To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FaceLifting Outlandera

mitsu00 - 17-11-2009, 17:31

Popieram :p
Robson86 - 17-11-2009, 22:40

Do salonów wjeżdża odświeżony SUV Mitsubishi. Na razie dostępny będzie z 2-litrowym dieslem, ale już niedługo do oferty dołączy mocniejszy wariant wysokoprężny i dwa silniki benzynowe.

Outlander to kolejny po Colcie model Mitsubishi, któremu przeszczepiono znany z Lancera przód w stylu "jet fighter". Producent obiecuje jednak, że w aucie zmieniło się znacznie więcej niż tylko wyraz twarzy. Zapowiedzią liftingu był koncepcyjny Outlander GT Prototype, zaprezentowany wiosną na salonie samochodowym w Nowym Jorku.

Outlander drugiej generacji zadebiutował na rynku w 2005 roku i do tej pory trafił do 330 tys. klientów na całym świecie, w tym do 130 tys. na Starym Kontynencie. We wrześniu 2007 roku produkcję wersji europejskiej przeniesiono z Japonii do Holandii. W Polsce model ten zyskał tytuł najpopularniejszego SUV'a, a w tym roku znalazł już blisko 2400 nabywców. Jesteśmy pierwszym europejskim krajem, w którym debiutuje odświeżona wersja Outlandera.

Agresywnie stylizowany przedni pas, przywodzący na myśl Galanta z końca lat 90., to nie jedyne zmiany w karoserii Outlandera. Auto otrzymało garść chromowanych dodatków, kierunkowskazy w technologii LED w lusterkach, nowe kolory lakieru i wzory felg aluminiowych. Dopracowano aerodynamikę nadwozia i jakość wykończenia kabiny. Na liście wyposażenia znajdziemy kilka nowości, m.in. biksenonowe reflektory z systemem doświeltania zakrętów i układ wspomagający ruszanie na wzniesieniu. Opcjonalne audio Rockford Fosgate na większą moc, a elektroniczny stróż w postaci systemu kontroli stabilności ETACS - ulepszone oprogramowanie.

Mitsubishi chwali się, że Outlander po zmianach emituje o kilka procent mniej dwutlenku węgla. Zupełna nowość to 2-litrowy silnik benzynowy o mocy 147 KM, dostępny w wariancie z napędem na koła przednie i w połączeniu z 5-biegową skrzynią manualną lub 6-biegowym automatem CVT. Większy motor 2.4 o mocy 170 KM występuje tylko z napędem na wszystkie koła i podobnie jak wersję 2.0, można połączyć go z 5-biegową przekładnią ręczną lub 6-biegowym automatem CVT. Oferta wersji ze 156-konnym dieslem o pojemności 2,2 litra wzbogaci się o opcjonalną dwusprzęgłową skrzynię TC-SST. W standardzie model ten ma ręczną skrzynię o 6 przełożeniach i napęd na cztery koła.

Wszystkie wymienione wyżej motory zadebiutują pod maską Outlandera w pierwszym kwartale 2010 roku. Na razie SUV Mitsubishi dostępny jest z 2-litrowym turbodieslem o mocy 140 koni, 6-biegową skrzynią manualną i z napędem na obie osie. Najtańszy Outlander Invite to wydatek 102 990 zł. Za 112 990 złotych wyjedziemy z salonu bogatszą wersją Intense, a jeszcze lepiej wyposażony Intense+ z siedmioma miejsca wymaga dopłaty kolejnych 7 tysięcy złotych. Topowy Outlander Instyle kosztuje 130 900 zł. Dwa ostatnie warianty występują w wersji z homologacją ciężarową.
Pozdroo

KowaliK - 18-11-2009, 15:10

Może ktoś z forumowiczów zna adres strony, gdzie znajdę zdjęcia (rozdzielczość większa niż 800x600) granatowego, poliftowego Outlandera II? Przeszukałem już autoblog.com, netcarshow.com, carwalls.com, roadlock.pl (tutaj są, ale tylko małe). Znalazłem tylko nowe zdjęcia Outlandera GT, ale zwykłego nigdzie nie ma...
Anonymous - 18-11-2009, 21:12

Za to wraz ze mianami auto wg danych fabrycznych straciło na osiągach :P
Krzysiek_slask - 20-11-2009, 17:33

Teraz zauwazylem, ze w nowym Outku szybkosciomierz zamienil sie miejscem z obrotomierzem. Ciekawe po co taka zmiana
jaca71 - 20-11-2009, 17:55

Krzysiek_slask napisał/a:
Teraz zauwazylem, ze w nowym Outku szybkosciomierz zamienil sie miejscem z obrotomierzem. Ciekawe po co taka zmiana

