[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
marcinzam - 03-05-2011, 00:15
ja też nie polecam SRL z allegro , po roku czyli przejechaniu około 15 tyś sworzeń ma luz i stuka ,teraz wysłałem do szczecina na regenerację sworznia,
tommyc1 - 03-05-2011, 20:08
andi18 napisał/a: | tommyc1 napisał/a: | A warto coś takiego? :
http://moto.allegro.pl/wa...1554413861.html
Po zimie rozklekotało się solidnie, chcę z tym porządek zrobić, stuków jest kilka więc raczej nie skończy się na wymianie jednego banana. Z tyłu też coś popukuje. Dwa lata temu wymieniłem z prawej strony banana a teraz głośno telepie z lewej strony, na drobnych nierównościach i doszedł stuk przy ruszaniu. Wesoło |
Moim zdaniem nie opłaca się. Są to wahacze budżetowe.
Ja polecam regenerację:
- bananów; sworzeń ok 100 zł ( większość warsztatów zajmujących się zawieszeniem to robi) + własna tuleja yamato ok 60 zł (neistety 555 nie ma)
-regenerację wahacza górnego - sam sworzeń 555 ok 80 zł
- oraz kupno nowych wahaczy 555 dolnych prostych (ok 200 zł na allegro) - ponieważ w pełni ich nie zregenerujesz i jak wiadomo ta część ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo(znane są przypadki wypięcia budżetowego wahacza w trakcie jazdy)
Reasumując łącznie wyjdzie Cię najwyżej 900 zł i na markowych podzespołach( jak będziesz regenerował i wymieniał wszystko w tym samym warsztacie to jeszcze zminimalizujesz koszty wymiany), także praktycznie ten sam koszt co te wahacze SRL (której raczej są nie sprawdzone i z dolnej półki cenowej). |
Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Nie wiem czy znajdę w moich okolicach (okolice Warszawy od zachodniej strony-Babice, Ożarów itp.) dobry warsztat od zawieszenia, na razie jadę do gościa niedaleko Leszna (podwarszawskiego), podobno się zna na rzeczy... Przynajmniej niech mi powie co konkretnie muszę zrobić. Auto TW raczej odpada, bo oni nie bawia się w regeneracje.
adt81 - 03-05-2011, 21:14
Krzyzak napisał/a: | - kup oryginalną gumę sworznia w ASO Hyundai i wymień tą z wahacza
to przez trefne gumy te wahacze tak padają |
A czy ta guma ma w ASO Hyundai jakiś konkretny numer lub symbol bo też muszę wymienić u siebie lewego banana i jeśli w IC Yamato wyjdzie ze zniżkami ok 250zł to jak ta guma nie kosztuje dużo to myślę, że warto kupić.
Zhan - 03-05-2011, 23:46
adt81 napisał/a: | A czy ta guma ma w ASO Hyundai jakiś konkretny numer lub symbol bo też muszę wymienić u siebie lewego banana i jeśli w IC Yamato wyjdzie ze zniżkami ok 250zł to jak ta guma nie kosztuje dużo to myślę, że warto kupić. |
Jeśli kobieta ze sklepu Hyundaia nic nie pomieszała to ta guma ma numer 54517-22000 i kosztuje 22 zł ale niestety nigdzie nie mają tego od ręki. Ja za radą Krzyżaka zamówiłem u Japaneze w cenie 20 zł.
adt81 - 04-05-2011, 13:23
to jeśli jest taki problem z dostępnością tych gum plus cena wahacza w IC i jeszcze mam za tym jeździć to wolę zamówić za ok 300zł innej marki i też będzie dobrze
KaWu - 04-05-2011, 14:05
adt81, zamow firmy Oyodo - jest nawet tanszy niz 300 zl.
SPIDER-ek - 04-05-2011, 14:59
Mnie też czeka regeneracja, ale chciałbym sobie zrobić 2 komplety.
1. oryginalny regenerowany
2. jakiś zamiennik, np. z 555
Napisałem do Tomasza Michalaka jako osoby/mechanika polecanego przez klubowiczów i zaproponował mi takie oto rozwiązanie do mojego Misia EA5A.
Amortyzatory przednie Bilstein (KYB niestety niesprawdza sie w tym modelu) 245zł/szt x2
Amortyzatory tylne (jak wyżej) 235zł/szt x2
Wahacz (banan) YAMATO 300zł/szt x2
Wahacz (prosty) YAMATO 190zł/szt x2
Łącznik tył YAMATO 55zł/szt. x2
Wcześniej czytając posty, każdy mówi żeby omijać YAMATO a tu masz, mechanik polecany i tylko takie mi proponuje. Podobnie z amorkami każdy mówi KYB a tu masz.
