To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

akbi - 27-04-2008, 09:32

No właśnie jestem na etapie zakupy radia ...dzisiaj/jutro.

Wybrałem sobie Presidenta:
radio: Johny II ASC + antena Texas PL ... lub ew Alabama.

Oczywiście nie chcę szumów, ale dodatkowo bardzo zależy mi na długim zasięgu ... jaki mogę na takim sprzęcie wyciągnąć zasięg??
Czy ktoś ma ten sprzęt ??? Jakieś Plusy/minusy od użytkowników??

Chooper - 27-04-2008, 09:49

a ja nadal nie rozumiem dlaczego moderator nie scalił tematu, skoro już jeden istnieje (sam w nim pytałem) :roll:
Anonymous - 27-04-2008, 11:28

akbi napisał/a:
Wybrałem sobie Presidenta:
radio: Johny II ASC + antena Texas PL ... lub ew Alabama.

Akbi a warto przepłacać za Johny II jak Uniden pro520 XL jest identyczny? Ja posiadam takiego unidena i złego słowa nie powiem. Zresztą jest to chyba najpopularniejsze radyjko :) Co do antenty to woże na dachu President Florida. Jest to krótka antena i na trasie się sprawdza (odpowienio wcześniej wiem co się dzieje) Zasięg tak bez zakłóceń to ok 3 km. co przy takim natężeniu mobilków w zupełności wystarcza. Ja używam radia tylko na trasie. W mieście za duży natłok informacji i głowa boli po 15 minutach. Poza tym moja antena na takie miasto jak Warszawa jest trochę za krótka. Zastanawiam się nad dłuższą, ale z tą akurat wjeżdżam do garażu bez zdejmowania (wys garażu 2m) Radia jednak bym nie zamienił na żadne inne

akbi - 27-04-2008, 15:19

djandrew napisał/a:
Akbi a warto przepłacać za Johny II jak Uniden pro520 XL jest identyczny?

nie wiem ...dlatego też pytam osób dobrze zorientowanych w temacie, bo ja nie mam o radiach CB większego pojęcia :) :) ... niektórzy nie widzę różnicy między telewizorami Thomson a Panasonic i wg nich też nie warto przepłacać za produkt Matsushita.

djandrew napisał/a:
Co do antenty to woże na dachu President Florida.

parametry anten Presidenta porównałem dzisiaj na ich stronie i Florida jest raczej jednym z gorszych ich produktów

djandrew napisał/a:
Zasięg tak bez zakłóceń to ok 3 km.

chcę kupić zestaw o zasięgu minimum 15km ...dla 3km kupowanie radia mija mi się z celem :(

Anonymous - 27-04-2008, 15:56

djandrew napisał/a:
Akbi a warto przepłacać za Johny II jak Uniden pro520 XL jest identyczny?

jesteś pewien? czy może to mantra znana z allegro "na częściach/podzespołach (tutaj wpisać odpowiednio znaną markę)".
Z doświadczenia, przekonania i rozsądku wiem, że to nigdy nie jest prawdą z co najmniej kilkunastu powodów.

JCH - 27-04-2008, 17:49

Uniden zdaje się nie ma homologacji. A z tym zasięgiem min 15 km to chyba przesada bo będziesz słyszał również wszystko to, co się dzieje gdzieś z boku, gdzieś daleko od Ciebie a co Cię niespecjalnie będzie interesowało. Ważne żeby usłyszeć/zapytać kogoś kto leci z kierunku, w którym Ty jedziesz.

[ Dodano: 27-04-2008, 17:51 ]
akbi napisał/a:
parametry anten Presidenta porównałem dzisiaj na ich stronie i Florida jest raczej jednym z gorszych ich produktów
Akurat z tego co czytałem, z krótkich anten Florida sprawuje się dużo lepiej niż np. droższa Georgia.
akbi - 27-04-2008, 20:41

JCH napisał/a:
akbi napisał/a:
Akurat z tego co czytałem, z krótkich anten Florida sprawuje się dużo lepiej niż np. droższa Georgia.

myślę tutaj raczej o długich antenach Presidenta, coś z modeli: Alabama, Dakota, Texas, wa27 ... tylko aby była na magnez, a nie wiesz czy wszystkie z wymienionych takie właśnie są.

[ Dodano: 27-04-2008, 20:47 ]
Już wiem ...chcę antenę Dakota V2 :) ...tylko ta z ww wymienionych jest na magnez

JCH - 27-04-2008, 20:48

chyba raczej na magnessssssssss :wink: :badgrin:
Anonymous - 27-04-2008, 20:52

bugs napisał/a:
jesteś pewien? czy może to mantra znana z allegro "na częściach/podzespołach (tutaj wpisać odpowiednio znaną markę)".
Z doświadczenia, przekonania i rozsądku wiem, że to nigdy nie jest prawdą z co najmniej kilkunastu powodów.

Akurat co do tego radia jestem pewien. Sam go używam. Ojciec w samochodzie też ma takie, a jego prat właśnie Johny II i nie ma różnicy

JCH napisał/a:
Uniden zdaje się nie ma homologacji.

