[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
Juiceman - 23-05-2013, 20:29
Wracając do konwentera z 2.5V6
ASO zalecało wymiane konwentera we wszystkich skrzynkach na ten MR983439 - który był dostępny dopiero 2001-12-1.
Hugo - 23-05-2013, 20:38
Juiceman, Ma sz Gala po ostatnim lifcie. Ty też masz blokadę skrzyni taką, że żeby przełączyć z P na jakiś bieg to trzeba wcisnąć pedał hamulca i kluczyk musi być na pozycji ACC lub na zapłonie. W SE z 1998 r. lewarek nie miał żadnej z tych blokad. No i czy też masz tak w polifcie, że po wyłączeniu zapłonu kluczyk nie blokuje się w pozycji ACC tylko od razu wskakuje na OFF. W SE blokował się na ACC, trzeba było go wcisnąć i wtedy dopiero na OFF. To jest normalne czy mam coś nie tak ze stacyjką?
Juiceman - 23-05-2013, 21:22
Mam naklejkę przy dźwigni zmiany biegów na której jest napisane :
Shift Lock
Depress brake pedal before shifting from park
Shift into park before removing ignition key
refer to owner's manual for further detalis
Jak chce wyjąć kluczyk to wyjmę go tylko i wyłącznie jeśli skrzynia jest na P
Hugo - 23-05-2013, 21:50
Juiceman napisał/a: | Jak chce wyjąć kluczyk to wyjmę go tylko i wyłącznie jeśli skrzynia jest na P | To też mam.
wyderka - 23-05-2013, 22:20
a ja nie mam naklejki bo usunąłem ponieważ szpeciła wygląd auta , ale coś podobnego było napisane
Hugo - 24-05-2013, 08:25
wyderka napisał/a: | ja nie mam naklejki bo usunąłem ponieważ szpeciła wygląd auta | No ja też już nie mam tej naklejki, bo zmieniłem konsolę z "marmurka" Avancowego na "drewienko" przedliftowe od A/T, a tam naklejek nie było. Teraz "marmurek" z naklejką mam w SE.
Krzyzak - 24-05-2013, 08:29
Hugo napisał/a: | To jest normalne czy mam coś nie tak ze stacyjką? | też tak mam
Bandit102 - 24-05-2013, 09:31
Witam. Mam taki problem z skrzynią (tiptronic 99r.). Wczoraj zmieniałem akumulator i po jeździe próbnej zauważyłem dziwne zachowania skrzyni:
1. lekko szarpie przy zmianie biegów
2. długo zmienia bieg
3. miedzy biegami podskakują obroty tak jakby na manualem jechal i nie puszczał gazu przy zmianie biegów.
Dodam że auto mam dopiero od 2 tygodni i dopiero się go uczę tym bardziej że to mój pierwszy automat.
Zolar - 24-05-2013, 11:03
Bandit102 napisał/a: | Witam. Mam taki problem z skrzynią (tiptronic 99r.). Wczoraj zmieniałem akumulator i po jeździe próbnej zauważyłem dziwne zachowania skrzyni:
1. lekko szarpie przy zmianie biegów
2. długo zmienia bieg
3. miedzy biegami podskakują obroty tak jakby na manualem jechal i nie puszczał gazu przy zmianie biegów.
Dodam że auto mam dopiero od 2 tygodni i dopiero się go uczę tym bardziej że to mój pierwszy automat. |
Komputer skrzyni się zresetował i teraz uczy się Twojego stylu jazdy. Pojeździj tak kilka dni i sytuacja powinna się ustabilizować. Poza tym poczytaj trochę o tiptronic'u chociażby na tym forum bo temat był nie raz poruszany.
Bandit102 - 24-05-2013, 11:17
Zolar, Dzięki wielkie za wyjaśnienie. W nastepny weekend szykuje się wymiana oleju na castrol transmax z (oczywiście dynamiczna) bo poprzedni właściciel zalał tam jakiegoś shella i to robiąc to statycznie więc mam nadzieje że i ta wymiana pomoże trochę skrzyni życia nabrać
Zolar - 24-05-2013, 12:10
Może coś poprawić, ale szału nie ma się co spodziewać. Czy przed tym odłączeniem akumulatora były jakieś problemy w pracy skrzyni? Jeśli nie to ja bym sobie darował tę wymianę i skoncentrował się np. na rozrządzie itp. U mnie po wymianie oleju w skrzyni (Transmax Z) zauważyłem że rzeczywiście zwiększyła się płynność pracy ale po paru tygodniach zaczęły wydobywać się ze skrzyni metaliczne odgłosy Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale przed wymianą była cisza
Są zwolennicy regularnych wymian i jest też np. kolega polaff, który jeździ już chyba z milion kilometrów bez wymiany oliwy w skrzyni automatycznej
Bandit102 - 24-05-2013, 12:37
Przed rozłączeniem akumulatora zmieniał biegi o sekundę lub więcej wolniej niż kontrolka na tablicy aktualnego biegu na tablicy (na tablicy wskakuje 2 a załączy sie po chwili np 1-2 sec). Trochę brakowało mu płynności zmiany biegów a mianowicie było czuć zmianę biegu na wyższy ale nie było to jakieś tam szarpnięcie mocne i czasami na postoju jak wrzucam z P na R czy D to szarpnie i drążek stawia opór ale to gdy samochód stoi pochylony w przód czy tył, na równym podłożu raczej tego nie zaobserwowałem. Stojąc pod dość ostre wzniesienie na D po puszczeniu hamulca auto się nie cofa tylko stoi w miejscu ale to chyba dobrze
Zolar - 24-05-2013, 12:44
Jeśli wydatek ok 1000zł na wymianę nie stanowi dla Ciebie problemu to faktycznie może lepiej profilaktycznie wymienić. Tylko pobierz instrukcję wymiany i zrób to u kumatego mechanika. Nie wszystkim chce się spuścić cały stary olej ze skrzyni
Bandit102 - 24-05-2013, 12:49
Olej będę miał za 400 zł 10L Castrol transmax Z a przy wymianie pomoże kolega Krzyzak który to przerabiał już tą operacje
Zolar - 24-05-2013, 12:58
Bandit102 napisał/a: | Olej będę miał za 400 zł 10L Castrol transmax Z a przy wymianie pomoże kolega Krzyzak który to przerabiał już tą operacje |
Pomyliły mi się ceny Miałem na myśli 500zł a nie 1000zł No i jak masz zapewnioną pomoc w postaci specjalisty w osobie Krzyzaka to jestem spokojny
|
|
|