To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - BI XENONY

SHARK1979 - 20-04-2009, 13:47

Morphinum, :hello1: pozdro Łódź :)
Ppiotr - 20-04-2009, 15:24

Koledzy większość z was pewno nie jeździ po 80-100 tys rocznie ja jeźdzę i jak ktoś uważa że ksenony można używać lub nie ma nic przeciwko temu to jest baranem do potęgi widziałem jak kiedyś mgłowymi gość oślepił osobówkę inną skończyło się tym że rowerzysta poleciał do szpitala a ten co oślepił nic mu nie zrobili bo sobie pojechał. po drugie dobrze że na forum się o tym rozmawia dlaczego? może część baranów ściągnie ksenony ,a nie którzy nie założą tak jak koleś zapytał się mnie no i poleciłem mu to forum od razu odechciało się ksenonów bo sądził że to legalne jeśli sprzedawca mówi że można zamontować. Polecam deszczową pogodę i drogi bez poboczy bo w polsce takie są zobaczymy jak długo się nacieszycie prawkami jak większość założy sobie ksenony. A tak przy okazji ICH sam jesteś baranem albo jeździsz tylko w niedzielę bo ja w niedzielę jadę jak muszę i z wielką uwagą. Pozdrawiam Piotr

[ Dodano: 20-04-2009, 15:49 ]
a taka ciekawostka może nie ten temat ale...... Ostatnio koleś podjechał na stację diagnostyczną właśnie nie szczęstnym golfem 3, prześwit 5 cm nie całe, spojler itd. a diagnosta powiedział że to są ostatki na przejście takiego przeglądu bo na dniach zmienia się prawo i "tuningowane" golfiki itd nie przejdą badań pozytywnie tylko fabryczne autka. A co do wybijania reflektorów to chyba nie to powołanie bo chyba nie jesteśmy katami zresztą nie lubię jak ktoś niszczy czyjąś własność , poza tym za niszczenie mienia chyba jest jakaś kara ? Uwieszczie że zapalenie drogowych tym bystrzejszym da coś do myślenia

Pozdrawiam Piotr

londolut - 20-04-2009, 16:16

Ten temat nie idzie w dobrym kierunku. Proponuję poluzować warkoczyki :evil:
JCH - 20-04-2009, 16:37

Morphinum napisał/a:
... z jednej strony masz rację... ale z drugiej nie
Cóż... wiem, że temat jest dyskusyjny ale:
Morphinum napisał/a:
Po za tym no jednak żyjemy w kraju cywilizowanym.... Ja osobiście proponuje oślepiać i zlewać się z "ksenoniarzy".
Mamy chyba inne pojęcie kraju cywilizowanego.

Ppiotr napisał/a:
A tak przy okazji ICH sam jesteś baranem albo jeździsz tylko w niedzielę bo ja w niedzielę jadę jak muszę i z wielką uwagą.
Ech.... gdybyś tak jeszcze inne rzeczy robił z wielką uwagą. Nie tylko jazda w niedzielę...
Ppiotr napisał/a:
poza tym za niszczenie mienia chyba jest jakaś kara ?
Nie wiem czy wiesz ale za nieodpowiednie używanie świateł też jest jakaś kara.
Anonymous - 20-04-2009, 17:05

JCH napisał/a:
Morphinum napisał/a:
... z jednej strony masz rację... ale z drugiej nie
Cóż... wiem, że temat jest dyskusyjny ale:
Morphinum napisał/a:
Po za tym no jednak żyjemy w kraju cywilizowanym.... Ja osobiście proponuje oślepiać i zlewać się z "ksenoniarzy".
Mamy chyba inne pojęcie kraju cywilizowanego.

Temat ani trochę nie jest dyskusyjny, ksenony w reflektorach H4 są nielegalne, a za ich montowanie teoretycznie można stracić dowód i tu naprawdę nie ma o czym dyskutować. Co do kraju cywilizowanego, jeśli masz ochotę grzecznie się przyglądać temu jak pożal się Boże tuningowcy oślepiają cię, to już twoja sprawa... Pewnie, że oślepianie to nie jest lek na "ksenoniarzy", ale jak wymyślisz coś lepszego to z pewnością nie tylko ja Ci podziękuję... Nikt tu nie próbuje być złośliwy, tylko po co bronić debili...?

