[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
YANOUSHek - 03-09-2009, 09:58
MichalRej napisał/a: | [...] ale tata mi mówi że lakier na felgach aluminiowych może się zniszczyć
przez to co jest sypane w zimie na drogi....
A Wy co o tym myślicie...?? |
Ja przez 6 lat jeździłem na alufelgach zimą i nie zauważyłem żadnej różnicy w ich wyglądzie. Zdecydowanie polecam kupno nawet najtańszych felg aluminiowych, które będą kilkukrotnie lepsze od, nawet najdroższych, stalowych.
Ja w swoim mitsu mam aktualnie 16" felgi z oponami letnimi. Plan jest taki, że jak zużyję opony, to te 16" idą na zimówki, a na lato kupię sobie jakieś 17" albo 18".
spunki - 03-09-2009, 10:02
Zgadzam się z Waszymi opinami, że alumy lepiej wyglądają i lepiej dopłacić trochę do nich. Jednak ja nie przywiązuję aż takiej uwagi do wyglądu felg dlatego wybrałem stalówki, które są tańsze.
MichalRej - 03-09-2009, 10:03
No właśnie ja też tak myślę...
teraz zostawię sobie chyba te 16" na zimę
a na lato kupię sobie 17" albo 18"
spunki - 03-09-2009, 10:04
" Zdecydowanie polecam kupno nawet najtańszych felg aluminiowych, które będą kilkukrotnie lepsze od, nawet najdroższych, stalowych "
... trochę przesadzony ten komentarz ...
krzychu - 03-09-2009, 10:14
spunki napisał/a: | Jednak ja nie przywiązuję aż takiej uwagi do wyglądu felg dlatego wybrałem stalówki, które są tańsze. |
Dobre stalówki + dobre kołpaki + komplet nakrętek stożkowych (to alusów są płaskie). Koszt nie jest mniejszy niż zakup alusów na jakiejś dobrej promocji. O najtańszych Enzo H nie wspomnę bo one to czasem są tańsze jak stalówki. Nawet można powiedzieć że są ładne ale za dużo ich jeździ na pasatach, golfach itd.
Alusy mają w większości 5 lat gwarancji.
krzychu - 03-09-2009, 10:16
Ale mogli mieć opony z dostawy po Euro 3,5. A te co teraz sprzedają są np. z 4,5... Ja z oponami jeszcze poczekam na pewno jakiś sklep się wyłamie z promocją. Dodatkowo widziałem test jednak roczne opony zimowe (wyciągnięte z magazynu) mają już od razu gorsze parametry więc wolę dołożyć to 50zł-100zł na komplecie i mieć świeże.
Uwex - 03-09-2009, 10:21
Żeby nie być gołosłownym - ja u tego gościa kupowałem 2 komplety Brno i Pomona (16-stki) , jeśli jakiegoś rozmiaru nie ma wystawionego to tel. i pytać . Z felg jestem zadowolony .Klik
mkm - 03-09-2009, 15:26
Uwex napisał/a: | Dzisiaj to już trochę inne materiały są na alumach . Dzisiejsze spokojnie wytrzymują zimę |
a nawet dwie.
Problem zaczyna sie gdy lakier w ktoryms miejscu jest naruszony.
Aluminium sie pieknie utlenia tworzac dosc glebokie wzery. Dosc mocno utleniaja sie otwory na sruby.
Przez jedna/dwie zimy faktycznie nie powinno sie nic dziac – potem roznie to bywa...
Ja na zime mam stalowki z jednego powodu.
Jak wyrzne w kraweznik lub jakas jame w drodze, to jade do wulkanizotora, on bierze dwa mlotki i felge mam prosta. Aluminiowa niestety w takich sytuacjach lubi pekac (zwlaszcza w mocno ujemnych temperaturach),a nawet jak nie peknie to „mlotkiem jej nie wyprostujesz”.
Trik - 03-09-2009, 16:07
Myślał ktoś może o felgach takich jak do terenówki np http://www.netcar.pl/felg...533105,szi.html
troche tańsze od stalowych i alusów
clash - 04-09-2009, 01:26
ale ekstra.
a co myślicie o tych?
http://www.allegro.pl/ite..._vw_wys0zl.html
JAK PŁATEK ŚNIEGU
Uwex - 04-09-2009, 08:46
Trik - jakoś mi się nie widzą te terenowe do Lancera .
clash - fajne ; to od tego sprzedawcy o którym pisałem kilka postów wcześniej .
YANOUSHek - 04-09-2009, 13:51
Ja się zakochałem w jednych i chyba nie będę miał wyboru innego niż ich zakup:
http://www.allegro.pl/ite...14_3_5x120.html
el_diablo - 04-09-2009, 14:38
krzychu napisał/a: |
Dobre stalówki + dobre kołpaki + komplet nakrętek stożkowych (to alusów są płaskie). Koszt nie jest mniejszy niż zakup alusów na jakiejś dobrej promocji. O najtańszych Enzo H nie wspomnę bo one to czasem są tańsze jak stalówki. |
Takiej kalkulacji dokonałem i kupiłem Enzo H na zimę. Koszt porównywalny, a wygląd samochodu bezdyskusyjnie lepszy niż na stalówkach. Co do trwałości to czas pokaże. I stalówki i alumy będą wymagały po jakimś czasie renowacji.
magik - 04-09-2009, 15:20
tam na dole jest napisane, ze do terenowych i SUV ale jak się uprzesz... choć ja wolałbym zwykłe żelaźniaki.
clash - 04-09-2009, 15:25
a tak już bez żartów to moim zdaniem te bardzo pasują do lancera
http://www.allegro.pl/ite...baru_wys0z.html
i chyba takie na zimę nabędę.
a gdzie szukać opon?
|
|
|