[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
yaro1976 - 08-02-2008, 09:42 Temat postu: Poszukuje tematu odnosnie rozrządu 2,5 Witam, coby komuś nie wchodzić w topic, poszukuję posta (wydawało mi się że dawno temu taki temat był już opisywany) na temat wymiany rozrządu w 6A13. Zawierał mały tutorial co i jak i w jakiej kolejności. No chyba że coś mi się pomyrdało.
Do czego zmierzam? W przyszły weekend zamierzam zabrac się za to, kompleksowo, tj:
pasek rozrządu
rolka I
rolka II
napinacz hydr.
pompa wody
uszczelniacze
przewody WN
pasek alternatora
filtr powietrza
filtr ppył.
i wszelkie porady byłyby mile widziane, co i jak, co w pierwszej kolejności, na co zwrócić szczególną uwagę, ewentualne pułapki na które moge się nadziać.
Wszelka rada mile widziana.
Pzdr
yaro
czekoladka_1981 - 08-02-2008, 10:00
yaro1976 napisał/a: | na temat wymiany rozrządu w 6A13 |
Nie mogę zrozumieć tego ze jesteś starym wyjadaczem i moderatorem , a nie możesz lub nie chcesz poszukać na forum , tyle co o tym się pisało jak grubość książeczki ; KUbuś Puchatek". Opcja szukaj.Bez urazy
yaro1976 - 08-02-2008, 10:19
czekoladka_1981 napisał/a: | yaro1976 napisał/a: | na temat wymiany rozrządu w 6A13 |
Nie mogę zrozumieć tego ze jesteś starym wyjadaczem i moderatorem , a nie możesz lub nie chcesz poszukać na forum , tyle co o tym się pisało jak grubość książeczki ; KUbuś Puchatek". Opcja szukaj.Bez urazy |
heheh czekoladko ale mnie zebrałaś , tak poniekąd masz rację, potrafię używać funkcji szukaj, jednak moje poszukiwania tego topicu spełzły na niczym dlatego chciałem was prosić o pomoc.
A swoją drogą zebranie tej wiedzy w jeden post wydaje mi się dobrym pomysłem i przyklejenie go.
pzdr
krzysio1972 - 08-02-2008, 16:18
Ja zrobilem tak, umowilem sie z mechanikiem (p.Tomek M. z Kaplina) na wtorek i zostawiam mu samochod na caly dzien
Michal4133 - 08-02-2008, 23:40
ludzie!!! pasek wymieniony a silnik wariuje jak dziki byk! pasek jest zalozony OK sprawdzany byl przez 2 osoby trzy razy, jest zalozony na oryginalnych znakach, ale dalej cos mu jest nie tak z odpalaniem i cala jego praca, akumulator byl odlaczony na jakies 12h, testowany byl nawet na 2 roznych akumulatorach, ale z tego co pamietam to tak silnik nie moze pracowac nawet po odlaczeniu akumulatora, czy tam nawet zresetowaniu kompa, koles co mi wymienial pasek powiedzial ze musze pojechac do servisu i niech mi go podlacza pod komputer i dopiero wyjdzie co to, bo sam jest juz zmieszany a ja tym bardziej bo mechanikiem nie jestem. HELPPP
RoveR - 09-02-2008, 07:56
Yaro pisałem Kamilowi 73-73 że mam możliwość załatwienia części w przyzwoitej cenie (części japońskie) oraz mam namiar na mechaniora który taką wymianę przeprowadził w moim galu za około 250 zł ( nie pamiętam dokładnie). W razie potrzeby możemy się spotkać i postaram się wszystko zorganizować .
RoveR - 09-02-2008, 08:15
Yaro pisałem Kamilowi 73-73 że mam możliwość załatwienia części w przyzwoitej cenie (części japońskie) oraz mam namiar na mechaniora który taką wymianę przeprowadził w moim galu za około 250 zł ( nie pamiętam dokładnie). W razie potrzeby możemy się spotkać i postaram się wszystko zorganizować .
Przepraszam pomyliłem się i odpisałem to samo w tym temacie: Pasek rozrządu Galant 2.5 V6 24v 2002r (znowu zakręcony po wczorajszym )
Anonymous - 09-02-2008, 12:54 Temat postu: Re: Poszukuje tematu odnosnie rozrządu 2,5
yaro1976 napisał/a: |
pasek rozrządu
rolka I
rolka II
napinacz hydr.
pompa wody
uszczelniacze
przewody WN
pasek alternatora
filtr powietrza
filtr ppył. |
Jak juz oddawac miska na caly dzien do warsztatu to moze swiece tez dopisz do listy.
