[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.
Luk - 15-04-2013, 12:11
Bartek D. napisał/a: | W piątek postawiłem po trasie. W sobotę przestawiłem - pracował silnik może z 20 sekund. |
Zdarza się, że to jest właśnie przyczyna. Ja tak miałem parę razy na początku, po kupnie. Pomagało po prostu dłuuugie kręcenie, ew. z gazem w podłodze.
Ale jeżeli jednak twierdzisz, że odgłos jest zupełnie inny niż podczas normalnego kręcenia, to ten sposób zapewne nie pomoże...
A skoro jest "ziuuuut", to brzmi, jakby po prostu rozrusznik się sam kręcił i nie zasprzęglał z wałem. Spróbuj parę razy, może zaskoczy.
Bartek - 15-04-2013, 12:31
Cytat: | Pod domem w Wesołej. |
Mógłbym podjechać do Ciebie 18.30 - 19, daj dokładne namiary na PW
Bartek D. - 15-04-2013, 12:37
Bartek napisał/a: | Cytat: | Pod domem w Wesołej. |
Mógłbym podjechać do Ciebie 18.30 - 19, daj dokładne namiary na PW |
Dzwoniłem do ASO.
Stwierdzili, że jeśli nie odpala i nie ma żadnych kontrolek typu Check, albo od rozciągniętego łańcucha, to kręcić aż padnie bateria.
A jak nie zaskoczy, to zapraszają na sznurku albo na lawecie.
Podjadę do domu za jakieś 2 godziny. Pomęczę lancelota. Jak nie zadziała, to pchnę Ci PW.
Dzięki.
Edyta:
Kierując się poradami z listy VOLVO, gdzie zawieszanie się rozrządu po krótkim odpaleniu silnika jest normą, dolałem kapkę oleju i po kilkunastu krótkich zakręceniach silnikiem odpalił.
Tak więc alarm odwołany. Nauczka na przyszłość - jak już na zimno się odpali to dać mu pochodzić a nie gasić po sekundach.
Dzięki za wsparcie:)
--
B.
Bartek - 15-04-2013, 12:59
Ale zostaw trochę prądu na wieczór
RYBOSTWOR - 15-04-2013, 18:05
No to wygląda na to, że 4B10 zalewają się i w takim przypadku pomaga podczas odpalania wciśnięcie gazu gdzieś tak do połowy i jak zaskoczy odpuszczenie pedału. Przynajmniej u mnie tak działa-przetrenowane bo raz w miesiącu mam taką sytuację, że musze przestawiać auto.
mazin - 15-04-2013, 18:14
RYBOSTWOR napisał/a: | No to wygląda na to, że 4B10 zalewają się i w takim przypadku pomaga podczas odpalania wciśnięcie gazu gdzieś tak do połowy i jak zaskoczy odpuszczenie pedału. Przynajmniej u mnie tak działa-przetrenowane bo raz w miesiącu mam taką sytuację, że musze przestawiać auto. |
U mnie jest podobnie - jeśli zgaszę po kilku, kilkunastu sekundach, nie chce odpalić. Odpala po wciśnięciu gazu. Wystarczy zapobiegawczo nie wyłączać silnika po mniej niż 2-3 minutach.
tyku - 16-04-2013, 10:04
mazin napisał/a: | U mnie jest podobnie - jeśli zgaszę po kilku, kilkunastu sekundach, nie chce odpalić. |
Występuje to sporadycznie, czy za każdym razem? Powiem, że mi się to nie zdarzyło, ale można się wstydu najeść.