A jak jest w nowym?
Ja mam prędkościomierz w Lancerze po lewej stronie i nie mogę się przyzwyczaić bo naturalnym wydaje mi się że powinien być po prawej - najczęściej używany zakres prędkości byłby na środku a nie na zewnątrz ;)

krzypolo - 20-11-2009, 20:27

ha zrobiłem żonie psikusa ...... we wtorek ma jazde próbna nowym outkiem.... .... :mrgreen:
bogione - 22-11-2009, 19:33

WITAM siedze i czytam wszystkie opinie o nowym "outku" i jak zwykle tyle opinii ilu forumowiczow , mnie osobiscie sie podoba , /jest ladniejszy w srodku,z kolorowym wyswietlaczem, no i skora po bokach , czego nie ma crv/tez wybieram miedzy nim a honda crv/tylko czarny kolor bo w tym kolorze wygladaja najladniej w/g mnie/, choc trzeba sie bedzie przywitac z myjnia / , rav-a odpada ,daje sobie jeszcze tydzien i cos w koncu "musze "kupic :cry:
KowaliK - 22-11-2009, 19:55

Bierz przedliftowego Outka z 2.2 HDI - na Allegro widziałem jeszcze kilka sztuk. :wink:
zbyszko_orzech - 22-11-2009, 20:13

bogione napisał/a:
no i skora po bokach

Nie wiem czy dobrze ale to skóra ekologiczna :shock: Na stronie mitsubishi wyczytałem
"Teraz podróż w jeszcze bardziej komfortowym i luksusowym wnętrzu dzięki obszytej ekologiczną skórą tapicerce kokpitu oraz drzwi bocznych. " Jeśli luksus to skóra ekologiczna to co by napisali gdyby dali naturalną :D
To co mi sie podoba w nowym to obszycie boczków siedzeń skórą ( chyba to nie jest ekologiczna? ) bo te welurowe trochę sie wycierają przy normalnym użytkowaniu

A propos przedniej atrapy to teraz na tym przednim "grilu" sporo dziczyzny się zmieści podczas wycieczki przez las.

bogione - 22-11-2009, 22:46

do kowalika , dzieki za info , wlasnie taki silnik mnie by odpowiadal , bo jak czytam , to ten 2,0 cos slaby? znalazlem przypadkowo w bielsku,u dilera jest outleka za 120k zl full wypas , ale demonstracyjny ,ale tez ma silnik 2,0 , no nic szukam dalej ,pozdro bk
KowaliK - 23-11-2009, 15:37

bogione napisał/a:
do kowalika , dzieki za info , wlasnie taki silnik mnie by odpowiadal , bo jak czytam , to ten 2,0 cos slaby? znalazlem przypadkowo w bielsku,u dilera jest outleka za 120k zl full wypas , ale demonstracyjny ,ale tez ma silnik 2,0 , no nic szukam dalej ,pozdro bk

2.0 daje rade, ale nic więcej. Ja osobiście miałem na myśli TEN egzemplarz, ale to jeszcze 2008 rok i jaka cena. :doubt: Chociaż teraz jak szybko rzuciłem okiem na ogłoszenia, to za 129.000 PLN można kupić nowego 2.2 z 2009. :wink:

Skóra w Outlanderze na przedniej części fotela jest naturalna a na tylnej eko. Było już gdzieś na forum o tym. :wink: Aaa i z tego co wypatrzyłem na Allegro, co wersje Intense Plus MY10 mają już tą 'francuską' poł-skórę. :p

tresorex - 26-11-2009, 08:58

widziałem wczoraj nowego outlndera w galerii handlowej. Czarny kolor, chromowana obwódka jet fightera. I podobał mi się. Chyba trzeba się przyzwyczaić do nowego wyglądu...
Bart007 - 27-11-2009, 09:58

Wczoraj byłem w AutoGT i oglądałem na żywo faceliftowego Outlandera - wygląda nawet całkiem ciekawie i dość lekko (nie jak Audi Q7, pomimo pewnych podobieństw atrapy). Mam wrażenie, że srebrny czy szary może się prezentować nawet lepiej niż czarny (w przedliftowemu w czarnym najlepiej). Za to dodatkowa skóra we wnętrzu na kokpicie to dla mnie trochę za pstrokato , choć Pan z salonu nazwał to "bogato" :)

A i tak Outlander I najładniejszy ;-)

Anonymous - 27-11-2009, 15:52

Dziś byłem w salonie i oglądałem nowego outlandera. Na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Nie podobają mi się nowe felgi w intense+, wydają się małe w porównaniu z tymi z przed liftingu (które zresztą podobały mi się najbardziej, były takie masywne). Wnętrze na plus, w końcu wrażenia pod palcami takie jak powinny być.