Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło
Aga - 02-09-2007, 14:30
dm17 napisał/a: | Aga na urodziny kupie Ci pejczyk bo chyba lubisz chłostać.......... |
no jak Ty mnie znasz (ciekawe skąd )
ale to musisz poczekać do listopada, trzymam Cię za słowo
Anonymous - 03-09-2007, 14:54
Pozwolę sobie wkleić pełną wypowiedź jednego z forumowiczów. Wszystko w pigułce: błędy ortograficzne, ogonki (które nota bene mnie nie rażą) i słowotok:
Cytat: | to nie koniecznie musi byc zbierznosc ,ja mam podobnie ale diagnosta powiedzial ze puki nie wymienie gum lacznikow i wahacza to nie ustawie zbierznosci i bedzie dalej scinac opone takze czeka mnie wymiana
- tuleji wahaczy i stabilizatora ,lacznikow
nie wiem jak to fachowo sie nazywa
mozna zaobserwowac czy plywa ci tyl i czy stuka na dziurach jak tak to napewno te tuleje maja wine
potem ustawiac zbierznosc i kupic opony nowe |
Aga - 03-09-2007, 14:58
gregorbu napisał/a: | które nota bene mnie nie rażą |
mnie jednak notabene rażą
Anonymous - 03-09-2007, 15:04
Aga napisał/a: | gregorbu napisał/a: | które nota bene mnie nie rażą |
mnie jednak notabene rażą | Aga, sprawdź Słownik Kopalińskiego
Aga - 03-09-2007, 15:11
no widzisz, to znowu jakieś współczesne słowotwórstwo
już tu ktoś pisał na temat nowych słów wprowadzanych do słowników
Słownik Języka Polskiego i Poprawnej Polszczyzny uznaje tylko pisownię łączną
edytor w necie również podkreśla pisownię rozłączną
no ale skoro słowo "weszłem" zostało już w jakimś słowniku uznane za poprawne to czemu tu się dziwić
Anonymous - 03-09-2007, 15:15
Najlepiej jakby wszystko sie pisało"u" "rz" "h" i nie oddzielnie i nie byłoby problemu
Aga - 03-09-2007, 15:24
dm17 napisał/a: | Najlepiej jakby wszystko sie pisało"u" "rz" "h" i nie oddzielnie i nie byłoby problemu |
no....
podobno polski język jest jednym z najtrudniejszych
Anonymous - 03-09-2007, 16:21
Cytat: | [...]jak tak to napewno te tuleje maja wine | Ortografia ortografią ale te zdanie mnie powaliło dm17 napisał/a: | Najlepiej jakby wszystko sie pisało"u" "rz" "h" i nie oddzielnie i nie byłoby problemu | W ten sposób np. amerykanie swój język upraszczają do granic możliwości. Może nie bierzmy przykładu
Anonymous - 03-09-2007, 17:56
Aga napisał/a: | podobno polski język jest jednym z najtrudniejszych | Bo tak jest
Najśmieszniejsze tylko jest to że znaczna część narodu nie potrafi poprawnie pisać w ojczystym języku.............może jest dla nas za trudny (nas=pisze ogólnie)
Kiedyś właśnie ktoś wpadł na pomysł aby ujednolicić pisownie ale narodowi poloniści sie nie zgodzili........
arekp - 03-09-2007, 20:29
dm17 napisał/a: | Kiedyś właśnie ktoś wpadł na pomysł aby ujednolicić pisownie ale narodowi poloniści sie nie zgodzili........ |
I chwala im za to!
ruslana81 - 04-09-2007, 08:48
2 kawiatuszki:
"nie wyssysam sobie tego z palca"
" odczówalnych"
brawo!
JCH - 07-09-2007, 11:29
Wracam po tygodniu nieobecności na Forum a tu ..... wątek ortograficzny tak się wspaniale rozwinął. Wreszcie jakaś dyskusja Początkowo miałem wątpliwości czy go zakładać, czy nie. Opinie były różne. Z braku czasu przestałem też zbierać te "gnioty", które się pojawiają w necie a szkoda.
Teraz nie mam żadnych wątpliwości czy temat ten był słuszny. Proszę doklejajcie tu co lepsze pojawiające się zwroty, bo chyba tylko w ten sposób można się bronić przed ogłupiającym wpływem komputera, netu i pisowni stosowanej w nim. No i oczywiście czytać, czytać, czytać. Sęk w tym, że coraz więcej czyta się z ekranu monitora a nie ma czasu na dobrą książkę
A propos "poszłem":
Cytat: | Dzień dobry!
Moje pytania są następujące:
1. Czy dopuszczalna jest forma poszłem? Sądziłem, że nie. W programie "Ojczyzna Polszczyzna", którego nie oglądałem, a słyszałem od znajomych, profesor Miodek podał, że forma poszłem, podobnie jak poszedłem jest dopuszczalna w języku mówionym.
Pozdrawiam,
Michał
Ad 1. Truno uwierzyć, aby prof. Miodek zalecał używanie formy poszłem, która dyskredytuje mówiącego w oczach wykształconych słuchaczy. Jest ona spotykana w języku mówionym, ale nie można jej uważać za równorzędną wobec formy poszedłem | http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=186
Cytat: | Witam!!
czy prawdą jest, że forma poszłem jest od roku, może dwóch uznawana za tak samo poprawną jak poszedłem? Pozdrawiam
Kasia
Nie pierwszy raz jesteśmy o to pytani, zupełnie jakby ktoś plotkę puścił albo może czegoś nie dosłyszał lub nie zrozumiał w wypowiedzi eksperta. Nadal płeć brzydka mówi poszedłem, a płeć piękna poszłam. Różnica ta dotyczy jednak tylko liczby pojedynczej. W liczbie mnogiej mówi się więc poszliśmy, nie poszedliśmy (tę ostatnią formę zdarzyło mi się usłyszeć z ust pewnego polityka, który był chyba bardzo przejęty swoim występem przed kamerą).
— Mirosław Bańko, PWN | http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=6231
akbi - 07-09-2007, 11:38
to ja wstawię swojego hita z przed paru dni, nie chodzi tu może o błędy ortograficzne ... no ale popatrzcie sami :
Cytat: | tylko shel 95v-p albo 100v-p co z tego ze bezyn adrozsza jak spalal nie spada w portfelu jedo a wdla silnika chyb alepiej jak pokarm lepszy |
JCH - 07-09-2007, 13:18
Cytat: | wszystko czeka aż otwożą serwis w jego normalnych godzinach pracy. Po jego otwożeniu okazać się może....
oby nikt nie musiał z tego kożystać | W sumie jest to jakaś myśl aby wszystko pisać przez "Ż"
wojmi1 - 07-09-2007, 13:33
Ja jako dysortograf - uwazam by to przenies do forum kontrowersyjnego
Szowinisty!!!! he he
|
|
|