Ja już zgłupiałem z tego:) Co myślicie o tym?
Krzyzak - 04-05-2011, 16:27
kyb na tył kup made in japan, bo te z czech nie są polecane
yamato faktycznie zrobiło się syfne - wszystko przez padające gumy (wniosek - najtańszy wahacz + porządna guma)
proste możesz kupić też 555 - jakość oryginału
łącznik polecam CTR - tańsze od 555 i bdb jakość (pierwszy montaż w hyundai) - dają już na nich hologramy, więc widać, że są też podróbki a podrabia się porządne marki
m6riano - 04-05-2011, 16:30
http://www.autoakcesoria24.pl/
proste 555-200zł
banany SRL wcale nie takie złe...
Hugo - 04-05-2011, 16:53
SPIDER-ek napisał/a: | Łącznik tył YAMATO 55zł/szt. x2 | Śmieć jakich mało, u mnie po 0,5 roku były totalnie wybite i skorodowane (12 letnie oryginały przy nich były w o wiele lepszym stanie). SPIDER-ek napisał/a: | Wahacz (banan) YAMATO 300zł/szt x2 | Po 1,5 roku niby nie czuję luzu na sworzniu, ale coś zaczyna pukać z przodu i podejrzewam, że to ten sworzeń, bo guma osłonowa pękła na nim po 2 miesiącach. Szmelc. SPIDER-ek napisał/a: | Wahacz (prosty) YAMATO 190zł/szt x2 | To samo stanie sie z gumą osłonową co na "bananie" i do widzenia.
SPIDER-ek - 04-05-2011, 20:13
Dzięki chłopaki, widzę że dam sobie spokój z tym Panem Tomaszem, bo zależy mi na jakości.
Otrzymałem ofertę od Pana Mateusza z All-Parts
-amortyzator przód 231,- szt (KYB)
-amortyzatora tył 206,- (KYB)
-wahacz zagięty 280,- (Oyodo)
-wahacza prosty 135,- (SH)
-łącznik przód 40,- (CTR)
-łacznik tył 40,- (CTR)
nie znam ani Oyodo ani SH, coś na ten temat możecie powiedzieć? \
Czekam jeszcze na info od Japaneze.
Hugo - 04-05-2011, 23:20
OYODO podobna jakość do YAMATO.
m6riano - 05-05-2011, 01:08
SPIDER-ek napisał/a: | Dzięki chłopaki, widzę że dam sobie spokój z tym Panem Tomaszem, bo zależy mi na jakości.
Otrzymałem ofertę od Pana Mateusza z All-Parts
-amortyzator przód 231,- szt (KYB)
-amortyzatora tył 206,- (KYB)
-wahacz zagięty 280,- (Oyodo)
-wahacza prosty 135,- (SH)
-łącznik przód 40,- (CTR)
-łacznik tył 40,- (CTR)
nie znam ani Oyodo ani SH, coś na ten temat możecie powiedzieć? \
Czekam jeszcze na info od Japaneze. |
-amortyzator przód 231,- szt (KYB)-za 250 koleżka kupił ultra sr do 2,5 litra
-wahacz zagięty 280,- (Oyodo)-juz raczej bym wybrał ten SRL
-wahacza prosty 135,- (SH)-za 555 płaciłem 195zł
Oyodo miałem przewody WN, przelatałem chyba z 50tkm
Marcino - 05-05-2011, 01:11
Mam łaczniki na tył od Japaneze.. własnie OYODO.
CO do wahaczy Yamato, to co około 20kkm wyminiam. Musze zwrócić uwagęna gumy, bo ich jakośc jest faktycznie kiepska
Krzyzak - 05-05-2011, 06:59
SPIDER-ek - skąd te ceny??? - za przednie gazowe amory KYB płaciłem 160 zł
jak kupowałem chłodnicę, to u Japaneze zapłaciłem 300 zł a u Hanżka kosztowała 430 zł...
SH to chińszczyzna - na przód bym nie dawał...
jak nie masz ciśnienia, to zdemontuj stare wahacze i daj do regeneracji - tu nie chodzi tylko o sworznie i gumki, ale też o jakość użytej stali
regenerację robi człowiek pod Szczecinem; Tomek Michalak kiedyś też się tym zajmował
Oyodo mam kupione łączniki do E32, ale jeszcze nie montowałem, więc jakości nie znam
jeśli ten tylny amor KYB jest z Czech, to sobie odpuść - za 230 możesz mieć KYB wzmacniane z japonii - zupełnie inna jakość
|
|
|