Nasze Miśki - COLT C53A - PRAWDZIWE GTI - 2.4 DOHC
NYSAN - 26-08-2009, 21:43
Nie rozumiem deko pytania " punktowo czy rozproszone " , ważne żeby trafiało tam gdzie powinno
mkm - 26-08-2009, 21:44
NYSAN napisał/a: | Ważne żeby trafiało tam gdzie powinno |
ok. Dzieki za szcegolowa informacje...
NYSAN - 26-08-2009, 21:59
No dobra obczaiłem , rurka nie jest połączona na sztywno z filtrem , zasysa sobie sam ile chce , ważne żeby dostawał zimne , następnym krokiem będzie teflonowa uszczelka pod ssaka . A co do 1.6 to uważam że ten krok tak samo jak w 2.4 tak i w 1.6 dużo by zmienił . No może nie dużo ale różnica jest znacząca
Anonymous - 26-08-2009, 22:43
Jo mkm, ach ten Nysan se zartuje normalnie z wieczora
Tak, dobrze Nysan pisze lecz zapomniał dopowiedzieć, że to zimne powietrze brane zderzakiem będziemy chcieli odizolować w jakimś opakowaniu coby się nie mieszało z tym z komory. A silniczek sobie pobierze tyle ile mu będzie pasowało. No i uszczelka pod ssący znacząco obniża temperaturę w kolektorze dolotowym(zwłaszcza w 4g6. series)-koszt 120-150zł. Co do zastosowania tego rozwiązania w 1.6 wg mnie jak najbardziej na miejscu zwłaszcza że koszta nie są duże. Napewno najlepiej pozbyć się przy tej operacji przepływki i wystroić porządnie auto lecz tu już zaczynają się koszty.
mkm - 26-08-2009, 22:54
NYSAN napisał/a: | Nie rozumiem deko pytania " punktowo czy rozproszone " |
Faktycznie troche zbyt uprościłem.
„Punktowo” czyli rura od wlotu do filtra.
„Rozproszone” czyli gdzies po drodze jest komora i stamtąd sobie ciagnie.
Nie mogę znaleźć za duzo info na temat doprowadzenia powietrza do mniejszych silnikow bez turbo, wiec bazuje na serii i swoich przemysleniach.
W serii jest wlot w zderzaku, powietrze uderza w pas przedni, stamtąd „skrzelami/zeberkami” jest zasysane w rure w kształcie syfonu, potem wpada w obudowe filtra gdzie ma troche miejsca przed filtrem i przez filtr już do silnika.
Czyli w Twoim wypadku „ustrojstwo” zastepuje wlot, „skrzela” i „syfon”. Tak?
A co dalej? Już bezpośrednio w filtr czy jeszcze się kolejne ustrojstwo pojawi?
NYSAN - 26-08-2009, 23:02
Docelowo u mnie wyląduje odizolowany od reszty komory stożek w którego będzie uderzało zimne powietrze z rury biegnącej od "ustrojstwa" przyklejonego do wlotu w zderzaku właśnie do stożka . Jak będzie mi się chciało zdejmować po raz kolejny błotnik to pyknę foto jak to wygląda w całości pomontowane
mkm - 26-08-2009, 23:21
Co Wam powiem to Wam powiem, ale Wam powiem...
Macie naśladowcę!
Ja co prawda myslalem o bardziej brutalnym przebiciu się przez blotnik, ale ustrojstwo mnie urzeklo.
Panowie prosba:
Jak caly ten układ nie będzie opatentowany to proszę o jak najwięcej fotek.
Ogolnie jak najwięcej info o modyfikacjach proszę, bo trzeba Wam przyznac, ze temat macie dogłębnie przemyślany.
A myśleliście o chlodzeniu kolektora wydechowego? Jakies sprytne pokierowanie powietrza?
Anonymous - 26-08-2009, 23:27
mkm napisał/a: | Co Wam powiem to Wam powiem, ale Wam powiem...
Macie naśladowcę!
Ja co prawda myslalem o bardziej brutalnym przebiciu się przez blotnik, ale ustrojstwo mnie urzeklo.
Panowie prosba:
Jak caly ten układ nie będzie opatentowany to proszę o jak najwięcej fotek.
Ogolnie jak najwięcej info o modyfikacjach proszę, bo trzeba Wam przyznac, ze temat macie dogłębnie przemyślany.
A myśleliście o chlodzeniu kolektora wydechowego? Jakies sprytne pokierowanie powietrza? |
Oby więcej nas było dłubiących Ni ma patentów, dopilnuje Nysana Wydech generuje masę ciepła i najprościej owinąć go w specjalnie do tego przeznaczony bandaż:
np. http://www.allegro.pl/ite...owy_bandaz.html
i pozamiatane...
roch_27 - 26-08-2009, 23:36
mam coś podobnego i mogę z całą pewnością polecić bandaż termoizolacyjny - tylko na początek użytkowania musi się trochę "wypalić" co skutkuje nie mała ilością białego dymu Na światłach inni kierowcy mogą pokazywać że auto zaczyna się palić
pozdro
NYSAN - 27-08-2009, 19:30
Nie chciało mi się jednak zdejmować błotnika ale zderzak musiałem więc jakieś tam foto walnąłem :
W między czasie udało się pospawać z kwasa odcinek łączący stożek z przepustnicą :
oraz owinąć szmatą kolektor wydechowy :
roch_27 napisał/a: | mam coś podobnego i mogę z całą pewnością polecić bandaż termoizolacyjny - tylko na początek użytkowania musi się trochę "wypalić" co skutkuje nie mała ilością białego dymu Na światłach inni kierowcy mogą pokazywać że auto zaczyna się palić
pozdro |
Jest strasznie
Anonymous - 11-09-2009, 20:51
Dzisiejszy dzień zaowocował wymianą przepływki, przepustnicy i kolektora ssącego na ten z ''Clipsa'' 1G, także autko bardziej nerwowo reaguje na gaz no i poprawiła się wkręcalność w obroty, która i tak jest wg mnie bardzo dobra. W niedzielę wystroimy toto porządnie i dopiero później powiemy papa przepływce. Trzeba było nieco pokombinować aby się jej można było pozbyć. Ale o tym w następnej relacji
Anonymous - 14-09-2009, 11:19
To jaki to bedzie model? C59A?
pawela - 14-09-2009, 12:09
autoR napisał/a: | dopiero później powiemy papa przepływce |
Czarek, a co na to ECU? Ono jest w miśkach w końcu programowalne, czy nie?
Hubeeert - 14-09-2009, 12:36
pawela napisał/a: | Czarek, a co na to ECU? Ono jest w miśkach w końcu programowalne, czy nie?
|
I tu są schody. To zalezy od tego który model Czarek posiada. Jeżeli ten co ja i Eclipse (nie wszystkie) to się da, jeżeli nie - to kicha.
Anonymous - 15-09-2009, 13:13
pawela napisał/a: | autoR napisał/a: | dopiero później powiemy papa przepływce |
Czarek, a co na to ECU? Ono jest w miśkach w końcu programowalne, czy nie? |
Jak napisał Hubcio niektóre lecz nas to nie interesuje ponieważ Ecumaster skutecznie oszukuje-modyfikuje sygnały. Konwersja na MAP w tym przypadku jest trochę kłopotliwa lecz chłopaki od Ecumastera dali sobie z tym radę.
|
|
|