodnić, że Zbyszek nie robi dobrze swojej roboty, albo zamilknąć w jego temacie. Nie mam zamiaru dłużej tolerować tego, że atakujesz go za jedyny argument mając ceny, o których Ty sądzisz, że są wysokie.

bluecd - 18-01-2015, 13:26

Panowie-luzik...

'Godzien jest robotnik zaplaty swojej' - to nic zlego zarabiac na swojej pracy, jesli dodatkowo robiona jest porzadnie a ceny sa rozsadne to czego chciec wiecej?

Socjalizmu?
Ma byc szybko-dobrze i tanio - prosze sobie wybrac tego 2 opcje.

tanio i szybko- nie bedzie dobrze
tanio i dobrze- nie bedzie szybko
dobrze i szybko- nie bedzie tanio.

Poza tym wazna jest tez rekojmia kompleksowa-jesli jest kompletna na usluge+czesci to chyba ok?
Tak samo z forum-jesli kto ma czas,pieniadze i ochote utrzymywac to wlasnym sumptem to jaki tu wystepek miec od czasu do czasu z tego zysk?

Nesene - 18-01-2015, 19:13

Hubeeert napisał/a:

Jesteś na tym Forum od grudnia 2014, mało czytałeś, jeszcze mniej wiesz, ale już się tak wypowiadasz. W skrócie to mnie obrażasz i dopuszczasz się manipulacji pomijając to co napisałem dalej, ale to ładnie pokazuje jak silne są Twoje argumenty.

O jakich argumentach piszesz ??? Podsumowałem twoja wypowiedź i tyle. Masz racje jestem na forum od grudnia i do wczoraj nie wiedziałem ze założyciel forum jest jednocześnie właścicielem Serwisu Mitsubishi. To wiele tłumaczy. Jakie pobudki kierowały tobą 10 lat temu nie wiem tak czy inaczej świetne posunięcie marketingowe

Hubeeert - 18-01-2015, 19:39

Nesene napisał/a:
O jakich argumentach piszesz ???
Hubeeert napisał/a:
Jedno co mogę powiedzieć Ci na pewno - za naprawę alternatora u mnie zapłacisz te same pieniądze co u elektryka, który to dla mnie robi - po prostu dla mnie ma on zupełnie inne ceny niż dla Ciebie.
Dokładnie o tym.
Nesene napisał/a:
Podsumowałem twoja wypowiedź i tyle.

Zinterpretowałeś moją wypowiedź. To jakby coś innego.
Mogę Ci opowiadać długo o tym dlaczego Forum powstało, kto za nie płacił (był okres składek, ale w sumie niedługi) i kto bezinteresownie to ciągnął, tylko po co? Jak chcesz to znajdziesz, jak nie to dalej będziesz wiedział swoje.
Nesene napisał/a:
Masz racje jestem na forum od grudnia i do wczoraj nie wiedziałem ze założyciel forum jest jednocześnie właścicielem Serwisu Mitsubishi.
Bo się nie reklamuję, nie mam linku z adresem, stopki itd. Mało tego - nazwy ani adresu tu na Forum nie znajdziesz. Jednak nie robię z tego tajemnicy i doradzam oraz informuję z punktu widzenia kogoś kto się tym zajmuje a nie tylko posiada wiedzę wyniesioną z internetu.
Nesene napisał/a:
To wiele tłumaczy. Jakie pobudki kierowały tobą 10 lat temu nie wiem tak czy inaczej świetne posunięcie marketingowe

O jakim marketingu mówisz? Gdzie tu marketing skoro brak jest reklamy? Ojezu... Co byś człowieku nie zrobił i tak znajdzie się ktoś kto się w tym doszuka czegoś wprost przeciwnego lub znajdzie powód, żeby się czepić... :roll:

zbyszekm2 - 18-01-2015, 20:19

Hubeeert napisał/a:
Co byś człowieku nie zrobił i tak znajdzie się ktoś kto się w tym doszuka czegoś wprost przeciwnego lub znajdzie powód, żeby się czepić... :roll:

Pewnego dnia chłopiec podchodzi do dziadka i mówi
:
" Dziadku, wszyscy mnie obgadują za moimi plecami."

Dziadek odparł
: "Przyjdź do mnie jutro rano
."

Chłopiec przyszedł wcześnie rano do dziadka i poszli na targ
.
Podczas drogi na targ chłopiec jechał na osiołku
 i wszyscy mówili:

"Taki młody jedzie na osiołku a stary człowiek idzie obok
 "

Następnego dnia dziadek jechał na osiołku a chłopiec szedł obok
 i wszyscy mówili
: 
" Taki stary jedzie na osiołku a mały chłopczyk idzie obok "

Następnego dnia nikt nie jechał na osiołku tylko prowadzili go obok
 i  wszyscy mówili
:
" Mają osiołka a na nim nie jeżdżą "

KrzysG - 18-01-2015, 21:55

maciej pajero napisał/a:
Koledzy a firma profect z okolic miedzychodu wie ktoś coś

RC

Naprawialem u nich Pajero, bo auto nie mialo mocy. Pierwsza diagnoza popmpa naprawa ok 7000 brak efektow, II diagnoza regeneracja wtryskiwaczy 1800 brak poprawy. Dopiero w JAS jak bylem w Warszawie odkryli niewszczelnosc ukladu dolotowego. Mimo regeneracji pompa nie chodzi najlepiej, a silnik ma jakby traktorowy dzwiek i styl pracy. Bedac lzejszym o 9 000 nie mozna pajac sympatia do Profteca.

Nesene - 18-01-2015, 22:31

KrzysG napisał/a:
maciej pajero napisał/a:
Koledzy a firma profect z okolic miedzychodu wie ktoś coś

RC

Naprawialem u nich Pajero, bo auto nie mialo mocy. Pierwsza diagnoza popmpa naprawa ok 7000 brak efektow, II diagnoza regeneracja wtryskiwaczy 1800 brak poprawy. Dopiero w JAS jak bylem w Warszawie odkryli niewszczelnosc ukladu dolotowego. Mimo regeneracji pompa nie chodzi najlepiej, a silnik ma jakby traktorowy dzwiek i styl pracy. Bedac lzejszym o 9 000 nie mozna pajac sympatia do Profteca.

I to najmądrzejszy post z całej dyskusji ...