[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Odpalanie TD, wskazówki, problemy
Andrew - 09-01-2010, 21:52
Zawsze pozostaje klubowy sprzedawca JAPANEZE , części pewne, dobrze dobrane z wysyłką do 2 dni.
yam1530 - 09-01-2010, 22:51
Constans napisał/a: | ok 100zł za sztukę |
Ja kupiłem 4 sztuki każda po 30zł
Do -14 pali po jednym podgrzaniu
Ten sam gość ma je na allegro.Pisałem o tym w innym temacie.
M_A_V - 12-01-2010, 14:11
a tak wracając do tematu paliwa to po ostatnich przygodach z zamarzniętym Orlenowskim olejem napędowym wybrałem się na BP i zalałem cały bak dieslem ultimate i powiem wam że różnica jest powalająca auto o niebo lepiej odpala przy dużych mrozach (nie wymieniałem żadnej ze świec) i bardzo mnie zaskoczyło spalalnie mam już najechane ok 500 km a paliwa jest jeszcze ponad pół baku !! gdzie przy zwykłym oleju robie ledwo 450 .. dodam jeszcze że przez te 500 km w większości jeździłem mało ekonomicznie ze względu na opłakany stan dróg czyli głównie 3 i 4 bieg prędkość średnia 70 km/h
nie mam zamiaru robić reklamy tego paliwa ale w moim przypadku jest to na prawdę ratunek na zimowe przygody.
Obliczyłem sobie że tankując ON ultimate dokładam ok 14 zł na 54 l paliwa więc wychodzi mnie to taniej niż kupno jakiegoś uszlachetniacza !
Owczar - 23-01-2010, 11:06
Mi dziś rano auto odpaliło za pierwszym razem przy -16. Ale aku miałem w mieszkaniu na noc. Bałem się tego małego-55Ah zostawiać na noc.
Niestety po kilku kilometrach zamarzło paliwo
Kupiłem diesel skyyd i dolałem Pb95 do paliwa. Teraz jeździ jeszcze lepiej
madakelus - 23-01-2010, 19:01
po pierwsze witam wszystkich
a po drugie pozwole sie wypowiedzieć - aku zasadniczo powinno być dobrane do alternatora - nie wiem jak Wy wszyscy ale u mnie alternator daje prądu 90A więc mając orginalny alternator bezsensownym jest pakowanie do autka aku 100A gdyż będzieon cały czas niedoładowany...
pozatym widze jak większość mam typowe objawy w moim miśku czyli ze skrzynią ( 1 i 2) i odpalaniem na zimnym silniku.
o ile w skrzyni nic nie grzebałem to z opalaniem próbowałem już prawie wszystkiego (nowe świece, rozrusznik, akumulator, nowe filtry, kable, wtryski,kompresja) i wszytko było albo sprawne albo naprawione albo wymienione na nowe... ostateczną diagnozą jaką uslyszałem był zły kąt zapłonu :-/ i niestety nikt za bardzo nie chce się tego podjąć bo to sporo roboty ze zmienianiem kąta (metoda prób i błedów) więc to zostawilem gdyż powiedzmy ze sie do tego przyzwyczaiłem nadmieniam ze moj odpala tak samo niezaleznie od tego czy na zewnatrz jest temp na plusie czy na minusie.
Ośmiele sie dać wskazówkę że w filtrze paliwa odspodu jest grzalka która podgrzewa paliwo przed rozruchem - problem polegana tym ze przewody od grzalki sąodspodu kabli i najzwyczajniej w swiecie sniedzieja - u mnie juz sie urwal jeden z przewodow a drugi sie ledwo trzymał.
pozdrwiam wszystkich i mamnadzieje zekomus pomoglem.
sampler - 23-01-2010, 22:44
To nie zadna grzalka tylko czujnik wody w filtrze
madakelus - 23-01-2010, 23:35
hmm... to juz mi wstyd za tego mechanika i za siebie ze mu uwierzylem...
