To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło

Aga - 02-09-2007, 14:30

dm17 napisał/a:
Aga na urodziny kupie Ci pejczyk bo chyba lubisz chłostać.......... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

no jak Ty mnie znasz :badgrin: :badgrin: :badgrin: (ciekawe skąd :shock: )
ale to musisz poczekać do listopada, trzymam Cię za słowo :mrgreen:

Anonymous - 03-09-2007, 14:54

Pozwolę sobie wkleić pełną wypowiedź jednego z forumowiczów. Wszystko w pigułce: błędy ortograficzne, ogonki (które nota bene mnie nie rażą) i słowotok:
Cytat:
to nie koniecznie musi byc zbierznosc ,ja mam podobnie ale diagnosta powiedzial ze puki nie wymienie gum lacznikow i wahacza to nie ustawie zbierznosci i bedzie dalej scinac opone takze czeka mnie wymiana
- tuleji wahaczy i stabilizatora ,lacznikow
nie wiem jak to fachowo sie nazywa

mozna zaobserwowac czy plywa ci tyl i czy stuka na dziurach jak tak to napewno te tuleje maja wine

potem ustawiac zbierznosc i kupic opony nowe

Aga - 03-09-2007, 14:58

gregorbu napisał/a:
które nota bene mnie nie rażą

mnie jednak notabene rażą :mrgreen:

Anonymous - 03-09-2007, 15:04

Aga napisał/a:
gregorbu napisał/a:
które nota bene mnie nie rażą

Aga, sprawdź Słownik Kopalińskiego
Aga - 03-09-2007, 15:11

gregorbu napisał/a:
Aga napisał/a:

Aga, sprawdź Słownik Kopalińskiego

no widzisz, to znowu jakieś współczesne słowotwórstwo
już tu ktoś pisał na temat nowych słów wprowadzanych do słowników
Słownik Języka Polskiego i Poprawnej Polszczyzny uznaje tylko pisownię łączną
edytor w necie również podkreśla pisownię rozłączną

no ale skoro słowo "weszłem" zostało już w jakimś słowniku uznane za poprawne to czemu tu się dziwić :mrgreen:

Anonymous - 03-09-2007, 15:15

Najlepiej jakby wszystko sie pisało"u" "rz" "h" i nie oddzielnie i nie byłoby problemu :D
Aga - 03-09-2007, 15:24

dm17 napisał/a:
Najlepiej jakby wszystko sie pisało"u" "rz" "h" i nie oddzielnie i nie byłoby problemu :D

no....

podobno polski język jest jednym z najtrudniejszych

Anonymous - 03-09-2007, 16:21

Cytat:
[...]jak tak to napewno te tuleje maja wine
Ortografia ortografią ale te zdanie mnie powaliło :)
dm17 napisał/a:
W ten sposób np. amerykanie swój język upraszczają do granic możliwości. Może nie bierzmy przykładu ;)
Anonymous - 03-09-2007, 17:56

Aga napisał/a:
podobno polski język jest jednym z najtrudniejszych
Bo tak jest

Najśmieszniejsze tylko jest to że znaczna część narodu nie potrafi poprawnie pisać w ojczystym języku.............może jest dla nas za trudny :?: :idea: :?: (nas=pisze ogólnie)

Kiedyś właśnie ktoś wpadł na pomysł aby ujednolicić pisownie ale narodowi poloniści sie nie zgodzili........

arekp - 03-09-2007, 20:29

dm17 napisał/a:
Kiedyś właśnie ktoś wpadł na pomysł aby ujednolicić pisownie ale narodowi poloniści sie nie zgodzili........

I chwala im za to!

ruslana81 - 04-09-2007, 08:48

:badgrin: :badgrin: 2 kawiatuszki:
"nie wyssysam sobie tego z palca"
" odczówalnych"
brawo!

JCH - 07-09-2007, 11:29

Wracam po tygodniu nieobecności na Forum a tu ..... wątek ortograficzny tak się wspaniale rozwinął. Wreszcie jakaś dyskusja :!: Początkowo miałem wątpliwości czy go zakładać, czy nie. Opinie były różne. Z braku czasu przestałem też zbierać te "gnioty", które się pojawiają w necie a szkoda.
Teraz nie mam żadnych wątpliwości czy temat ten był słuszny. Proszę doklejajcie tu co lepsze pojawiające się zwroty, bo chyba tylko w ten sposób można się bronić przed ogłupiającym wpływem komputera, netu i pisowni stosowanej w nim. No i oczywiście czytać, czytać, czytać. Sęk w tym, że coraz więcej czyta się z ekranu monitora a nie ma czasu na dobrą książkę :oops:

A propos "poszłem":
Cytat:
Dzień dobry!

Moje pytania są następujące:
1. Czy dopuszczalna jest forma poszłem? Sądziłem, że nie. W programie "Ojczyzna Polszczyzna", którego nie oglądałem, a słyszałem od znajomych, profesor Miodek podał, że forma poszłem, podobnie jak poszedłem jest dopuszczalna w języku mówionym.

Pozdrawiam,
Michał

Ad 1. Truno uwierzyć, aby prof. Miodek zalecał używanie formy poszłem, która dyskredytuje mówiącego w oczach wykształconych słuchaczy. Jest ona spotykana w języku mówionym, ale nie można jej uważać za równorzędną wobec formy poszedłem
http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=186

Cytat:
Witam!!
czy prawdą jest, że forma poszłem jest od roku, może dwóch uznawana za tak samo poprawną jak poszedłem? Pozdrawiam :)
Kasia

Nie pierwszy raz jesteśmy o to pytani, zupełnie jakby ktoś plotkę puścił albo może czegoś nie dosłyszał lub nie zrozumiał w wypowiedzi eksperta. Nadal płeć brzydka mówi poszedłem, a płeć piękna poszłam. Różnica ta dotyczy jednak tylko liczby pojedynczej. W liczbie mnogiej mówi się więc poszliśmy, nie poszedliśmy (tę ostatnią formę zdarzyło mi się usłyszeć z ust pewnego polityka, który był chyba bardzo przejęty swoim występem przed kamerą).
— Mirosław Bańko, PWN
http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=6231
akbi - 07-09-2007, 11:38

to ja wstawię swojego hita z przed paru dni, nie chodzi tu może o błędy ortograficzne ... no ale popatrzcie sami :badgrin: :

Cytat:
tylko shel 95v-p albo 100v-p co z tego ze bezyn adrozsza jak spalal nie spada w portfelu jedo a wdla silnika chyb alepiej jak pokarm lepszy

JCH - 07-09-2007, 13:18

Cytat:
wszystko czeka aż otwożą serwis w jego normalnych godzinach pracy. Po jego otwożeniu okazać się może....
oby nikt nie musiał z tego kożystać
W sumie jest to jakaś myśl aby wszystko pisać przez "Ż" ;)
wojmi1 - 07-09-2007, 13:33

Ja jako dysortograf - uwazam by to przenies do forum kontrowersyjnego :badgrin: :badgrin:
Szowinisty!!!! he he :badgrin: :badgrin: