Nasze Miśki - j-rules - CB4A czyli miłosc od pierwszego wejrzenia
j-rules - 11-04-2010, 23:01
Cytat: | Tak poza tym zawsze chciałem srebrnego | bo zawsze czysty?
A te spryskwiacze, hmm.. myslisz zeby je pomalowac? nie wiem czy efekt nie wyjdzie jeszcze gorszy? Chcoiaz w sumie mi odpowiada wygląd
mkm - 14-04-2010, 23:12
Malowane spryskiwacze beda wygladac gorzej.
Mnie poczatkowo sie nie podobały, a teraz sam szukam...
j-rules - 15-04-2010, 14:35
no i juz wiem czemu mnie sciagalo na lewo (pisalem o tym w innym temacie)
Dzis po zajeciach tak sobie patrze a tu mam z przodu dosc wyraznego kapcia z lewej strony z przodu. Na stacji pokazalo 0.9 atm malo tego sprawdzilem ta sama storne z tylu i bylo 1.4 :O prawa strona po 2.0.
Nie wiem ile powinno byc przy 195/50/15 ale dobilem do 2,2 wszystkie cztery i modle sie aby to byly niegrozne dziurki ktore mozna zalatac (dwie opony mam nadzieje ze nie przekroczy to 50 pln, nawet tyle nie mam bo zalalem do pelna..)
idas - 15-04-2010, 15:09
Stary szybko się zorientowałeś:] Przy takim ciśnieniu przecież się czuje jak byś jechał czołgiem a nie autem:) Ja zawsze pompuję 2.3 (na wszystkie koła)i jest ok, nie za twardo w sam raz:) Łatki zwykle w okolicach 25zł kosztują, na dwie powinno Ci starczyć 50zł. Chociaż mnie się wydaje, że jak byś miał przebite to nawet tego 0.9 byś nie miał...Możliwe, że wentyl przepuszcza.
j-rules - 15-04-2010, 16:12
szczerze mowiac bacznie osberwuje kola zawsze i nie zauwayzlem zeby byl kapeć. Dzis nagle jakby ulecialo nagle. A autem sie jechalo normalnie, a ze po miescie jezdze jak emeryt to nie czuc tak dynamiki.
A przebita pewnie jest - i pewnie jakis gwozdz siedzi w srodku stad nie ulecialo calkiem. Podejrzewam ze wczesniej trzymalo te 1.6 moze 1.5 a tego seiro wizualnie nie widac po 195/50
Ba, nawet przy 0.9 nie wygladalo jak całkowity kapeć.
Cos jak w tym kawale z blondynką, ze ma kapcia, ale tylko troche i tylko na dole
Poobserwuje jak teraz bedziie uciekac
KaWu - 16-04-2010, 08:26
Powiem Ci ze czuc duza roznice miedzy 0.9 a 2.0 bara na oponie. Szczegolnie na tym profilu co masz w dodatku na przedniej osi.
Sam kiedys na takich samych oponach zalozylem letnie i nie sprawdzilem czy maja cisnienie i jechalem na cpn sprawdzic-to od razu dalo sie wyczuc brak cisnienia.
Mialem 0.8 bar.
Wiec u Ciebie moze zeszlo dopiero wtedy co zobaczylem (troszke przed tym).
Dodam tez, zeby sprawdzac jakims miernikiem, manometrem ile w rzeczywistosci nabijaja kompresory na cpn'ach.
Z doswiadczenia najczesciej oklamuja o 0.3 bar (na minus). Choc to nie zawsze wystepuje.
j-rules - 17-04-2010, 01:21
WIadomo klamac moze (dlatego zwykle zapodaje ponad 2.0) A jesli chodzi o te roznice... hmmm no jestem czuly na takie rzeczy. I faktycznie raczej nie bylo tak zle do poki nie zauwazylem, bo swojego pieknisia ogladam zawsze a 0.9 wizualnie juz sie rzuca w oczy. Poki co dobilem i obserwuje - narazie nic zlego sie nie dzieje, "ajer" nie ucieka, przynajkniej nie w zauwazalny sposob?