Bartek - 16-04-2013, 10:05
Ciszę się, że sobie poradziłeś
Miałem nadzieję, że właśnie chodzi o podparcie zaworów (kochana hydraulika, której im więcej w samochodzie tym wygodniej, ale więcej problemów), nie o problem z rozrządem
[ Dodano: 16-04-2013, 10:11 ]
Kamilosso napisał/a: | Jeśli mozesz powiedziec czy to Wesoła w Warszawie |
Formalnie Wesoła jest częścią Warszawy od 27.10.2002 roku.
mazin - 16-04-2013, 11:47
tyku napisał/a: | mazin napisał/a: | U mnie jest podobnie - jeśli zgaszę po kilku, kilkunastu sekundach, nie chce odpalić. |
Występuje to sporadycznie, czy za każdym razem? Powiem, że mi się to nie zdarzyło, ale można się wstydu najeść. |
Dysponuję za małą liczbą prób, żeby stwierdzić. Ale możemy przyjąć, że wyłączałem silnik po kilku kilkunastu sekundach dwa do pięciu razy, nie chciał potem odpalić dwa. Czyli w 40 do 100% przypadków
Tak naprawdę, nie pamiętam, nie wyłączam silnika tak szybko, poza jakimiś wyjątkowymi przypadkami (np. właśnie odpaliłem, ale nie wyjechałem z garażu, a tu dzwoni szef, albo szefowa (żona) i wiem, że rozmowa potrwa.)
Deltaro - 21-11-2013, 20:09
Jeżdżę sedanem 1,5 z 2009 roku i mam ten sam problem. O ile w poprzednich latach kłopot z odpaleniem zdarzał się dwa, trzy razy w roku, o tyle teraz jest to trzy razy na dzień. Chcę wybrać się do serwisu, dlatego proszę, pomóżcie mi, na co powinienem zwrócić uwagę mechaników: na wymianę przekaźników, wariator czy jeszcze coś? Wielu z Was miało podobne problemy, więc liczę na wskazówki.
seweryn - 04-12-2013, 10:49
Deltaro napisał/a: | Jeżdżę sedanem 1,5 z 2009 roku i mam ten sam problem. O ile w poprzednich latach kłopot z odpaleniem zdarzał się dwa, trzy razy w roku, o tyle teraz jest to trzy razy na dzień. Chcę wybrać się do serwisu, dlatego proszę, pomóżcie mi, na co powinienem zwrócić uwagę mechaników: na wymianę przekaźników, wariator czy jeszcze coś? Wielu z Was miało podobne problemy, więc liczę na wskazówki. |
ok, napisze teraz to czego ja się dowiedziałem odnośnie "ciężkiego" odpalnia. Otóż moi mili należy wymienić świece zapłonowe. Te które pojawiły się w miskach przynajmniej tak jak u mnie 2009 rok SB 1.8 były fabrycznie z wadą skąd wiem nie powiem, ale możecie mi zaufać. Wskazówka/porada - jeżeli kręcisz rozrusznikiem, a autko nie odpala wciśnij gaz do deski (sprawdzone - działa). Pozdrawiam
tyku - 04-12-2013, 12:34
seweryn napisał/a: | należy wymienić świece zapłonowe | - Jeśli to nie tajemnica to na jakie wymieniłeś ?
seweryn - 04-12-2013, 14:06
tyku napisał/a: | seweryn napisał/a: | należy wymienić świece zapłonowe | - Jeśli to nie tajemnica to na jakie wymieniłeś ? |
jeszcze nie wymieniłem bo powiedział mi kierownik serwisu żebym się jeszcze przebujał rok to na następnym przeglądzie wymienią bo one troszkę kosztują. I jako doraźne rozwiązanie to właśnie podał mi że but w podłogę rozwiązuje problem.
Pozdrawiam
Robert_N - 04-12-2013, 14:31
Dziwny ten kierownik serwisu. Mi jakby nie chciał odpalać i w serwisie by mi tak powiedzieli to bym tam już się NIGDY nie pojawił. Sprawdził bym ten trop i na BANK wymienił a nie jeździł jeszcze rok.
pablo diablo - 04-12-2013, 15:06
Robert_N napisał/a: | Dziwny ten kierownik serwisu. Mi jakby nie chciał odpalać i w serwisie by mi tak powiedzieli to bym tam już się NIGDY nie pojawił. Sprawdził bym ten trop i na BANK wymienił a nie jeździł jeszcze rok. |
Dokładnie nic dodać nic ująć, jest problem trzeba go rozwiązać żeby nie pogorszyć sytuacji
|
|
|