[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jak odczytać kody błędów
Owczar - 11-12-2011, 19:00
Dziwne są te objawy, bo u mnie po odpięciu czujnika wału natychmiast miałem błąd po 3 obrotach wału. Dobrze powpinałeś wszystkie kostki?
GAL - 11-12-2011, 19:07
To nie jest pierwszy raz jak wyciągam silnik z auta, robiłem różne dziwne rzeczy ale ten przypadek mnie dołuje.
Oglądałem wszystko dookoła od góry i od dołu i nie widzę, żebym coś pominął, tak jak wcześniej napisałem po pierwszym zaobserwowaniu problemu poprawiłem kontaktem.
Może coś nie tak z czujnikiem halla?
jaki powinien być sygnał przy próbie odpalenia?
Mr_Azathoth - 14-12-2011, 22:09
Hej pomorze ktos z odczytaniem bledow?
Link http://youtu.be/Fu67MHIeg-4
Owczar - 15-12-2011, 01:07
Brak błędów.
Krzyzak - 15-12-2011, 06:45
Mr_Azathoth napisał/a: | pomorze ktos z odczytaniem bledow? |
Owczar napisał/a: | Brak błędów |
mazowieckie było szybsze...
mackbeth - 15-12-2011, 08:08
A przypadkiem ABS nie wymruguje 11 22 23 i 24 ???
komarsnk - 15-12-2011, 12:37
mackbeth napisał/a: | A przypadkiem ABS nie wymruguje 11 22 23 i 24 ??? |
Czyli wymruguje "olej sprawę"
mackbeth - 15-12-2011, 13:20
ano fakt, zapomniałem że to mogą być stare błędy:)
fredfm - 02-01-2012, 21:41
Koledzy jak się coś sypie to wszystko na raz:((
Dziś wracając z pracy, standardowa prędkość 90km/h zacząłem wyprzedzać pod górę tira. W połowie jego długości auto straciło całą moc na ok 2 sekundy, po tym znów dostało kopa lecz po chwili znów o samo. Zjechałem na pobocze, zgasiłem go. odpalił normalnie lecz już ze świecącą kontrolką check. Później powtórzyła się taka sytuacja jeszcze raz, również pod górkę lecz na bardzo krótki okres, ok 0,5 s. Dojechałem do domu i wymrugałem błędy, nie wiem czy dobrze mi się je odczytuje (poniżej filmik) Pokazuje lambdę i przepływkę. jednak nie wydaje mi się żeby one miały wpływ na przerywanie, czy też auto traciło przeznie całą moc... wcześniej objawów ze strony zasilania nie miałem żadnych, jednie na zimnym silniku dziwne falowanie które po kilometrze ustępowało.
FILM BŁĘDY
komarsnk - 02-01-2012, 22:15
fredfm napisał/a: | Koledzy jak się coś sypie to wszystko na raz:((
Dziś wracając z pracy, standardowa prędkość 90km/h zacząłem wyprzedzać pod górę tira. W połowie jego długości auto straciło całą moc na ok 2 sekundy, po tym znów dostało kopa lecz po chwili znów o samo. Zjechałem na pobocze, zgasiłem go. odpalił normalnie lecz już ze świecącą kontrolką check. Później powtórzyła się taka sytuacja jeszcze raz, również pod górkę lecz na bardzo krótki okres, ok 0,5 s. Dojechałem do domu i wymrugałem błędy, nie wiem czy dobrze mi się je odczytuje (poniżej filmik) Pokazuje lambdę i przepływkę. jednak nie wydaje mi się żeby one miały wpływ na przerywanie, czy też auto traciło przeznie całą moc... wcześniej objawów ze strony zasilania nie miałem żadnych, jednie na zimnym silniku dziwne falowanie które po kilometrze ustępowało.
FILM BŁĘDY |
Błąd lambdy można w tym przypadku olać. Jak dla mnie jest to początek agonii przepływki, tym bardziej, że masz pływanie obrotów na zimnym silniku.
Do sprawdzenia również TPS bo może już mieć wytarte ścieżki i może przerywać dokładnie w ten sposób jak to odczuwałeś.
[ Dodano: 02-01-2012, 22:21 ]
Teraz zobaczyłem filmik z błędami i jak dla mnie jest do kod 22 i 23 czyli błąd czujnika położenia wału i błąd czujnika TDC.
Jeśli ja dobrze odczytuję to tutaj Ci nie pomogę bo nie mam już takiej wiedzy....
fj_mike - 02-01-2012, 22:29
fredfm, a jaki stan świec i przewodów?
fredfm - 03-01-2012, 08:37
świece i przewody wymienione jakieś 35tys km temu na IK22 i kable NGK. Chyba że one się już wysłużyły. Jednak innych objawów ze strony układu WN nie mam i nie było.
Martwią mnie jednak błędy, jeżeli to rzeczywiście 22 i 23... od czego zacząć?? Co do za czujniki i gdzie je można znaleźć w aucie??
Znalazłam temat [EA2A 2.0] Błąd 23-czujnik TDC gdzie jest instrukcja "reanimacji" czujnika TDC. Jednak temat dotyczy silnika 2,0. I tu pytanie czy to ten sam czujnik? Czy mogę również go próbować reanimować??
Proszę jeszcze żaby ktoś popatrzył na filmik z moimi błędami..
Owczar - 03-01-2012, 09:52
komarsnk napisał/a: | 22 i 23 czyli błąd czujnika położenia wału i błąd czujnika TDC |
Zgadza się.
mackbeth - 03-01-2012, 15:21
Błąd 23 dokładnie miałem taki sam i te same objawy, pomogło rozmontowanie czujnika i przelutowanie wszystkich styków, u mnie pomogło.
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
smashthedj - 04-02-2012, 22:40
jade -13, engine check i tyle wychodzi:
http://www21.zippyshare.com/v/95475691/file.html
HeLp
ea2a 97'
|
|
|