To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] LPG w Galancie EAxx

kooks - 08-12-2008, 16:36

ja przy takich cenach paliwa jak teraz nie zakladal bym gazu, u mnie na poczatku bylo wszystko ok, montowane u goscia ktory mial najlepsza opinie w mojej okolicy. Wymieniana mialem raz listwe wtrydkowa bo nie chodzil na wszystkich garach. Pozniej zaczely sie pojawiac kolejne problemy, czuc roznice w jezdzie na gazie i benzynie, na gazie ma mula. Znudzilo mi sie jezdzenie co miesiac do gazownika i jezdze na benzynie, o wiele lepiej :)
Marcino - 08-12-2008, 22:58

krzysio1972 napisał/a:
YourMama napisał/a:
Bedzie lipa jak na 45 litrach zrobie 300 km, bo wtedy wyjdzie mi 15l/100 km

U mnie takie spalanie to standard.

MOj ostanio tez ciut wiecej pali szczególnie w mieście... ale idzie równie dobrze na LPG. Po odpieciu aku i resecie wszytko sie ładnie ułożyło nie wiem czemu ale głupieją mi chwile obroty na LPG wtedy.

Anonymous - 08-12-2008, 23:13

ja mam gaz prawie poltora roku i nic sie nie dzieje.
YourMama napisał/a:
Bedzie lipa jak na 45 litrach zrobie 300 km
zbiornik mam 48l i chyba nigdy nie zrobilem mniej jak 320km maks to bylo cos pod 500km
kooks napisał/a:
przy takich cenach paliwa jak teraz nie zakladal bym gazu,
cos w tym jest bo ja juz tez przeliczam ile wyjdzie na tym a ile na tym i powiem szczerze ze roznica 5zl/100km(wliczam to co na odpalanie-grzanie idzie) na korzysc gazu przy cenie 3.5 za benke a 2.1 za gaz koszt nowej instalki zwracalby sie cale wieki

po zalozeniu wezszych opon - 195 pali mniej mimo ze jest zimno robie teraz na zbiorniku 350km <

Zhan - 08-12-2008, 23:17

cuuube napisał/a:
zbiornik mam 48l i chyba nigdy nie zrobilem mniej jak 320km maks to bylo cos pod 500km

a ile gazu wchodzi Ci do zbiornika?

Anonymous - 08-12-2008, 23:31

Zhan napisał/a:
a ile gazu wchodzi Ci do zbiornika
no wlasnie ok 48 l ...malo precyzyjnie napisalem
YourMama - 09-12-2008, 07:59

Pierwszy zbiornik za mna ;) na zbuiorniku zrobilem 380 km czyli wyszlo 11/100. Co do opłacalności do jednak widze duza róznice na plus.

kooks napisał/a:
montowane u goscia ktory mial najlepsza opinie w mojej okolicy.

Co do takich opinii to ja zawsze podchodze z rezerwą. Wystarczy ze taki mechanior załozy im gaz i mowia ze ok. Najlepiej pogadac z samym mechanikiem, popytac go, zadac pare głupich pytan ;) i wtedy mozna ocenic czy koles sie zna czy nie ;)

tosztotomasz - 09-12-2008, 11:29

cuuube napisał/a:
kooks napisał/a:
przy takich cenach paliwa jak teraz nie zakladal bym gazu,
cos w tym jest bo ja juz tez przeliczam ile wyjdzie na tym a ile na tym i powiem szczerze ze roznica 5zl/100km(wliczam to co na odpalanie-grzanie idzie) na korzysc gazu przy cenie 3.5 za benke a 2.1 za gaz koszt nowej instalki zwracalby sie cale wieki

Coś w tym jest ale... u mnie wciąż różnica na 100 km to prawie 15 PLN - lpg 1,99, Pb 3,86. Różnica w średnim spalaniu Pb vs. LPG to 1,5 litra.

ps.
Pytanie odnośnie Staga. Czy on musi ta ryja piłować na rezerwie? O właśnie, sygnał pojawia się na rezerwie, czy pustym baku? Do 54 l zbiornika wchodzi mi 37l czyli jakieś 70% (zamiast 80%) sugerując, że jest tam jeszcze kilka litrów. Jak zacznie "pikać" tymi trzema krótkimi to już pika i pika. Czy to nie powinien być pojedynczy sygnał?