Pytanie co to sie podzialo, moze ktos mi psikusa zorbil?
j-rules - 19-04-2010, 09:09
okej - opona naprawiona. byl gwozdz wbity. a z tej drugiej przynajmniej na razie nie stwierdzono ulatniania. Koszt imprezy 20 pln.
j-rules - 27-04-2010, 12:43
wlasnie wrocilem z darmowego przegladu auta po ziemie (ta sama akcja co rok temu u dealera skody)
No i ogolnie wszystko... ok. Jednak skrzypiący amor lewy tył pokazuje, ze jest slabszy od reszty.. 67% , podczas gdy reszta ma po prawie 80%.
No wiec wiemy juz co mi tak sie "tluklo" okazalo sie ze nie bylo to tluczenie a skrzypienie w niskim tonie amora wlasnie.
Moze pomozecie gdzie szukac najtaniej amorow dobrych firm?
I co trzeba jeszcze kupic? jakies oslony czy odboje? Jak to wyglada konkretnie i gdzie tego szukac?
idas - 27-04-2010, 13:03
j-rules napisał/a: | Moze pomozecie gdzie szukac najtaniej amorow dobrych firm? |
Jak chcesz tanio to na tył widziałem magnumy za jakieś 90zł/sztuka (gazowe!). Osobiście sam bym takie wziął, bo sam zamierzam autem maks 2 lata pojeździć więc po co mam "robić dobrze" kolejnemu właścicielowi:P
Właśnie przejrzałem allegro, chyba już ich nie ma...Ale były na bank! z 2 letnią gwarancją! Radzę poczekać;) A to skrzypienie to może tuleja metalowo gumowa? Ja wymieniłem wahacze i mam absolutną ciszę:)
j-rules - 27-04-2010, 13:31
idas, Cytat: | A to skrzypienie to może tuleja metalowo gumowa? Ja wymieniłem wahacze i mam absolutną ciszę:) | a skrzypialo ci clay czas tak doniośle?
Bo u mnie praktycznie caly czas (przy wiekszych predkosciach nie slychac juz bo inne halasy wiatru i opon zagluszaja) Ja planuje Lanciem chyba jeszcze pojezdzic, zreszta anwet jakby sie trafila kasa na cos nowszego to ten i tak w rodzinie pewnie zostanie
idas - 27-04-2010, 14:13
j-rules napisał/a: | a skrzypialo ci clay czas tak doniośle? |
No ostatnie tygodnie to nie szło wytrzymać...nawet jak dawałem radio głośno to słyszałem. Niby równa droga a jednak drobne nierówności były i szlag człowieka trafiał...Jak stara wersalka...wstydziłem się tym jeździć normalnie:]
Jest metoda-jeśli chcesz wykluczyć tą tuleję to spryskaj ją bardzo obficie jakimś środkiem a'la WD40. Jak nie będzie zmian to spróbuj z kolejnym elementem. Przy amorze to popsikaj goleń i górne łożysko jak dasz radę (skrzypieć potrafi również zniszczony odbój-czytałem o takich przypadkach w necie).
Co do amorów to nawet na tą najtańszą kamokę masz 2 lata gwarancji...Przecież nie jeździmy naszymi lancerami w jakichś rajdach więc nawet te najtańsze powinny kilka latek wytrzymać.
Hugo - 27-04-2010, 15:10
j-rules napisał/a: | Moze pomozecie gdzie szukac najtaniej amorow dobrych firm? | Kayaba na allegro.
j-rules - 27-04-2010, 18:44
Hugo, a znasz jakiegos konkretnego sprzedawce aby nie bylo to jakies podróbki, lub made in europe? Zalezy mi na japonskiej produkcji. Czy moze szukac Tokico?
Hugo - 27-04-2010, 20:02
j-rules nick sprzedawcy na allegro to "e-amortyzatory" z Zielonej Góry. Dzisiaj kurier przywiózł mi od niego Kayaby na przód. Natychmiastowa wysyłka. Otwieram pudełko i taaaki banan na twarzy na amorkach widnieje napis KYB i poniżej MADE IN JAPAN. Nie wiedziałem, że można jeszcze ori Kayaby kupić. W dodatku cena najniższa na allegro.
|
|
|