[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia
MaciejLiebherr - 02-08-2013, 17:38
Chciałem pokryć tego baranka jakąś inną farbą, słyszałem o farbie "czarny lód" ale nigdzie nie jest dostępny.
temen - 11-09-2013, 22:55
Hej, a ja mam takie szybkie pytanie - chcę zając się w sobotę rano o 9-10 konserwacją podwozia. Haczyk jest taki, że mam czas do niedzieli popołudnie i wtedy maksymalnie musiałbym skończyć.
Z tego co czytam schemat wygląda następująco:
1. odrdzewiacz (unikor c tlenkowy czerwony polecany dosc, ale np r-stop szybciej schnie)
2. grunt/podklad, akrylowe schną szybciej, nadal jakiegoś szukam
3. jakas masa/baranek - np Stalochron
Czy jest szansa bym zrobił to w takim czasie? Np ordzewiacz r-stop, nadaje się do pokrycia 30-60 minut później, więc po godzinie położyć grunt/podkład - a wieczorem (12h) lub kolejnego dnia rano (24h) masa/baranek i za kilka godzin w trase?
fredfm - 12-09-2013, 08:30
temen napisał/a: | Czy jest szansa bym zrobił to w takim czasie? Np ordzewiacz r-stop, nadaje się do pokrycia 30-60 minut później, więc po godzinie położyć grunt/podkład - a wieczorem (12h) lub kolejnego dnia rano (24h) masa/baranek i za kilka godzin w trase? |
Tak jak pisałeś grunt będziesz miał suchy po godzinie, później jakiś podkład antykorozyjny epoksydowy który wyschnie Ci w max 12h gdy "podgrzejesz" go delikatnie będziesz miał suchy w 3-4 godziny. a na to wszystko śmiało baranek który powinieneś mieć suchy w max 2h.. Ogólnie wszystko zależy od temperatury, powyższe terminy masz dla temperatury 20*, podnosząc temperaturę automatycznie skrócisz czas schnięcia.
Nie zapominaj o jednej rzeczy. Wstępne, dokładne oczyszczenie podwozia to minimum 2h, a malowanie też pochłonie trochę czasu...
Hugo - 12-09-2013, 09:10
fredfm napisał/a: | Wstępne, dokładne oczyszczenie podwozia to minimum 2h | Nie ma opcji...
temen - 12-09-2013, 10:10
Więc tak, trochę poczytałem, że baranek pęka, że jest "so 2000", a mamy 13 lat do przodu i chyba zrobię coś takiego:
1. czyszczenie
2. na największe skupiska korozji - o ile będą gdzieś pod brudem i kurzem jakieś ;) - zastosuje APP R-Stop - schnie do godziny.
3. Valvoline Tectyl ML jako podkład antykorozyjny (schnie od 2 do 24 godzin)
4. Valvoline Tectyl Bodysafe (od 4 godzin do doby)
Jeszcze słyszałem, że terotex wax jest niezły - ponoć dłużej wytrzymuje, jest na bazie żywicy kauczukowej. Ale nie mogę znaleźć z czym to się najlepiej łączy, a z tego co wyczytałem nie mogę sobie wybrać róznych produktów i nałożyć jeden na drugi, bo to bardziej zawiłe Więc najpewniejsza póki co opcja APP R-Stop + Tectyla produkty
Marcino - 12-09-2013, 10:46
Hugo napisał/a: | fredfm napisał/a: | Wstępne, dokładne oczyszczenie podwozia to minimum 2h | Nie ma opcji... |
Jak zacznie porzadnie czyścić to sie okaże... że i 1/2 dnia będzie mało. A czas na malowanie....
temen - 12-09-2013, 10:48
Czas jest ograniczeniem jak wspomniałem, ale nie ilość pracy - będzie 4 lub 6 rak do czyszczenia, więc liczę, że jednak się uda.
Fragu - 12-09-2013, 10:56
A słuchajcie...bez podnośnika/kanału jest sens w ogóle się za to zabierać, stawiając samochód na koziołki w garazu? Bo kurcze zrobił bym to sam, czas mnie nie goni więc na spokojnie...
Wiertara z drucianką się nada do czyszczenia nalotów? Oczyścić, odtłuścić, gdzie ruda zostanie to R-stop, później podkład i np Noxudol z pedzla?