Coprawda i czego kazdemu zycze, moje swieczki na przegladzie przy 190kkm byly prawie
jak nowe, ale raz na to 90kkm mozna je zmienic
yaro1976 - 11-02-2008, 08:13 Temat postu: Re: Poszukuje tematu odnosnie rozrządu 2,5
pzolty napisał/a: |
Jak juz oddawac miska na caly dzien do warsztatu to moze swiece tez dopisz do listy.
Coprawda i czego kazdemu zycze, moje swieczki na przegladzie przy 190kkm byly prawie
jak nowe, ale raz na to 90kkm mozna je zmienic |
w sunmie zastanawiałem sie nad tym, ale wymieniałem je 20 kkm temu więc powinny byc jak najbardziej OK, ale oczywiście jak będę miał juz to rozgzebane to zobaczę wizualnie jak sie trzymają.
pzdr
czekoladka_1981 - 11-02-2008, 08:22
yaro1976 - jakie masz założone świeczki NGK, czy DENSO po tym przebiegu 20kkm powinny być jak najbardziej OK.
Anonymous - 11-02-2008, 10:31 Temat postu: Re: Poszukuje tematu odnosnie rozrządu 2,5
yaro1976 napisał/a: |
w sunmie zastanawiałem sie nad tym, ale wymieniałem je 20 kkm temu więc powinny byc jak najbardziej OK, ale oczywiście jak będę miał juz to rozgzebane to zobaczę wizualnie jak sie trzymają.
pzdr |
ah, jak tak, to chyba nie bedzie problemow
yaro1976 - 11-02-2008, 10:35
czekoladka_1981 napisał/a: | yaro1976 - jakie masz założone świeczki NGK, czy DENSO po tym przebiegu 20kkm powinny być jak najbardziej OK. |
załozone zalecane NGK, więc jestem dobrej mysli.
Maleństwo84 - 11-02-2008, 11:40 Temat postu: Wymiana rozrządu w Galu 2.0 Kochani potrzebna mi Wasza pomoc... wiem, wiem zaraz powiecie, że temat juz był poruszany, ale ja nadal mam wątpliwości Chodzi o wymiane rozrządu w Galancie 98r. 2.0 Gls. Już się pogubiłam w wersjach i nie wiem co muszę zakupić by potem nie okazało się, że czegoś brakuje. Moje autko ma już ponad180tys na liczniku więc co według Was należy wymienić wraz w wymianą rozrządu? Z góry dziekuje
czekoladka_1981 - 11-02-2008, 11:55
Maleństwo84 napisał/a: | co według Was należy wymienić wraz w wymianą rozrządu? Z góry dziekuje |
Do kpl. rozrządu dodała bym jeszcze wymianę pompę wody.
JaGrab3 - 11-02-2008, 11:58
Hej,
z tego co pamiętam to masz tam:
pasek rozrządu - to obowiązkowo
pasek balansowy - tani jest tak ze tez wymieniac
napinacz hudrauliczny - kosztuje koło 400zł, niektórzy twierdzą ze wystarczy wymiana co 2 raz, no u ciebie wychodzi pewnie ten 2 raz (180kkm), no ale mysle ze wprawny mechanik oceni czy jeszcze sie nadaje...po bożemu tez wymienic.
Rolki prowadzące, bodajże 2, ale to tez tanie, wiec nie ma co oszczedzać.
Dochodzi jeszcze pompa wody, nie wiem dokladnie co ile sie powinno ją wymieniać, ja nie zmienialem ostatnio, (160kkm), byla w niezlym stanie, no ale to juz zalezy od oceny mechanika. Pewnie spotkasz sie ze zdaniem ze wymienić koniecznie bo juz masz 180kkm, tak wiec jak widzisz wszystko zalezy od kwoty jaką chcesz wydać....
Co do pasków to polecam ci japońskie firmy Mitsuboshi, inne bosze i tym podobne mają gorszą opinię. Słyszałem ze mitsubishi oryginalnie bierze paski od mitsuboshi
|
|
|