Owczar - 20-04-2009, 17:26

Widzę że dyskusja jest dość zażarta. Chyba nie ma się o co kłocić.
Prawo jest prawem, za posiadanie żarników ksenonowych w miejscu żarówek H1 czy H4 należy się zabranie dowodu.
Jak wiadomo reflektory ksenonowe wymagają:
-samopoziomowania
-polerowane klosze (z atestem na ksenony)
-spryskiwaczy

Według mnie jeśli ktoś bardzo chce miec ksenony to niech sobie zakłada, ale niech zachowa te wszystkie 3 elementy, wiadomo atestu nie przeskoczy i to jest dla mnie mniej istotne.
Grunt żeby nikt nie wkładał tych żarników do zwykłych lamp, bo to jest plaga na polskich drogach. Jak ktoś się zabiera za takie przeróbki to niech zainwestuje w soczewki chociaż, spryskiwacze i tak niewiele dają, więc jeśli nie boją się kontroli to też można odpuścić, ale samopziomowanie jest bardzo ważne.

Co prawda w mojej miejscowości rodzinnej dorgówka jest upierdliwa, ale jak jadę na weekend to nie spotykam takich wynalazków..

Sam chciałbym założyć ksenony, nie dla wyglądu, a dla komfortu podróżowania nocą. Klosze mam gładkie, upatrzyłem soczewkę z merca którą można wkomponować, spryskiwacze zaadoptuje z innego auta. Kwestia systemu samopoziomowania z innego auta. Czujnik na tylną oś i układ elektroniczny który pozwoli zastosować oryginalne silniki, do tego żarniki 4300.

Uważacie, że tak założone ksenony będą stanowić zagrożenie? Ja myślę, że poprawią widoczność i bezpieczeństwo.

Anonymous - 20-04-2009, 17:34

Wiesz.. ciężko stwierdzić, trzeba zrobić i zobaczyć jak wyszło... :wink:
Anonymous - 20-04-2009, 20:07

kolego cns80 ja nie probowalbym zbijac lamp z pseudo xenonami, chyba ze chcesz byc porazony pradem rzedu 5000V, zarnik xenonowy swieci lukiem elektrycznym, jest to swiatlo wyladowcze dlatego do zarnikow potrzebne sa przetwornice, aby luk wogole powstal
Krzyzak - 20-04-2009, 20:32

wegiel napisał/a:
cns80 napisał/a:
wegiel, hola ! hola ! Fotoradar nie jest nielegalny !
Chociaż mam podobne odczucia co do tych urządzeń to na pewno nie będę nawoływał do ich niszczenia. Do pseudo ksenonów z resztą także, bo można mieć tylko kłopoty.

No dobra, jest legalny ale napewno nie poprawia bezpieczenstwa jazdy skoro jedzie sznur aut z pedalem w podlodze a za chwile na max naciska na hebel. Troche odjechalem od tematu ale tak zawzieliscie sie na te xenony a tylko chcialem zwrocic uwage ze jest milion innych rzeczy ktore rzutuja na to co sie na drodze dzieje.

i tu sie mylisz - na drodze, ktora jezdzilem postawili 2 fotoradary - w jednym miejscu 3x TIR wjechal w dom, po postawieniu spokoj, w drugim zginelo kilka osob - po postawieniu takze spokoj
i takich miejsc jest wiecej - to jedyna metoda skuteczna na wariatow

Marcino - 20-04-2009, 21:05

Widzałem osobiście jak podczas kontroli w Tczewe, w dzień, policjant sprawdzał oznaczenia reflektorów, a samochód to był jakiś chrysler chyba, fura jak się patrzy a coś jednak nie grało..:)
pawelsonx - 20-04-2009, 21:10

Tak się przyglądam dyskusji na temat słuszności ksenonów lub nie i nie wiem o co chodzi.

Czy naprawde carisma ma tak słabe światła w Polsce cz może Polscy kierowcy nie dowidzą, a może chcą się dowartościować.

Ja mam 10 letnią carismę i jeżdżę nią codziennie w nocy z pracy (około 1) ponad 30 km i nie zauważyłem żeby te moje światła jakoś kiepsko świeciły powiem więcej tam gdzie pracuję o tej samej godzinie kończy ponad 100 osób które wraca tą samą drogą do domu i jednocześnie przyjeżdżają nowi i w porównaniu z ich samochodami to moja carisma świeci całkiem galancie oczywiście porównuje do innych samochodów które posiadają halogeny.
Więc się zastanawiam po co montować ksenony ??

