[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
radek79 - 27-08-2009, 20:08
witam załorzyłem dzisiaj drugi komresor do klimy i okazało sie że jest nie szczelność w samej
sprężarce ucieka w okolicy sprzęgła kompresora i mam pytane czy da sie uszczelnić sprężarkę klimy czy szukać następnej do mego 2.4gdi
voytech - 28-08-2009, 09:03
Tydzień temu w piątek (było bardzo, bardzo gorąco) po pracy wsiadłem do auta, pierwszy kilometr przejechałem przy otwartych oknach, dopiero potem włączyłem klimatyzację. Zawsze używam trybu ręcznego, ale tym razem kliknąłem automatyczny. Po krótkiej chwili usłyszałem dźwięk, jakbym wjechał na nierówność drogi, a spod maski wydobył się drobny biały dymek/para. Nawiew działa, ale gorący. Podniosłem maskę - lewa strona komory ochlapana, na kolektorze kałuża zielonego płynu, płyn wypływa spod pokrywy silnika.
Zadzwoniłem do mojego mechanika, podał mi adres w Dąbrowie Górniczej. Pojechałem tam, goście stwierdzili, że to płyn chłodzący, na pewno nie klimatyzacja i żebym zostawił auto to jutro to zrobią. Nie byłem przekonany, podjechałem do mojego mechanika, zdjąć pokrywę, obejrzał pasek rozrządu - wszystko suche. Klima - stwierdził.
Wczoraj (pierwszy wolny termin!) pojechałem do serwisu klimatyzacji w Katowicach. Okazało się, że jeden z wentylatorów się nie kręcił i dlatego wywaliło czynnik.
Koszt naprawy - 180 zł. Ufff!
Reasumując:
1. Przy powyższych objawach nie używajcie klimatyzacji, by nie zepsuć sprężarki.
2. "Gorąco" odradzam serwis klimatyzacji w Dąbrowie Górniczej przy ul. Legionów Polskich.
3. "Lodowato" polecam serwis klimatyzacji Józefa Materli w Katowicach, ul. Kalinowa 47. Prawdziwy specjalista.
migro - 28-08-2009, 22:09
radek79 napisał/a: | mam pytane czy da sie uszczelnić sprężarkę klimy czy szukać następnej do mego 2.4gdi | Prawdopodobnie nieszczelna jest dławica na wałku. Da się to wymienić.
P1r4t - 19-09-2009, 00:06
czy moge prosic o lopatologiczne wytlumaczenie gdzie sprawdza sie stan czynnika chlodzacego? w calym temcie znalazlem tylko informacje o tym ze jak w osuszaczu po wylaczeniu klimy sa babelki to jest malo odczynnika.
najlepiej jak by ktos pokazal na jakims zdjeciu w ktorym miescu sprawdza sie poziom.
chodzi o to jak sprawdzic klime (ktora niby niedawno przestala chlodzic) czy jest to napewno wynikiem braku czynnika czy to cos innego?
po kolei na co patrzec i jak sie powinno zachowywac?
system climatronic
Owczar - 19-09-2009, 08:27
Nie da się sprawdzić poziomu czynnika. Możesz ewentualnie zewrzeć czujnik ciśnienia czynnika przy osuszaczu. Jeśli po zwarciu sprężarka sę załączy tzn że prawdopodobnie jest mało czynnika lub co mniej prawdopodobne- padł czujnik. Możesz coś takiego zrobić ale tylko na chwilkę, żeby nie zatrzeć sprężarki.
Lucas_Lucky - 19-09-2009, 10:42
Witam,
U mnie występuje co jakiś czas problem nieprzyjemnego zapachu siarkowodoru (zgniłych jaj) z wentylacji.
Nie mogę zlokalizować problemu ponieważ klima jest po czyszczeniu i odgrzybianiu.
Co zrobić?
mlun - 19-09-2009, 12:10
Pewnie pozostaje czyszczenie parwonika. Swoją drogą jeszcze nie spotkałem się z takim zapachem z klimy, wilgoć albo coś innego owszem ale siarkowodór ? Wyobrażam sobie jaki to musi być smród.
Lucas_Lucky - 20-09-2009, 16:01
Zapach ten czyć tyko podczas postoju np. na czerwonym świetle, ale nie za każdym razem. Jak się ruszy to po chwili ten smród znika.
Gdy właczony jest wewnętrzny obieg powietrza nic nie czuć.
Nie wiem co z tym zrobić
spown - 20-09-2009, 16:38
to może zasysa coś od katalizatora, a jak jedziesz, to po prostu 'wietrzy się"?
Hugo - 21-09-2009, 09:06
Lucas_Lucky napisał/a: | U mnie występuje co jakiś czas problem nieprzyjemnego zapachu siarkowodoru (zgniłych jaj) z wentylacji | U mnie nieprzyjemny zapach z nawiewów znikł po wymianie filtra kabinowego.
JimBest - 21-09-2009, 21:55
spown napisał/a: | to może zasysa coś od katalizatora, a jak jedziesz, to po prostu 'wietrzy się"? |
Również stawiam na kata - w innych samochodach kat swoją nienajlepszą kondycje sygnalizował właśnie takim zapachem wewnątrz pojazdu.
Andrew - 26-09-2009, 20:01
Witam wszystkich. Ja mam pytanie odnośnie dezynfekcji klimatyzacji, tzn. zakupiłem preparat do dezynfekcji firmy WURTH, no i w instrukcji jest napisane, że należy wprowadzić sondę do kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza... Więc moje pytanie jest takie: gdzie mam szukać owy kanał odprowadzający wodę ze skraplacza?
Pozdrawiam.
Zhan - 27-09-2009, 00:44
andrew84 napisał/a: | Witam wszystkich. Ja mam pytanie odnośnie dezynfekcji klimatyzacji, tzn. zakupiłem preparat do dezynfekcji firmy WURTH, no i w instrukcji jest napisane, że należy wprowadzić sondę do kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza... Więc moje pytanie jest takie: gdzie mam szukać owy kanał odprowadzający wodę ze skraplacza?
Pozdrawiam. |
lepiej popsikaj tym preparatem przez otwor, do ktorego wkladasz filtr kabinowy... uprzedzam tez, ze preparat ten wyjatkowo szybko sie konczy
migro - 27-09-2009, 00:52
andrew84 napisał/a: | instrukcji jest napisane, że należy wprowadzić sondę do kanału odprowadzającego wodę ze skraplacza | Chyba tłumacz instrukcji coś pokiełbasił. Chodzi o kanał odprowadzający wodę z parownika (tylko na parowniku zbiera sie woda). Kanał ten znajduje się przed samym parownikiem (patrzac sie od schowka/wlotu powietrza) z lewej strony ( od wewnętrzej strony auta). Ale nie wiem po co dezynfekofać ten kanał. Wystarczy go przepłukać/ptzedmuchać. Nie miły zapach z klimy powstaje w syfie, który z biera sie na parowmiku i w jwgo obudowie. Filtr kabinowy nie zasłania całego okna, przez które wchodzi powietrze do parownika (kabiny) i dla tego zbiera sie tam sporo śmieci. Pisałem już o tym TU
Zhan - 27-09-2009, 00:55
migro, nie w kazdym aucie jest taki dostep do parownika jak w galu dla tego kaza psikac do rurki odprowadzajacej wode bo ona zazwyczaj zaczyna sie przy parowniku
|
|
|