YourMama - 09-12-2008, 12:20

U mnie do butli 53l wchodzą 42 litry LPG. Sygnał pojawia się na pustym baku ;) rezerwa jest jak świeci ta czerwona dioda, w moim przypadku w połowie zbiornika ;)
kokoksik - 09-02-2009, 16:46

odświeżamy
zamontowany gaz to stag4 nie jest źle ale obroty mi spadają po przełączeniu na gaz tak do 700 a po włączeniu świateł to jest jeszcze gorzej aż samochodem trzęsie

Anonymous - 08-03-2009, 12:44

Witam. Jutro jadę instalować w/w instalację i poszukuję zdjęcia, na którym ktoś zamontował zawór gazowy pod klapką. Widziałem gdzieś już na forum takie zdjęcie, ale znaleźć to to masakra... Jakby ktoś miał troszkę lepszą pamięć, to proszę o pomoc.
P.S. oki znalazłem:

A czy jest jakaś możliwość, żeby zainstalować wtryski bez cięcia pokrywy jak na zdjęciu?

Jeśli ktoś ma zrobione bez cięcia to prosiłbym o zdjęcie
Pzdr

eremita - 08-03-2009, 13:03

w tym temacie sa takie fotki :) http://forum.mitsumaniaki...7&highlight=lpg

AnoniM79
ile płacisz za instalacje? bo ja w poznaniu najtaniej znalazłem za 3300zł z montażem wlewu pod klapka.
musze zwrócić uwage żeby ten wlew był bardziej oddalony od rantu bo na tej fotce widac ze lakier jest odrapany od podłączenia węża

Anonymous - 08-03-2009, 13:10

Jestem umówiony u tego gościa:
http://www.allegro.pl/ite...m_poczesna.html
Biorę na raty i wyjdzie coś koło 150-160zł (20 rat), mało jeżdżę, a i tak instalacja sama się będzie spłacać.
Na forum regionalnym pytałem odnoście tego zakładu i na razie 1 bądź 2 osoby zainstalowały tam i jest ok. Telefonicznie mówiłem odnośnie montażu zaworu obok wlewu i o maksymalne ukrycie instalacji pod maską. Zobaczymy w praniu jak wyjdzie.
Pzdr

Lipa - 08-03-2009, 14:09

Niewiem, jak inni ale ja bym sobie nie dał tak zdrutować pokrywy:)), wolałem dac mechanikom po 50zł w kieszeń i mieć porządnie zrobioną instalkę, żadnego cięcia pokrywy ani innych magicznych sztuczek, wszystko ładnie pochowane

Nie ma nic być widać, że ma gaz, wszystko idzie zrobić:

Reduktor oczywiście również schowany(komputer w przestrzeni w kabinie)

Czy naprawdę szkoda?/ciężko? dołożyć 100złociszy i mieć taki wygląd pod klapką wlewu, niż to co na poprzednim zdjęciu(chyba tak, bo ostatnio wydziałem Lincolna z wlewem w zderzaku :axe: ), no ale przecież tak pięknie autko się prezentuje z porysowanym od pistoletu elementem :lol: , ala chrom :badgrin:

Kontrolka schowana w tym małym schowku od strony kierowcy(jak pisałem wcześniej nic nie ma być na wierzchu)

Anonymous - 08-03-2009, 14:54

No przyznaje, że wygląda zawodowo :mrgreen: . Z tego wniosek, że jak się chce, to się da. Pokażę im te foty i niech zrobią kopie :) .
Dzięki za foty.
Pzdr

Lipa - 08-03-2009, 22:56

Ty też masz V6, wszystko ładnie pięknie tylko że ja za instalkę dałem jeszcze o połowę więcej niż ty przeznaczasz, ale mnie nie obchodziło nic, płace to wymagam hehe 8) cwaniacko mówiąc 8) , jak biorą dużo więcej kasy niż inni to ma być tip top, a nie po łebkach