Marcino - 12-09-2013, 11:59
Fragu napisał/a: | A słuchajcie...bez podnośnika/kanału jest sens w ogóle się za to zabierać, stawiając samochód na koziołki w garazu? |
Nie za bardzo wjedziesz pod samochód z wiertaką żeby był dostęp do wyczyszczenia, chyba że wysoko go podniesiesz, szczerze to wolałbym zrobić najazd na samochód z dwóch grubych desek postawionych np na pustakach jeśli masz koło domu "górke" i wtedy jest git.
Fragu - 12-09-2013, 12:09
Marcino, wpełzałem troche pod gala, z tyłem nie ma problemu, stoi całkiem wysoko, im blizej przodu tym gorzej. Muszę go podnieść sobie na jakies pieńki, zobacze czy da radę tak wysoko.
Jakis najazd moze i bym wykombinowal na podworku - ale teraz to pogoda paskudna juz
malina_drizzt - 12-09-2013, 12:42
Panie czyszczenie podwozia w galu to tydzień od rana do wieczora.
Da się wyczyścić w powiedzmy w dwa albo trzy dni, ale trzeba mieć podnośnik i ciepłe pomieszczenie.
No chyba, że mówimy o niewielkich ogniskach korozji.
Pamiętaj, że przy takiej wilgotności i temperaturze rdza na oczyszczonej powierzchni pojawia się po kilku/ kilkunastu godzinach od nowa.
Najlepiej zabierać się za małe powierzchnie, oczyścić, odrdzewić i jak najszybciej zapodkładować.
Kilka dni temu nakładałem r-stop w temperaturze 10-15st. C i po godzinie nałożyłem podkład no i się pogryzło, całość się podniosła i musiałem zrywać.
Tak więc trzeba grzać suszarą.
Ogólnie przy braku czasu polecam odłożyć pracę na następne wakacje.
W jeden dzień to można narobić co najwyżej niezłego bigosu.
Jeśli się jednak uprzesz to
1. Czyszczenie do gołej blachy.
3. Matujesz odtłuszczasz.
2. R- stop na całość.
3. Grzejesz suszarą.
4. Czyścisz pamierem 320 tak żeby r-stop został tylko we wzerach i odtłuszczasz.
5. Na to podkład epoksydowy z utwardzaczem.
6. Grzejesz zdrowo suszarą i po 1-2 godz. suche.
7. Dalej matujesz i odtłuszczasz.
8. Na to można dać lakier akrylowy i wosk, ewentualnie baranka i na to jakiś lakier, chlorokauczuk, albo wosk, samego baranka nie polecam bo chłonie wodę, pęka i w ogóle baranek to zło.
Po nałozeniu wosku, czy baranka można praktycznie od razu wyjeżdżać jeśli jest sucho.
Fragu - 12-09-2013, 12:48
malina_drizzt, a jeśli samochód przez cały czas trwania "operacji" zostawię w garazu?
Zaczynam np dzisiaj, czyszcze przez 2/3 dni, pozniej dzialam z reszta. Ma to sens?
malina_drizzt - 12-09-2013, 14:00
Fragu napisał/a: | malina_drizzt, a jeśli samochód przez cały czas trwania "operacji" zostawię w garazu?
Zaczynam np dzisiaj, czyszcze przez 2/3 dni, pozniej dzialam z reszta. Ma to sens? |
Przy obecnej wilgotności i temperaturze nie polecam.
Chociaż jeśli jest ciepło i sucho w garażu może ruda nie urosnie.
Jednak lepiej czyścić i w tym samym dniu odrdzewiacz i podkład.
Może goła blacha wytrzyma, ale we wżerach moga pojawić się rude kwiatki.
Fragu - 12-09-2013, 14:02
malina_drizzt, ok dzięki za info, w takim razie jeśli zabiorę się sam to na bierząco do min podkładu.
Marcino - 12-09-2013, 15:06
malina_drizzt napisał/a: | samego baranka nie polecam bo chłonie wodę, pęka i w ogóle baranek to zło. |
Bo na podwozia nie daje sie baranka, tylko środki do konserwacji podwozi, baranek MUSI być lakierowany, on zapobiega uderzeniom(kamienie itp) i polacany na progi.
|
|
|