Sigma/Diamante Ogólne - MEGA SWAP :P
lukasz12 - 27-05-2013, 13:28
VirMan napisał/a: | w sumie zależność jest tak samo liniowa od średnicy jak i obwodu -średnice łatwiej zmierzyć - ale przesadziłęm z tym 6 - ale 2,25 skąd ? masz może wymiary tych kółek ? (jakieś maleńkie to na alternatorze) |
Może zamiast teoretyzować, po prostu sprawdź linka jak liczy się przełożenie. A wymiary są hipotetyczne - może jest 2:1 może 2,3:1. Na oko. Tak czy inaczej chodzi o stosunek średnic kół a nie o długość paska
mazda10000 - 27-05-2013, 22:33
VirMan napisał/a: | to jest rolka dolna czy górna ? | Dolna
VirMan - 27-05-2013, 22:39
lukasz12 napisał/a: | VirMan napisał/a: | w sumie zależność jest tak samo liniowa od średnicy jak i obwodu -średnice łatwiej zmierzyć - ale przesadziłęm z tym 6 - ale 2,25 skąd ? masz może wymiary tych kółek ? (jakieś maleńkie to na alternatorze) |
Może zamiast teoretyzować, po prostu sprawdź linka jak liczy się przełożenie. A wymiary są hipotetyczne - może jest 2:1 może 2,3:1. Na oko. Tak czy inaczej chodzi o stosunek średnic kół a nie o długość paska |
Ja mówiłem obwód koła a nie długość paska... zmoderuj to proszę [delete some posts] łukasz bo się robi bałagan.
a stosunek tych kółek jest niecałe 3:1 więc koło 20k rpm może mieć alternator.
[ Dodano: 27-05-2013, 22:42 ]
mazda10000, to nie wygląda mi na dolną rolkę bo ma inny kształt niż moja -bardziej jak górna wygląda (ta nie regulowana) chyba że pasuje nadal ,ale podkładek by trzeba nawalić bo zmienili konstrukcję.
[ Dodano: 27-05-2013, 22:44 ]
właśnie przeczytałem jeszcze raz swoją wypowiedź i rzeczywiście napisałem o pasku.... ta to jest jak się pisze o północy albo po niedospaniu
mazda10000 - 27-05-2013, 23:02
To ewidentnie ta dolna, regulowana
http://www.ebay.com/sch/i...318474&_sacat=0
Tu jeszcze na ebayu znalazłem
VirMan - 27-05-2013, 23:20
wygląda zupełnie inaczej niż moja - śruba mi wystaje z rolki - tu jest sporo do wewnątrz.. chyba ze nowsze tak miały i była inna śruba.. hmm Łukasz - ty masz może rozeznanie ?
[ Dodano: 27-05-2013, 23:22 ]
http://www.ebay.com/itm/A...=item5894c2e0a5 to wygląda jak moja rolka
lukasz12 - 27-05-2013, 23:26
Te rolki z ebaya pasują, to jest nowszy typ - z już nie teoretycznie wymiennym łożyskiem.
Ale tak czy inaczej z taką cena to niech idą na drzewo.
Takie rolki zamawiałem w 2006 w Mitsubishi w Stanach - ceny były wtedy niższe - nieco bardziej strawne (ok. 35 i 40 dolarów). Problem w tym że rolki zaczęły szumieć po 40 tysiącach km...Zatem dzięki bardzo za GENUINE MITSUBISHI PARTS.
Osobiście albo bym poszukał łożyska do tej rolki starego typu albo poszedł drogą Virmana.
VirMan - 27-05-2013, 23:33
definitywnie ta czarna to dolna rolka (jest w opisie) to co dałeś to jest rolka górna.
