[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
Owczar - 10-05-2011, 20:55
dawidoski13, poczytaj jeszcze cały ten temat, myślę, że dowiesz się jeszcze czegoś co może się przydać. Warto też np wspomnieć mechanikowi żeby przy skłądaniu najpierw złożył na cynę a potem dał odpowiednie podkładki. Ja o tym nie wiedziałem i potem zdarzało się, że skrzynia terkotała. Zresztą nie tylko ja miałem ten problem.
dawidoski13 - 10-05-2011, 21:03
OK, dzięki!
Kamil_Ziomek - 11-05-2011, 21:17
A jest może pokazane w serwisówce gdzie i podkładać tą cyne przy skręcaniu ?
Druga sprawa czym się różni łożysko 6206 ETN9 od 6206 ?
Owczar - 11-05-2011, 23:33
Zapytaj Krzyzaka jak składać na te cynę.
dawidoski13 - 18-05-2011, 19:10
Panowie poradźcie co jest grane, wczoraj odebrałem skrzynię z warsztatu usterka przez którą skrzynia huczała to miało być łożysko na wałku sprzęgłowym,dzisiaj z mechanikiem włożyliśmy skrzynie lecz nadal na 4 i 5 biegu coś tak szura huczy w pewnym zakresie obrotów i co ważne tylko po dodaniu gazu nawet delikatnie, a kiedy puszczam gaz od razu robi się cichutko,dam,że sprzęgło oczywiście nowe daikin. Czy ktoś wie co może być grane
Krzyzak - 19-05-2011, 07:01
puszczenie gazu powoduje zmianę rozkładu sił w skrzyni - mniejszy nacisk na któreś z łożysk - i w efekcie go "ucisza"
jeśli hałas masz na 4 i 5 biegu, to łożysko na końcu wałka sprzęgłowego się kłania
Kamil_Ziomek - 19-05-2011, 08:05
Wiem co się stało. Przemysł łożyskowy upadł i tyle. Kiedyś kupowało się łożysko SKF albo NSK i były dobre , a teraz to strach to gdzieś wkładać bo czasem stare ma mniejsze luzy tylko szumi. (chociaż nowe polskie co kiedyś kupiłem do motoru też szumiały :/)
Krzyzak - 19-05-2011, 10:45
to nie kupiłeś koyo? - w sumie jedyne łożyska, którym ufam...
tzn. można wkładać inne, ale nie w miejsca, które do rozkręcania i złożenia wymagają 2 dni
Kamil_Ziomek - 20-05-2011, 08:14
Nie kupiłem bo i tak chyba muszę mieć jakąś inna skrzynie i ją wyremontować i wtedy będę szukał jak najlepszych łożysk. W tej zębatka od 2 biegu wygląda średnio a synchronizator dziwnie (nie pytać o co chodzi) jedno koło zębate jak się kręci na wałku to szumi i dwa koła zębate coś haczyły o siebie i wiadomo co się porobiło z nimi. Teraz po złożeniu słychać tylko bardzo cichutkie odgłosy ze skrzyni a po odpaleniu nawet nic nie zauważyłem dopiero później się wsłuchałem.
P.S. ja pozakładałem skf i nsk bo szkoda do tej skrzyni było dokładać więcej pieniędzy.
Krzyzak wiesz może które skrzynie się najlepiej trzymały i pasują zamiast F5m422
Owczar - 20-05-2011, 08:50
Kamil_Ziomek, wszystkie skrzynie są tak samo wytrzymałe i zależy jak się dba tzn czy poprzedni właściciel zmieniał olej.
nalepv - 20-05-2011, 17:47 Temat postu: Wymiana łożysk Panowie czy ktoś to wymieniał sam. Mam kumpla speca i mam pytanie czy przy wymianie są jakieś niespodziewane problemy (jakaś sprężynka lub coś co trzeba jakimś przyrządem ustawiać) dzięki z góry.
Chodzi mi o łożyska oczywiście
dawidoski13 - 20-05-2011, 20:19
Krzyzak napisał/a: | puszczenie gazu powoduje zmianę rozkładu sił w skrzyni - mniejszy nacisk na któreś z łożysk - i w efekcie go "ucisza"
jeśli hałas masz na 4 i 5 biegu, to łożysko na końcu wałka sprzęgłowego się kłania |
Kiedy właśnie to łożysko zostało wymienione... tylko nie wiem jakiej firmy skasowali mnie za nie 130 zł i mechanik powiedział, że czasami nie wystarczy wymiana łożyska bo coś tam coś tam i , że i tak może szumieć.... możecie coś zaproponować? dać sobie z tym spokój czy jechać na reklamacje? szkoda bo trochę mnie to kosztowało:
-wyjęcie i włożenie skrzyni+ wymiana uszczelniacza wału, uszczelniaczy na półosiach oraz wymiana sprzęgła = 200zł
-olej do skrzyni = 160zł
-łożysko+ wymiana+przekładka synchro z 2 na 1=370zł
I co teraz najlepiej z tym zrobić?
Krzyzak - 21-05-2011, 17:09
Kamil_Ziomek napisał/a: | wiesz może które skrzynie się najlepiej trzymały |
automaty po drugim lifcie
dawidoski13 napisał/a: | Kiedy właśnie to łożysko zostało wymienione |
a nie przednie? bo ono najczęściej pada i najczęściej jest wymieniane - wtedy najbardziej słychać skrzynię na 1 biegu... dlatego przy hałasie na 4 i 5 biegu obstawiałem tylne łożysko
ew. tylne łożysko wałka zdawczego wtedy...
czy ktoś diagnozował wszystkie łożyska? czy luzy zostały odpowiednio skasowane?
dawidoski13 - 21-05-2011, 20:01
Krzyzak napisał/a: | a nie przednie? bo ono najczęściej pada i najczęściej jest wymieniane - wtedy najbardziej słychać skrzynię na 1 biegu... dlatego przy hałasie na 4 i 5 biegu obstawiałem tylne łożysko
ew. tylne łożysko wałka zdawczego wtedy...
czy ktoś diagnozował wszystkie łożyska? czy luzy zostały odpowiednio skasowane? |
W sumie to nie wiem czy przednie czy tylne zostało wymienione,myślałem, że gość będzie wiedział o co chodzi bo ten zakład zajmuje się skrzyniami już dobrych 10 lat a skrzynia galanta chyba nie jest jakaś wyjątkowa żeby nie wiedzieli co jest grane... po naprawie może troszku ucichło ale jednak... Kurcze a myślałem,że będzie cisza
Widzę Krzyzak, że znasz się na rzeczy więc doradź koledze co teraz zrobić A i czy to możliwe to co on mi powiedział,że czasem nawet po wymianie właściwego łożyska skrzynia dalej huczy Chyba w poniedziałek do nich zadzwonię z reklamacją...
Krzyzak - 21-05-2011, 22:10
jeśli skrzynia (na pewno skrzynia a nie sprzęgło czy łożysko koła) nadal huczy, to do reklamacji - zapłaciłeś za jaką usługę? - naprawy skrzyni, czy tylko wymiany konkretnego łożyska? - komu i co zlecałeś?
poprawna naprawa daje 100% satysfakcję - w razie czego polecam mechanika z mojej strony WWW - naprawił już setki skrzyń w Mitsu, ale musisz się liczyć z wydatkiem ok. 1000 zł za wszystkie łożyska (zależnie od skrzyni - w EA2 jest ich 6)
|
|
|