To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

skull - 13-03-2009, 23:44

zapytam się przy okazji :wink: mi potrzebne amorki do MSW,ale jak zadam pytanie w dziale Space Wagona to będę czekał Ruski miesiąc na odpowiedź :D w moim przypadku różnica w cenie jest duża KYB na przód to wydatek lekko 400zł/szt,natomiast Sachs 280zł/szt.Jak sprawują się Sachs :?:
eremita - 14-03-2009, 16:07
Temat postu: amortyzatory 2,5v6
mam pytanie ma ktos moze? lub co myslicie o tych amortyzatorach? czy warto je kupic?

http://moto.allegro.pl/it...ant_okazja.html

http://moto.allegro.pl/it...omocja_oil.html

dzieki

Owczar - 14-03-2009, 16:38

Niedawno przerabiałem temat amortyzatorów w swoim. Nie wiem czy warto oszczędzać. Po niecałe 200zł kupisz porządne Kayaby. Ja miałem kupić bilsteiny po 167 za sztukę, ale w końcu dołożyłem i jestem zadowolony. Kayaba była oryginalnie montowana w Galantach.. Wedłu mnie lepiej dołożyć te 200zł do 2 sztuk. Myślę, że to wydatek który się opłaca, bo nie dość że wytrzymają zdecydowanie dłużej, to będziesz wymieniał raz, a nie 2 razy... Że nie wspomnę już o parametrach.
ben28 - 15-03-2009, 09:51

Ja na jesieni założyłem Kayaby i też jestem bardzo zadowolony lepiej dołożyć niż się rozczarować, ogólnie Kamoka to chyba jakaś Czeska podróba, a o tej drugiej pierwsze słyszę, to są takie firmy co dają logo i pudełko a co w pudełku tego sami nie wiedzą, więc przemyśl temat !!!
Anonymous - 15-03-2009, 10:14

Cytat:
ogólnie Kamoka to chyba jakaś Czeska podróba

Hahaha podróba czego? Normalne zamienniki , prawde mowiac lepszej jakosci niz te Made in China.
Mam u siebie Kamoki na obu osiach i auto prowadzi sie bdb. Co prawda za wczesnie aby wyrokowac o trwalosci bo zrobilem poki co tylko 2kkm ale wczesniej mialem Kamoki w poprzednim aucie na tylniej osi i po 5kkm na maszynie wyszlo 3 punkty procentowe spadku efektywnosci.
P.S Kupilem wlasnie u Allegrowicza Record42 i przyszly Kamoki.

winter1986 - 24-03-2009, 10:18

Z tego co mówił mi mechanik po wymianie amortyzatorów i sprężyn (sprężyny od passata) to długość prawie idealnie pasowała (były ciut dłuższe i lekko je przyciął, by tył nie był za wysoko od ziemi) a średnica jest identyczna jak w galu. Efekt końcowy widać w mojej galerii. Wszystkie zdjęcia są na nowych amortyzatorach sprężynach.
Marti - 24-03-2009, 14:21

Kol. winter1986 sprężyny masz z passata B5 kombi czy jakiegoś innego modelu. Mógłbyś się dopytać mechanika z którego dobierał?

Podeślij mi na pw namiar na niego i cenę za taką usługę jeżeli możesz. Legnica nie jest daleko więc możę bym skorzystał skoro go polecasz.

Anonymous - 31-03-2009, 20:58

witam,
no i w koncu stalo sie. amory tylne w moim kombiaku wymienione, wraz z kompletem sprezyn.
ucinajac wszelkie spekulacje co do zawieszenia z tylu, amory kayaby KYB341241 na ciezkie warunki drogowe + sprezyny LESJÖFORS LS4559213 do tego poduszki SACHS 802 297 i oslony z odbojami od sedana. do tego 5 godzin pracy 2 laikow i autko dumnie stoji(mimo butli LPG z tylu). lekko twardsze bo sprezyny sa obnizone o 30mm lecz praktycznie tego nie widac, bo stare oryginaly byly troche wyrobione(z przodu, tylne pekly obydwie :( ). na komforcie prawie zadna strata a na prowadzeniu duzy zysk:)
do tego komplet tego w IC kosztuje 1250zl wiec nawet nie jak jeden nivo.
bez dorabiania kombinowania i sztukowania.
pozdrawiam i zycze milych wiosennch zakupow zawiech dla naszych miskow:)

pelasio - 31-03-2009, 21:53

maczek napisał/a:
do tego poduszki SACHS 802 297

a gdzie są te poduszki?