Zgadza się, Uniden ma problemy z homologacją, ale zależy gdzie kupujesz. Ja akurat kupiłem u takiego sprzedawce, który miał te radia z homologacją.

Anonymous - 27-04-2008, 21:07

djandrew napisał/a:
Akurat co do tego radia jestem pewien. Sam go używam. Ojciec w samochodzie też ma takie, a jego prat właśnie Johny II i nie ma różnicy

Na jakiej zasadzie jesteś pewien? W czym nie ma różnicy? Co z tego, że ty i tata takiego używacie a brat inne?

Serio nie rozumiem co to ma do rzeczy.

Chodzi mi o to, że często ludzie myślą, że jeśli coś jest na takich samych podzespołach to jest to to samo, ale w rzeczywistości tak nie jest.

Podobnie zresztą jak akbi napisał

akbi napisał/a:
niektórzy nie widzę różnicy między telewizorami Thomson a Panasonic i wg nich też nie warto przepłacać za produkt Matsushita

Anonymous - 27-04-2008, 21:17

Ja mam Alana 199
antena hustlera 0.98 m
Bardzo zadowolony jestem :!: :!: :!:

zwolin - 27-04-2008, 23:23

bugs napisał/a:
Chodzi mi o to, że często ludzie myślą, że jeśli coś jest na takich samych podzespołach to jest to to samo, ale w rzeczywistości tak nie jest.

Uniden to protoplasta presidenta. NIe wiem jak teraz, ale kiedyś presidenty miały na płytkach napis uniden :lol:
W obecnej chwili uniden 520 mniej szumi niż johny, który wraz z zestawem gadżetów dostał kupę badziewia do zbierania zakłóceń.
Unideny nie mają homologacji (polityka), ale sprzedawcy to obchodzą, tak, żeby wilk był syty i owca cała.
Moim zdaniem nie ma żadnego sensu przepłacanie za johnego z ASC w sytuacji, gdy:
-ASC nie działa w mieście (a przynajmniej w Wawie)
-ASC tnie bliskie rozmowy, tak, że zamiast szumu mamy jazgot
- po wyłączeniu ASC mamy to samo radio co u520 tylko co najmniej 2xdroższe

akbi,
zastanów się, czy warto przepłacać za antenę presidenta. Poczytaj sobie na forach cb. Jest tam niewielu naprawdę zadowolonych urzytkowników tych anten, a zadziwiające dla mnie jest to, że wielu narzeka na jakość wykonania. Może lepiej kupić coś midlanda albo sirio, niż nabijać kabzę presidentowi. Antena to i tak element instalacji cb który najłatwiej uszkodzić lub "zgubić", więc na wieloletnie użytkowanie drogiej anteny i tak bym nie liczył.
Weż też pod uwagę, że od długości anteny (nie tylko oczywiście) zależy twój zasięg nadawania. O kilkunastokilometrowych zasięgach z gwoździa bym zapommniał.

akbi - 28-04-2008, 07:10

zwolin napisał/a:
Weż też pod uwagę, że od długości anteny (nie tylko oczywiście) zależy twój zasięg nadawania.

dlatego myślałem o takiej 1450mm

zwolin napisał/a:
O kilkunastokilometrowych zasięgach z gwoździa bym zapommniał.

co to gwóźdź??

cns80 - 28-04-2008, 07:55

zwolin, a co sądzisz o antenach Lemm ? Znasz jakieś opinie ?
Mam w dostawczaku Cobrę DX IV z anteną Sirio, ale chciałbym kupić drugi zestaw na osobówkę z Lemm. Midlanda już miałem i nie wytrzymał naszej zimy :cry:
co do radyjka to bardzo polecam tą Cobrę. Jest tania i zbiera dużo mniej śmieci, a zasięg ma minimalnie lepszy niż Uniden z taką samą anteną.

zwolin - 28-04-2008, 16:45

akbi napisał/a:
gwóźdź??

mała, zgrabna antenka o długości kilkudziesięciu cm na miniaturowym magnesiku wożona na ogół przez panów zirytowanych tym, że nikt im nie odpowiada :D Generalnie nadawczo jest to tylko i wyłącznie generator syfu w eterze. Odbiorczo może być ok do czułego radia jeśli ktoś jeździ np w wawie. Ale tylko do odbioru, a do tego jak powszechnie wiadomo wystarczy bylejaki drut.
akbi napisał/a:
dlatego myślałem o takiej 1450mm

Midland ML145 :?: :?:

cns80 napisał/a:
zwolin, a co sądzisz o antenach Lemm ? Znasz jakieś opinie ?

Nie jeździłem z tymi antenami, więc się nie wypowiadam.
Sporo info masz tu: http://www.cbradio.pl/mod...days=0&start=50
http://www.cb-radio.pl/phpBB/viewforum.php?f=100
http://www.161gtw.pl/viewforum.php?f=8
Ja mam Sirio titanium 1200 na magnesie i sobie bardzo chwalę.
Niestety będę musiał kupić coś ok 70cm, żeby nie składać anteny przy każdym wjeździe do garażu, bo mnie coś zaraz trafi :twisted:
Na trasę będę wrzucał dłuższą i powinno być ok.