To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

pablo diablo - 20-11-2010, 22:34

panowie
Jestem tydzień po wymianie sprzęgła zrobiłem już jakieś 500 km i tu nagle pedał bardzo twardszy przy każdej redukcji twardszy potem znów robi sie miękki jak wcześniej, objawy powtórzyły sie kilka razy teraz jest znów miękki jakiś czas co to takiego czy to anormalny objaw nowego sprzęgła miał ktoś taki po wymianie ?

Krejzi - 20-11-2010, 22:39

zapowietrzony układ sprzęgła ... tzn to tak odemnie :P podejzewam ze wystarcyz odpowietrzyc a po wymianie chyba nie powinno nic takiego sie dziac, sprobuj na nieodpalonym silniku tak sobie pompowac sprzeglo i sprawdz czy tak samo jesli tak to zapowietrzony uklad
pablo diablo - 23-11-2010, 00:24

no nie pomogło przetoczyłem trochę płynu i nadal mam takie same objawy, tzn
co jakiś czas twardnieje mi pedał sprzęgła robi sie twarde potem bardzo twarde po czym miękkie, jest jakiś czas dobrze potem znów sie powtarza ta twardość... już podejrzewam ze coś po tej wymianie się posypało lub mechanik coś zachrzanił choć na razie sobie go cenie ...
co myślicie próbować jeszcze raz odpowietrzyć ???

Krejzi - 23-11-2010, 08:41

sprawdz odrazu wysprzeglik czy pod gumką nie ma płynu, a jak odpowietrzasz ?
pablo diablo - 23-11-2010, 10:28

odpowietrzanie wyglądało raczej prawidłowo robiłem to razem z mechanikiem on wężykiem z pod ciśnieniem zaciągał płyn ja kontrolowałem poziom w zbiorniczku i przetoczyliśmy trochę tego płynu może za mało jak pojemny jest ten układ ?
wsprzęgielnik sprawdzony raczej nic nie cieknie możne spróbuje ręcznie odpowietrzyć metodą pompowania pedału i odkręcania i zakręcania odpowietrznika ?

Krejzi - 23-11-2010, 10:49

raczej sprobowalbym tą metodą z pompowaniem pedalu tak jak hamulce ;) ja u siebie po wymianie wysprzeglika niby odpowietrzylem a znowu bylo kiepsko potem odpowietrzylem jeden raz i drugi i bylo ok , a j esli to nie pomoze to pompka do sprawdzenia a jesli tu wszystko ok to juz tylko sprzeglo ;)
pablo diablo - 23-11-2010, 13:18

no nie jest dobrze sprzęgło stwardniało i teraz już jest twarde da się jeździć wszystko wygląda dobrze biegi wchodzą tylko pedał sprzęgła twardy. Musze przyjrzeć sie temu wyprzęgnikowi lub pompce no nie wiem za co się zabrać chyba zareklamuje to sprzęgło mechanikowi.
ps
a ja narzekaczem ze miałem przez tydzień lekkie jak piórko

Krejzi - 23-11-2010, 14:05

to wyglada wlasnie na zapowietrzony uklad albo wlasnie jakis problem w ukladzie hydraulicznym sprzegla wiec w sumie chyba nie najgorzej ( lepsze niz wadliwe sprzeglo ) aczkolwiek mechanikiem nie jestem i moge sie mylic, reperaturka pompki sprzegla to jakeis 40 zł max, wysprzeglik to jakies 70-90 zł wiec tragedii nie ma ;) po prostu moze wysprzeglik albo pompka przestala byc szczelna i ciagle zapowietrza uklad, ale w sumie skoro ktos robil Ci sprzeglo i po tym zrobilo sie jak zrobilo ... to koniecznie do reklamacji ;)
pablo diablo - 26-11-2010, 18:37

wiec tak wysprzęglik wymieniony na nowy niska cena wiec tragedii niema niestety bez lepszych objawów. Pompka działa wiec to nie to. Twardość pedała się unormowała i podobna jak na starym sprzęgle problem jest tylko że strasznie haczy przy zmianie biegów a czasami by wbić jedynkę muszę naprawdę depnąć do podłogi czasami myślę ze coś urwę.Jedyne co teraz to zabawa regulacją dźwigni pedała może go lekko podniosę i zobaczę. To tyle co mogę,pomału bocje mi sie kończą
Kamil_Ziomek - 26-12-2010, 18:59

Chłopaki potrzebuje pomocy. Moje sprzęgło w galu ma już dość i muszę je wymienić. Wszedłem na sklep w intercarsie a tam dwa rodzaje sprzęgła jedno o średnicy 215 mm a drugie 225 mm. Posiadam galanta 2,0 gls silnik 4g63 ( na jakiejś rosyjskiej stronie po numerze vin był czerwiec 1998 roku) Sprzęgło o średnicy 225 mm jest dwa razy droższe od tego 215 mm. Na allegro są sprzęgła firmy exedy ale one maja średnice 215 mm. Co będzie pasowało do mojego misiaczka ?

P.S. są zestawy naprawcze do pompki sprzęgła ?

robertdg - 26-12-2010, 19:05

Kamil_Ziomek, jeżeli na jakiejś ruskiej stronie piasło, że ma być sprzęgło 225mm, to takie ma być.
m6riano - 26-12-2010, 19:16

[quot]P.S. są zestawy naprawcze do pompki sprzęgła ?[/quot]

jutro jadę do CARIXU na ul.Nowolipie 25 i będę dopasowywał, więc później napisze co i jak.

Kamil_Ziomek - 26-12-2010, 20:51

robertdg źle mnie zrozumiałeś. na tej rosyjskiej stronie pisało po moim numerze vin ze galant jest z czerwca 1998 roku. Na stronie intercars zestawy sprzęgła są podzielone od roku 1997 do 1997.12- tarcza 215 i od 1998 do 2000 tracza 225. Patrząc na allegro nie ma takiego podziału wiekowego jest komplet sprzęgła od 1997 do 2000. Obecnie jest problem z tą strona na której sprawdzałem vin i nie wiem jak to sprawdzić czy mam 215 czy 225. Wiem że najlepiej wyciągnąć i zmierzyć ale nie mam tylu dni żeby rozebrać i zamówić.
j-rules - 26-12-2010, 20:56

jeśli masz rocznik 98 to na 100% masz rozmiar 225. Allegro sie nie sugeruj, nie wszyscy wiedza co sprzedają.
robertdg - 26-12-2010, 21:33

Kamil_Ziomek, podaj Vin to będzie jasne, ale już nawet w tym temacie chyba pisalem, ze oryginalny SE mial 225, a wersja podstawowa 215