nasper - 01-04-2009, 21:14

Witam wszystkich. Mam małe pytanie od jakiegoś czasu zauważyłem, że tyłek mojego gala siada po dłuższym postoju o jakieś 4cm co czasami wiąże się z zawieszeniem hakiem na chodniku jak stanę gdzieś tyłem na parkingu przy ruszaniu. Po przejechaniu kilku kilometrów tył stoi już normalnie tzn o 4cm wyżej. Może ktoś spotkał się z czymś takim u siebie? Zastanawiam się czy czasami już amorki i sprężyny nie kwalifikują się do wymiany.
Pozdrawiam.

Anonymous - 02-04-2009, 06:31

pelasio napisał/a:
maczek napisał/a:
do tego poduszki SACHS 802 297

a gdzie są te poduszki?

to sa poduszki w kielichu przez ktore przechodzi trzpien amora. trzeba je zmienic bo w nivo trzpien ma wieksza srednice i nowy by ci latal w poduszce. gumy o ktore opieraja sie sprezyny nie trzeba wymieniac bo pasuje tamte, no chyba ze sa wybite. w serwisie mitsu ta guma kosztuje jakies 85 zl.

KaWu - 02-04-2009, 17:53

maczek, moze podaj dla potomnych orientacyjne ceny czesci.
Anonymous - 02-04-2009, 18:06

KaWu napisał/a:
maczek, moze podaj dla potomnych orientacyjne ceny czesci.

alez prosze bardzo, mialem jednak niejakie problemy z rabatem gdyz nie bylem w temacie i ceny amorow i sprezyn moga sie troche roznic lecz w ogolnym rozliczeniu caly zestaw wychodzi tak samo bo na amory dostalem wiekszy rabat a na sprezyny mniejszy.

sprezyny LS 4559213 - 592,60 - komplet 4 sprezyn

amor KYB341241 - 222,64 - 1 szt

poduszka kolumny Mc Pherson 802297 - 65,73 - 1 komplet na jeden amor

oslona amortyzatora A9U001 - 27,24 - 1 szt

jak by ktos musial gume pod sprezyne w kielichu wymieniac to jakies 85zl w serwisie Mitsu

ceny pewnie beda sie wahac w zaleznosci od kursu euro wiec nie ma co robic rabanu o kilka zl, ale tak orientacyjnie wiadomo czego sie spodziewac.

Dzwigu - 07-04-2009, 12:43
Temat postu: Amorki Magnum-Opinie
Witam wszystkich

Mam pytanie do wszystkich którzy wymienili w swoich rekinkach amortyzatory z przodu na Magnumy. Teoretycznie jest to 2-ga linia KYB na europę, a dodatkowo jeden amorek jest ok 50-70pln tanszy. Chcialbym uslyszec wasze opinie jako, że wszyscy widze ze zakladaja KYB'e a nie moge sie dogrzebac do info o Magnumach. Zastanawia mnie jak w nich wyglada awaryjnosci i jakosc. Czy faktycznie jest to jakosc KYB'y za nizsza cene?!

Pozdrawiam :D

Owczar - 07-04-2009, 13:56

Według mnie zawsze jest coś za coś... nie da się zrobić czegoś równie dobrze za niższą cenę. Tolerancje, wymagania, jakość i zgodność z wymganiami, kontrola, to wszystko niestety kosztuje. Myślę, że warto dopłacić te 50-70zł i mieć spokój a nie zastanawiać się czy Ci się nie posypią.
Napisz pw do frost83, on ma niezłe zniżki w jakimś sklepie i oferował ostatnio pomo przy zakupie. Może uda się troszkę taniej kupić KYB..
Pisał o tym w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=35289