n4p - 24-01-2010, 09:46
M_A_V napisał/a: | a tak wracając do tematu paliwa to po ostatnich przygodach z zamarzniętym Orlenowskim olejem napędowym wybrałem się na BP i zalałem cały bak dieslem ultimate i powiem wam że różnica jest powalająca auto o niebo lepiej odpala przy dużych mrozach (nie wymieniałem żadnej ze świec) i bardzo mnie zaskoczyło spalalnie mam już najechane ok 500 km a paliwa jest jeszcze ponad pół baku !! gdzie przy zwykłym oleju robie ledwo 450 .. dodam jeszcze że przez te 500 km w większości jeździłem mało ekonomicznie ze względu na opłakany stan dróg czyli głównie 3 i 4 bieg prędkość średnia 70 km/h
nie mam zamiaru robić reklamy tego paliwa ale w moim przypadku jest to na prawdę ratunek na zimowe przygody.
Obliczyłem sobie że tankując ON ultimate dokładam ok 14 zł na 54 l paliwa więc wychodzi mnie to taniej niż kupno jakiegoś uszlachetniacza ! |
Nie to żebym nie mówił, że orlen ma bardzo kiepskie paliwo. BP rules xD
U mnie dziś -15 za oknem... Tak samo jak Owczarz aku wyciągnąłem i przez całą noc doładowywałem prostownikiem w domu. Nie ukrywam że też mam duże problemy z odpaleniem autka nawet jak wsadzę naładowany aku. Może ktoś będzie wiedział w czym tkwi sęk. Mianowicie:
1. Świece żarowe - 3 HKT 1 NGK - wszystkie 11V - czy odpowiednie świece do tego silnika ?? - 1 ngk jest stara gdyż jedna z HKT się urwała i musiałem wsadzić ta starą, ale działającą. Wujo sprawdza wszystkie grzeją, ale mam wątpliwość czy aby one są dobrze dobrane do tego silnika. Jakie powinny być ? na zalecane NGK za ponad 100/szt mnie nie stać niestety...
2. Pompa paliwa - przy zapalaniu silnik kreci - i nagle już prawie łapie zapłon lecz po chwili znowu muli i kreci...
3. Akumulator słaby - akumulator juz kilka razy (4-5) rozładowałem przez takie kręcenie i co za tym idzie pewnie jego żywotność i jakość diametralnie spadła. Akumulator mam jakiejś firmy MBAT (no name jakiś).
4. Może tak jak kolega napisał ten aparat zapłonowy trzeba by było zobaczyć ?
Proszę was o radę lub propozycje co innego sprawdzić.
Zaznaczam że paliwo leje tylko ultimate diesel.
Owczar - 24-01-2010, 13:54
n4p napisał/a: | 4. Może tak jak kolega napisał ten aparat zapłonowy trzeba by było zobaczyć ? |
Kolega niestety napisał herezję bo nie ma żadnego aparatu w dieslu! Zapewne chodziło o ustawienie pompy. Jeśli pali Ci dobrze na ciepłym to ustawienie nic nie da.
Czy silnik kopci? Ile czekasz na zagrzanie świec? Jak ogólna kondycja silnika? Kiedy zmieniałeś filtry?
Sprawdź na początek najprostsze rzeczy. Na początek otwórz maskę i przed odpaleniem podpompuj on przy filtrze paliwa. Po kilku wciśnięciach powinien się zrobić twardszy przycisk. Potem włącz zapłon i odczekaj na zagrzanie świec do czasu aż usłyszysz pyknięcie przekaźnika. Podgrzewanie powtórz i dopiero spróbuj odpalić.
sampler - 24-01-2010, 22:29
Jak po kilku ruchach pompka reczna grzybek robi sie twardy to uklad jest zapowietrzony. Prawidlowo odpowietrzony uklad powinien miec caly czas twardy grzybek. Swiece zarowe najlepsze sa orginalne. Mozna wstawic nawet uzywane byle grzaly.
n4p - 25-01-2010, 07:10
Ok panowie 7.00 rano idę spróbować odpalić miska...Z pompką wiem ze trzeba pod pompować..I robię to za każdym razem rano. Grzeje 2 jak nie 3 razy świece bo raz to zdecydowanie za mało...