mazda10000 - 28-05-2013, 07:43
lukasz12 napisał/a: | Ale tak czy inaczej z taką cena to niech idą na drzewo. |
Stronę wcześniej podałem link do rolki dayco za 160 zł - cena moim zdaniem już bardziej znośna
kleryk-3kgt - 04-11-2013, 20:04
VirMan napisał/a: | Długo updatów nie było - co nie oznacza że autko pleśnieje - dostało kilka dodatkowych elementów z zamierzonych i extrasów
Moje koło pasowe sie rozwarstwiło ( na początku skrzypienie na wolnych obrotach , potem coraz gorzej) z napinaniem paska alternatora wytrzymało prawie 10k km w sumie Dziś stałem sie szczęśliwym posiadaczem nowego koła zrobionego na zamówienie z alu :] z USA za drogo oryginał za drogi i niedostępny , używki w róznym stanie itd więc zdecydowałem że spróbuję jak będzie działać z alu Oryginalne koło posiada dwie sekcje zawieszone na gumie w celu tłumienia rezonansów na wale ( częstotliwość odpalania tłoków powoduje że zdarza sie że sam wał skręca sie czasem nawet o 2' w niektórych samochodach (rzędowe 6) ) i w pewnym momencie takie drgania sprężyste wału mogą powodować wpadnięcie w rezonans i pęknięcie wału co nie jest fajną rzeczą. Aluminium jest stosunkowo miękkie i sprężyste. Dobrze absorbuje drgania ( lepiej niż żeliwo i stal) co w połączeniu z odpowiednim rozkłądem mas powinno zrobić mini koło zamachowe po drugiej stronie silnika co z kolei powinno poprawić charakterystykę rezonansową. Generalnie koło ma rozkład masy bardziej ku zewnetrznej częsci, nie jest wycieniane i optymalizowane na jak najlzejsze. choć można było - takie rozwiązanie pozwala mimo zredukowania masy względem oryginału na poprawienie przejmowania chwilowych impulsów które powoduja drganai i wygaszanie istniejących. Zobaczymy jak w praktyce sie to zachowa Oto fotki :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek |
Pierwsze co mozesz sie spodziewać po tym kole, to brak tłumika drgań skrętnych. A co to spowoduje, to wiadomo, wibracje wały i szybkie niszczenie panewek.
A rolkę alternatora, to z dziką chęcią kupie, ta co zrobiłeś z alu. Tylko żeby łożysko było jakiś porządniejsze.
Wszyc - 11-11-2013, 19:45
Ale żeś odkopał trupa nikt tu chyba już nie zagląda ale masz racje ale pierwsza sprawa to to że po zmianie koła pasowego na lżejsze trzwba było by wyważyć cały układ korbowo-tłokowy po takiej zmianie panewka środkowej podpory wału/podpór wału będzie ostro dostawać po łbie
wojtas - 11-11-2013, 21:08
Dostaje juz jakieś dwa lata, a raczej nie dostaje bo śmiga aż miło
Wszyc - 11-11-2013, 22:46
Moze i jeszcze 3 lata śmigać co nie zmienia faktu że nie jest to zdrowe dla panewek zależy od silnika i od tego jak go kto męczy
VirMan - 11-11-2013, 22:53
Może tak od siebie - koło mam wyważone do połowy masy oryginału, więc harmoniczne drgania i tak pochłonie - może nieco gorzej.
A nowsze modele oferowano z kołem pasowym bez części masy bezwładnej więc chyba nie tak źle - na dodatek są wersje silnika tego lub nowszego w którym w ogóle nie występuje ten element.
Tak dekoracyjnie na koniec - nasze v6 są naprawdę kulturalne jeśli chodzi o pracę i jeśli nie są wytłuczone to ten tłumik drgań nie ma co robić - lubię powyprzedzać do 6-7k nieraz , (no dobra dźwięk też jest piękny ) a trasy przy 3-4 tys rpm po 1000 km robię kilka razy w roku.
Nie sądzę żeby to było szkodliwe dla tego silnika skoro samo mitsu odchudzało koła pasowe jeszcze w latach over engineeringu.
[ Dodano: 11-11-2013, 22:57 ]
tak dodatkowo dorzucę - robiłem miesiąc czy dwa temu hydrofobizację i w deszczu wracałem na autostradzie bez wycieraczek - rewelacja - ogólnie szyba czysta i rewelacyjnie wodę doprowadza (robiłem boczne + przód) +10 do widoczności i szyba nieco gładsza się wydaje.
Delikatny minus - na postoju albo przy wolnej jeździe, na szybie zostają kropelki maleńkie i wycieraczki nie ściągają do "zera"
wojtas - 11-11-2013, 23:33
Wszyc, pożyjemy zobaczymy...
Wszyc - 12-11-2013, 01:42
Spoko ja jestem wyczulony z powodu 4G63 tam takie patenty nie przechodza generalnie 4 cylindrówki Mitsu są tak bardzo nie zawodne jak wankle mazdy z Vkami nie wiem jak jest
|
|
|