Światła mijania świecą na odległość wystarczającą do bezpiecznego zatrzymania auta jadącego niewiele ponad 60 km/h, gdy kierowca dostrzeże przeszkodę. Czy ksenony wydłuża tą odległość ?? Jeżeli tak to znaczy że kąt pochylenia ich jest inny i będzie powodował oślepianie innych kierowców

http://www.auto-swiat.pl/...da,11293,1.html

A jak mówi przysłowie złej baletnicy nawet baletki przeszkadzają. Pozdrawiam baletmistrzów od pseudo ksenonów.

A tu kilka moich porad jak zwiększyć widoczność w waszym samochodzie(u mnie poskutkowało)

1przestańcie palić w samochodzie
2 jak myjesz samochód to nie zapomnij umyć szyb również w środku samochodu.
3 Nie myć przedniej szyby i reflektorów preparatami z waxem lub innymi środkami nabłyszczającymi siliconami etc bo powodują refleksy świetlne (ja stosuje płyn do spryskiwaczy)
4 Ostatnio na myjce zaproponowali mi pokrycie szyb nano powłoką efekt rewelacyjny nie tylko w deszcz.
5 Nie zapominaj przecierać reflektorów

Chooper - 20-04-2009, 21:14

wczoraj w godzinach wieczornych jechał za mną jakiś cymbał w golfinie MK1..tak gdzieś z 85 roku na tych pseudo ksenonach 8000k. Gdyby nie to, że mam rękę w szynie to bym chyba wysiadł sie z nim lać...jadąc niedaleko za mną oświetlał mi całą panoramę przede mną a z mojego lusterka zrobił latarke świecąca po oczach...jestem za tłuczeniem reflektorów, dziurawieniem kół, łamaniem rąk, i wrzucaniem słoika z farbą do środka takim typom.
JCH - 20-04-2009, 21:24

Morphinum napisał/a:
Temat ani trochę nie jest dyskusyjny, ksenony w reflektorach H4 są nielegalne, a za ich montowanie teoretycznie można stracić dowód i tu naprawdę nie ma o czym dyskutować.
Widzisz, sam piszesz teoretycznie można stracić dowód. Ale nie o to mi chodzi. Dyskusyjne jest to, jak reagować w takim przypadku.

Morphinum napisał/a:
Pewnie, że oślepianie to nie jest lek na "ksenoniarzy", ale jak wymyślisz coś lepszego to z pewnością nie tylko ja Ci podziękuję... Nikt tu nie próbuje być złośliwy, tylko po co bronić debili...?
A nie sądzisz, że stosując "debilne metody" sam stajesz się "debilem"? Idąc tym tropem to tak:
- na oślepiającyh - oślepiać
- na jeżdżących za szybko - jeździć jeszcze szybciej
- na wyprzedzających na trzeciego - też sobie wyprzedzić, a co :)
- a jak ktoś wjedzie Ci w tył auta to co robisz? Dajesz wsteczny i poprawiasz mu żeby też miał za swoje?
Chyba nastąpiło jakieś pomylenie pojęć :roll:

wolgaster - 20-04-2009, 21:24

Montujecie ksenony, przeróbki, systemy samopoziomowania, spryskiwacze- koszty idą w setki - a nawet grubiej. Dobrze wiadomo jak ktoś robi to z głową i montuje te wszystkie elementy ale czy jest to warte ? Wg. mnie nie. Szkoda kasy. A co do montaży zestawu "allegro" to i tak zakończy się to utratą dowodu prędzej czy później. To tyle !
SHARK1979 - 21-04-2009, 12:30

Chooper napisał/a:
wczoraj w godzinach wieczornych jechał za mną jakiś cymbał w golfinie MK1..tak gdzieś z 85 roku na tych pseudo ksenonach 8000k. Gdyby nie to, że mam rękę w szynie to bym chyba wysiadł sie z nim lać...jadąc niedaleko za mną oświetlał mi całą panoramę przede mną a z mojego lusterka zrobił latarke świecąca po oczach...jestem za tłuczeniem reflektorów, dziurawieniem kół, łamaniem rąk, i wrzucaniem słoika z farbą do środka takim typom.

Panie Chooper jestem w szoku po przeczytaniu wypowiedzi :shock: :mrgreen:
Ale jestem za, to szkodzi na nasze oczy i lakier matowieje od naświetlania pewno :evil: no to jak takiego teraz ... :axe: