[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tył auta ucieka na dziurach
Owczar - 06-02-2013, 23:21
Bo są tylko całe wahacze. Ewentualnie są też jakieś chińskie zamienniki z tego co kojarzę. A czemu nie poli?
asec69 - 07-02-2013, 09:02
Owczar napisał/a: | A czemu nie poli? |
Masz rację, nic tak nie przemawia do rozumu jak kasa i chińska jakość !
A jak wygląda montaż tulei ppoliuretanowych z Olkusza? Trzeba mieć mała prasę, aby wcisnąć tuleję dwudzielną w gniazdo wahacza?
Hugo - 07-02-2013, 09:50
asec69 napisał/a: | A jak wygląda montaż tulei ppoliuretanowych z Olkusza? Trzeba mieć mała prasę, aby wcisnąć tuleję dwudzielną w gniazdo wahacza? | Żadnej prasy. Tylko siła rąk. Wchodzą aż miło pod naciskiem rąk. Najpierw wciskasz tuleje, a na końcu lekkim młotkiem wbijasz lub na imadle wciskasz metalową tulejkę w środek. I zrobione.
Owczar - 07-02-2013, 11:16
A wybijanie starych też młotkiem? Może i można, ale jak ktoś ma za dużo czasu.
Hugo - 07-02-2013, 13:56
Owczar napisał/a: | A wybijanie starych też młotkiem? | A czy kolega wyżej pytal o wybijanie starych tulei? asec69 napisał/a: | A jak wygląda montaż tulei ppoliuretanowych z Olkusza? |
Owczar - 07-02-2013, 13:57
A co oznacza montaż? Wciskasz nowe bez wyjmowania starych? Bo nie bardzo rozumiem?
Montaż oznacza wyjęcie starych i włożenie nowych.
asec69 - 07-02-2013, 14:39
Owczar napisał/a: | A co oznacza montaż? Wciskasz nowe bez wyjmowania starych? |
Teraz mam zamieszanie. Wybija się całą tuleję z gniazda wahacza, czy tylko gumę i wewnętrzna tulejkę przez ktorą przechodzi śruba łącząca?
Owczar - 07-02-2013, 14:43
To zależy od wahacza. Prawie wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu wyciskasz razem z zewnętrzną tuleją. Tylko w przypadku prostych należy wycisnąć tuleję wewnętrzną z gumą, a w to wcisnąć poli. Dodatkowo trzeba pozbyć się gumy, która zostanie w tej tulei. Ja np wypaliłem pozostałości.
Hugo - 07-02-2013, 16:38
Owczar napisał/a: | A co oznacza montaż? Wciskasz nowe bez wyjmowania starych? Bo nie bardzo rozumiem? | Dla mnie montaż oznacza montaż nowych tulei, a wyjęcie starych tulei to demontaż.
Owczar - 07-02-2013, 16:49
Ale montaż wymaga demontażu, przecież to logiczne. asec69, się pyta czy będzie potrzebował prasy do montażu tulei i prawidłowa odpowiedź to tak, będzie potrzebował.
Kupiłby tuleje, zaplanował naprawę, a potem cały dzień stukał młotkiem w wahacze bo na forum napisali, że nie potrzeba prasy. Jak spotkasz przechodnia i zapyta jak dojść do punktu A, a Ty wiesz że ten punkt jest oddalony o 15km to powiesz mu cały czas prosto czy powiesz cały czas prosto, ale to jest 15km stąd i warto skorzystać z komunikacji?
To tak na marginesie. Koniec OT.
komarsnk - 08-02-2013, 09:28
Do demontażu starych tulei potrzebne jest solidne imadło, dopasowana nasadka i duuuży młot
Muszą się poddać - nie mają wyjścia
asec69 - 08-02-2013, 12:16
Zamówiłem tuleje z Olkusza. Na pierwszy ogień pójdą dwa proste wahacze od strony przodu auta. Mam dostęp do 25 tonowej prasy, więc chyba nie będzie problemu. Myślę, że gorzej będzie z odkręceniem wahaczy i wyciskanie tulei wewnętrznej z gumą.
Jakie tam sa śruby?
Owczar - 08-02-2013, 12:26
asec69 napisał/a: | Myślę, że gorzej będzie z odkręceniem wahaczy |
Kup od razu śruby mimośrodowe. Odkręcenie i wyjęcie starych to masakra. U siebie musiałem wyjąć całe tylną belkę i ciąć flexem...
asec69 - 09-02-2013, 15:45
Zapytam jeszcze kolegów o wahacz górny, tzw. podkowę.
Dwie tuleje mocowane są na końcówkach wahacza, natomiast na środku łączy się podkowa z tuleją zwrotnicy. Czy muszę wymontować całą zwrotnicę, aby wymienić tą tuleję, czy do radę bez demontażu zwrotnicy? Tzn. czy tuleje z Olkusza są tak przygotowane? U mnie guma z wewnętrzną tulejką całkowicie oderwała się od zewnętrznej tulei. Więc można łatwiej wymontować środek i wcisnąć tuleję bez demontażu wzrotnicy.
I jeszcze jedno, oglądałem dzisiaj dokładnie w/w wahacz i z tego co stwierdziłem tylko środkowa tuleja jest do wymiany? Zastanawiam się, czy wymienić komplet czy tylko wystarczy tą środkową? Jakie macie w tej kwesti doświadczenia?
komarsnk - 09-02-2013, 17:30
asec69, jak wymieniasz na poli to radzę wymienić wszystkie bez względu na to czy dobra czy nie. Jak zostawisz jedną gumę a resztę poli to gumę zaraz wytelepie i będzie po niej.
|
|
|