Owczar co do reszty to odpisze juz w pracy kiedy zmieniale/wymienialem części bo czas mnie nagli...
Sampler hmmm no to chyba mam zapowietrzony bo rano jak auto sie ostoi przez noc to po 4-5 ruchach pompki dopiero twardnieje.
sampler - 25-01-2010, 08:37
No to takie autko za 1 strzalem nie odpali. Poluznij srubke od odpowietrznika podpopmpuj tak zeby przestalo leciec powietrze przytrzymaj wcisniety grzybek i dokrec. Jak po nocy bedzie sie powtarzac to odpowietrz jeszcze raz.
n4p - 25-01-2010, 08:54
No i dupa aku rozładowany...Silnik kręcił lecz nawet chęci zapłonu nie było - już mi ręce opadają....
sampler napisał/a: | No to takie autko za 1 strzalem nie odpali. Poluznij srubke od odpowietrznika podpopmpuj tak zeby przestalo leciec powietrze przytrzymaj wcisniety grzybek i dokrec. Jak po nocy bedzie sie powtarzac to odpowietrz jeszcze raz. |
Układ ok. Przed zapłonem sprawdziłem pompkę - ciężko chodziła, więc ok.
Mam pytanie odnośnie akumulatora jaki powinien być zamontowany w tym silniku..
Obecnie mam 72 AH 600A - czy nie za duży? Z tego co czytałem to w galach w silnikach 4d68 ma być 64 AH 100A - dane z manuala.
Dziś znowu aku będę całą noc ładował ale sądzę, że mój aku długo nie pociągnie, gdyż już nie raz padał.
Owczar napisał/a: | n4p napisał/a:
4. Może tak jak kolega napisał ten aparat zapłonowy trzeba by było zobaczyć ?
Kolega niestety napisał herezję bo nie ma żadnego aparatu w dieslu! Zapewne chodziło o ustawienie pompy. Jeśli pali Ci dobrze na ciepłym to ustawienie nic nie da.
Czy silnik kopci? Ile czekasz na zagrzanie świec? Jak ogólna kondycja silnika? Kiedy zmieniałeś filtry?
Sprawdź na początek najprostsze rzeczy. Na początek otwórz maskę i przed odpaleniem podpompuj on przy filtrze paliwa. Po kilku wciśnięciach powinien się zrobić twardszy przycisk. Potem włącz zapłon i odczekaj na zagrzanie świec do czasu aż usłyszysz pyknięcie przekaźnika. Podgrzewanie powtórz i dopiero spróbuj odpalić. |
Filtry jak i płyny zmieniałem w sierpniu 2009. Silnik nie kopci, lecz po tym kręceniu zauważyłem że pobrał trochę oleju.
Kontrolka grzania świec gaśnie po 4-5 sek (na zimnym) a przekaźnik odzywa się tak po 10-12 sek.
gesty - 25-01-2010, 10:01
proponuje podpiac inny aku, ja tez dlugo walczylem z odpowietrzaniem, grzaniem swiec 'do pstrykneicia' i mialem dokladnie te same objawy jak Ty opisujesz. Wymiana aku zaltwila wszystko jak reka odjal - pali od reki bez wielokrotnego grzania i to na duzych mrozach. Ja wlozylem centre plus 74ah 680 rozruchu.
n4p - 25-01-2010, 10:22
gesty napisał/a: | proponuje podpiac inny aku, ja tez dlugo walczylem z odpowietrzaniem, grzaniem swiec 'do pstrykneicia' i mialem dokladnie te same objawy jak Ty opisujesz. Wymiana aku zaltwila wszystko jak reka odjal - pali od reki bez wielokrotnego grzania i to na duzych mrozach. Ja wlozylem centre plus 74ah 680 rozruchu. |
Też tak sądzę - dzisiaj sprawdzę jak będzie z innym akumulatorem. Czy alternator doładuje tak duży akumulator ? Jak długo już jeździsz na tym ? Pytam żeby później się nie zdziwić.
|
|
|