Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] FAQ Pompa wysokiego ciśnienia- pomiar ciśnien
woxy - 26-04-2016, 11:43
Witajcie,
czy ktoś może potwierdzić pasowanie filterków z BMW?
Na Alliexpres można kupić tylko do BMW napisane, pomimo iż wymiary i wygląd się zgadzają według rosyjskiej stronki.
To wymiary i wygląd rosyjskie:
https://www.avito.ru/chel...19962_329643367
Wymiary: 6x3x14mm
A tutaj do BMW:
http://pl.aliexpress.com/...storeId=1149146
Wymiar: 6x3x14mm
Wygląd i budowa taka sama a cena ciekawsza (niecałe 6$ za 10sztuk). Z tego co czytam to nie tylko filtry są w pompie WC, są także w każdym wtrysku.
fanatyku - 05-05-2016, 14:47
Nie odpowiem na pytanie dotyczące BMW ale zapytam o coś innego.
Wymieniałem pompę wysokiego ciśnienia 3 razy. Do każdej wkładałem nowe filterki. Wymieniałem także wtryski, w których też siedzą te filterki.
Może mi się wydaje ale na moje oko filterki fabrycznie montowane w pompach/wtryskach troszkę się różnią od tych kupowanych obecnie w ASO. Mianowicie chodzi mi o wielkość pól z siateczką (w nowych filterkach siateczki są mniejsze, jest mniejszy przepływ paliwa).
Ktoś może to potwierdzić czy faktycznie "wydaje mi się"? Pod lupą tego (jeszcze) nie oglądałem
Pol Bruk - 28-07-2016, 21:23
Posiadam Carismę 1,8 GDI rok 2002 r. - czyli po liftingu. Miesiąc temu powoli zaczęła ono tracić moc. Ostatnio było już tak, że po wciśnięciu pedału gazu było brak reakcji w przyśpieszeniu. Można było rozbujać się max do 80 km/h, ale po 1 minucie. Byłem u paru mechaników - i nic. Niektórzy po usłyszeniu słów GDI dziękowali za rozmowę, inni po podłączeniu do komputera nie mogli zdiagnozować. W końcu trafiłem do fachowca bez komputera, który w pierwszej diagnozie powiedział "zepsuta pompa wysokiego ciśnienia". Trafił w dziesiątkę. Po wstawieniu "nowej" używanej pompy moja kochana Mitsu jeździ jak nowa (co prawda ma dopiero 14 lat).
killer862 - 06-11-2016, 08:57
Mam Galanta 1,8 GDI rok 1999. mam problemy z obrotami i mocą. Wymieniłem filterki na pompie WC i zabrałem się do regulatora ciśnienia gdyż na zimnym silniku napięcie 3,1 na jałowym a przy 2000 obrotach 3,4 i nic w tym dziwnego lecz po rozgrzaniu silnika napięcie na jałowym 0,8 (świeci check engine) a przy 2000 obrotów 3,2 i gaśnie (check). Kręciłem regulatorem w prawo i lewo lecz nie ma żadnych zmian, nic się nie dzieje. Co może być powodem że nie ma regulacji ?
plecho1 - 06-11-2016, 09:04
Może zbyt małe ciśnienie podaje pompa, regulator oczywiście z niczego ciśnienia nie wyprodukuje.
killer862 - 06-11-2016, 10:54
to dlaczego na zimnym silniku ciśnienie jest ?
Bizi78 - 06-11-2016, 11:04
killer862 napisał/a: | Mam Galanta 1,8 GDI rok 1999 |
Z jakiego kraju auto pochodzi, bo EA1A to chyba na rynku azjatyckim były .
plecho1 - 06-11-2016, 11:08
Może temperatura ma no to wpływ a może i regulator po zagrzaniu się auta zacina się. Trzeba by sprawdzić jakimś manoometrem jakie ciśnienie na wyjściu daje pompa wysokiego ciśnienia. Jeśli będzie właściwe, to wina regulatora a jak słabe to pompa pada lub pompa w zbiorniku podaje zbyt mało paliwa..
killer862 - 06-11-2016, 11:37
Tak właśnie to EA1A mieszkam na Cyprze a auto było sprowadzone z Japonii lub Korei . Jeżeli to pompa to czy w jakiś sposób można ją zregenerować lub naprawić i czy ktoś się tym zajmuje.
MaciejKrK - 09-11-2016, 11:44
Czy ktoś ma wiedzę gdzie może być problem?
Po odpięciu trzy pinowej wtyczki od pompy WC auto powinno kręcić się do odcięcia. Moje gaśnie gdzie może leżeć problem po badaniu woltomierzem wskazuje 0,76
killer862 - 09-11-2016, 14:16
MaciejKrK ta trzy pinowa wtyczka to czujnik ciśnienia na pompie WC. Jeżeli ją odepniesz to raczej normalne że silnik gaśnie u mnie jest tak samo. Twój problem chyba jest taki sam jak u mnie. Po odpaleniu zimnego silnika na biegu jałowym mam napięcie 3.1 i takie samo przy 2000 obrotów. Po chwili na wolnych napięcie spada do 0.80 a przy 2000 obrotach 3.1 się utrzymuje. Po wyczyszczeniu regulatora (gdzie ktoś jeden element włożył odwrotnie) i wymianie jednej z uszczelek mam regulacje ciśnienia ale tylko przy wyższych obrotach, natomiast wolne obroty stoją jak drut na 0,80 i nawet nie drgną.
MaciejKrK - 09-11-2016, 14:46
Będę wykręcał pompę i czyścił całą (mam nadzieję że nic nie zepsuje) , tyle że u mnie jest jeszcze jeden problem bo po dodaniu gazu obroty dochodzą do 2000 i dalej nic dusi silnik wskazania woltomierza są identyczne na zimnym jak i ciepłym silniku 0,76
killer862 - 09-11-2016, 15:13
MaciejKrK drobna rada, zanim zdemontujesz pompę, we wcześniejszych postach dzięki życzliwym forumowiczom znajdziesz fotki z umiejscowieniem regulatora ciśnienia, odkręć śrubę w której jest regulacja na klucz imbus, podstaw coś żeby nie zgubić wszystkich części i przekręć zapłon żeby ciśnienie wypluło całość regulatora, jeżeli jest gdzieś zatarty próbuj do skutku. Po zdemontowaniu pompy będzie Ci ciężko go wydłubać a jeśli jest zatarty nie dasz rady. Daj znać jak Ci poszło, powodzenia
MaciejKrK - 09-11-2016, 15:44
killer862 Dziękuję to bardzo cenna uwaga, już się nim nakręciłem ale zero reakcji. Tym razem go wymontuję i wyczyszczę.
A ma ktoś pomysł na sprawdzenie czujnika ciśnienia w pompie WC i przepływomierza i czy da się to zrobić??
woxy - 14-11-2016, 11:44
killer862 napisał/a: | MaciejKrK ta trzy pinowa wtyczka to czujnik ciśnienia na pompie WC. Jeżeli ją odepniesz to raczej normalne że silnik gaśnie u mnie jest tak samo. |
A w sumie to nie wiem czy normalne, bo u mnie w GDI, jak odepnę wtykę to nie zapalę silnika, ale na pracującym odpięcie wtyki niczego nie zmieniło.
|
|
|